Türkiye’de bakanlar değişti, Türkeş’in yerini Recep Akdağ aldı

648
reklam alani

Views: 0

Başbakan Binali YıldırımCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabulünün ardından basın toplantısı düzenledi.

65. Hükümet’te yapılan değişiklikleri açıklayan Yıldırım, yeni isimlerden oluşan Bakanlar Kurulunun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Başbakan Yıldırım’ın açıklamasının satır başları şöyle:

Bakanlar Kurulu değişikliğiyle ilgili bugün sayın cumhurbaşkanımıza arzda bulunduk. Yaptığımız görüşme ve istişare sonucu oluşan yeni bakanlar kurulunu kamuoyuna açıklıyorum.

Başbakan Yardımcı (Nurettin Canikli) – BEKİR BOZDAĞ

Başbakan Yardımcı Mehmet Şimşek

Başbakan Yardımcı (Numan Kurtulmuş) – FİKRİ IŞIK

Başbakan Yardımcı Yıldırım (Tuğrul Türkeş) – RECEP AKDAĞ

Başbakan Yardımcı (Veysi Kaynak) – HAKAN ÇAVUŞOĞLU

Adalet Bakanı (Bekir Bozdağ) – ABDÜLHAMİT GÜL

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı (Mehmet Müezzinoğlu) – JÜLİDE SARIEROĞLU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 

Gençlik ve Spor Bakanı (Akif Çağatay Kılıç) – OSMAN AŞKIN BAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı (Faruk Çelik) – AHMET EŞREF FAKIBABA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan

Kültür ve Turizm Bakanı (Nabi Avcı) – NUMAN KURTULMUŞ

Maliye Bakanı Naci Ağbal

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz

Milli Savunma Bakanı (Fikri Işık) – NURETTİN CANİKLİ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı (Recep Akdağ) – AHMET DEMİRCAN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN

Söz konusu değişiklikle 15 bakanın aynı görevlerini sürdürmeye devam edeceğini belirten Yıldırım, yeni görev alan bakanların da görev bayrağını devralacaklarını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, 26 bakan ve başbakan yardımcısından oluşan Bakanlar Kurulunun 11 üyesinde ya yer değişikliği ya da görev değişikliği şeklinde bir sonucun ortaya çıktığını ifade etti.

Bugüne kadar Bakanlar Kurulunda görev yapan ve bu değişiklikle görev almayan, görevine devam etmeyenlere yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkürlerini ileten Yıldırım, yeni görev alanlara da başarılar diledi.

“Bu bir bayrak yarışıdır, bir kan değişimidir”

Açıklama sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, “Bu isimleri belirlenirken kriter ne oldu?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Bir bakarsınız bu konuşulmaz, değişiklik yapılır. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik, gerekli görüşmeleri, istişareleri yaptık. Bugün de yapılan bu değişikliği kamuoyuyla paylaşıyoruz. Tabii ki arkadaşlarımız, görev yapanlar, bugün Bakanlar Kurulunda yeni göreve başlayacaklar, hepsi birbirinden üstün, kapasiteli, meziyetlere sahip arkadaşlar. O bakımdan ne görevi bırakan ne de görevi alanın birbirine üstünlüğü söz konusu değildir. Ama bu bir bayrak yarışıdır, bir kan değişimidir ve Bakanlar Kurulunda zaman zaman bir yeni değişikliğe ihtiyaç duyulduğunda bunlar yapılır. Genel olarak demokraside ve siyasette olan bir şeydir.”

Yıldırım, görev dağılımına ilişkin bir soruya ise “Görev dağılımıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Özellikle başbakan yardımcılarının görev dağılımıyla, hangi kurumlardan, hangi başbakan yardımcıları, kimin sorumlu olacağı konusu. Gün içerisinde daha sonra ilan edilecektir.” karşılığını verdi.

Yapılan değişikliklerle yeni kabine şu şekilde oluştu:

Başbakan Yardımcıları: Bekir Bozdağ (Yozgat Milletvekili), Mehmet Şimşek (Gaziantep Milletvekili), Fikri Işık (Kocaeli Milletvekili), Recep Akdağ (Erzurum Milletvekili), Hakan Çavuşoğlu (Bursa Milletvekili)

Adalet Bakanı: Abdulhamit Gül (Gaziantep Milletvekili)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya (İstanbul Milletvekili)

Avrupa Birliği Bakanı: Ömer Çelik (Adana Milletvekili)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Faruk Özlü (Düzce Milletvekili)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Julide Sarıeroğlu (Ankara Milletvekili)

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki (Kayseri Milletvekili)

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu (Antalya Milletvekili)

Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekci (Denizli Milletvekili)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak (İstanbul Milletvekili)

Gençlik ve Spor Bakanı: Osman Aşkın Bak (İstanbul Milletvekili)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Ahmet Eşref Fakıbaba (Şanlıurfa Milletvekili)

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkci (Malatya Milletvekili)

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu  (Trabzon Milletvekili)

Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan (Mersin Milletvekili)

Kültür ve Turizm Bakanı: Numan Kurtulmuş (Ordu Milletvekili)

Maliye Bakanı: Naci Ağbal (Bayburt Milletvekili)

Milli Eğitim Bakanı: İsmet Yılmaz (Sivas Milletvekili)

Milli Savunma Bakanı: Nurettin Canikli (Giresun Milletvekili)

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu (Afyonkarahisar Milletvekili)

Sağlık Bakanı: Ahmet Demircan (Samsun Milletvekili)

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Ahmet Arslan (Kars Milletvekili)

Bakanlar Kurulu’nda 15 isim yerini korudu. 5 Bakan’ın görevi değişti, 6 yeni isim ise kabinede yer aldı.

KABİNEYE YENİ GİRENLER

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gençlik ve Spor Bakanlığı Osman Aşkın Bak ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan.

KABİNEDEKİ GÖREVLERİ DEĞİŞENLER

Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ Başbakan Yardımcısı, Sağlık Bakanı olan Recep Akdağ Başbakan Yardımcısı, Milli Savunma olan Fikri Işık Başbakan Yardımcısı, Başbakan Yardımcısı olan Nurettin Canikli Milli Savunma Bakanı, Başbakan Yardımcısı olan Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

KABİNEDEN AYRILANLAR

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik.

Adalet Bakanlığına Bekir Bozdağ’ın yerine Abdülhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Jülide Sarıeroğlu getirildi.

Osman Aşkın Bak yeni Gençlik ve Spor Bakanı, Ahmet Demircan yeni Sağlık Bakanı, Ahmet Eşref Fakıbaba yeni Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak kabineye girdi.

İşte yeni bakanlar ve kabineden ayrılan isimler

Kabineye giren yeni bakanların özgeçmişleri şöyle:

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu: 26 Şubat 1972’de Yunanistan Gümülcine’de doğan Çavuşoğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı görevlerinde bulundu.

24. Dönemde Bursa Milletvekili seçildi. Adalet Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerinde bulundu.

İyi düzeyde Yunanca, orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen AK Parti Bursa Milletvekili Çavuşoğlu, evli ve 2 çocuk babası.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: 12 Mart 1977’de Gaziantep Nizip’te doğan Abdulhamit Gül, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Gül, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gençlik kollarında aktif olarak yer aldı. Milli Gençlik Vakfı Üniversitelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) üyesi olan Gül, Ankara’da serbest avukatlık yaptı. Refah ve Fazilet Partisi Ankara İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini yürüten Gül, HAS Parti Genel İdare Kurulu üyeliği ve Ankara İl Başkanlığı görevlerinde bulundu.

AK Parti 4. Olağan Kongresi’nde MKYK üyesi seçilen Gül, Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ambdulhamit Gül, AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresinde yeniden MKYK üyeliğine seçildi ve AK Parti Genel Sekreteri olarak görevlendirildi.

Gül, evli ve 3 çocuk babası.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: 11 Ekim 1966’da İstanbul Üsküdar’da doğan Bak, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesini bitirdi. İngiltere’de Nottingham Üniversitesinde İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisansını, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Programında doktorasını yaptı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türk İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev üstlendi. İstanbul Ticaret Odasında meclis üyesi olarak görev yaptı. Çeşitli spor kulüplerinde genel sekreterlik ve başkanlık görevleri ile federasyonlarda yönetim kurulu üyeliği, kurul üyeliği, genel kurul delegeliği ve başkanlık görevlerinde bulundu.

Çok sayıda makale ve bilimsel yayını bulunan Bak, 24. Dönem’de İstanbul Milletvekili seçildi. NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi ve Dışişleri Komisyonu Sözcüsü olan Bak, Dopingle Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanlığı yaptı.

Çok iyi düzeyde İngilizce ve orta düzeyde Almanca ve Farsça bilen Bak, evli ve 4 çocuk babası.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan: 3 Temmuz 1954’te Samsun’da doğdu. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Aynı fakültede genel cerrahi ihtisası yaptı. Demircan, Samsun 1 No’lu Sağlık Ocağı doktoru, Muş Devlet Hastanesi ve Bafra Devlet Hastanesi genel cerrahi uzmanı görevlerinde bulundu.

20 ve 21. Dönem’de Samsun Milletvekili seçildi. 54. Hükümet’te Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. 21. Dönem’de Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi oldu.

İngilizce ve Arapça bilen AK Parti Samsun Milletvekili Demircan, evli ve 6 çocuk babası.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu: 7 Haziran 1979’da Adana’da doğan Sarıeroğlu, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünü bitirdi. Aynı bölümde lisansüstü eğitimini sürdürmekte.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kollarında MKYK üyeliği, İstihdam Komisyonu Başkanlığı, Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı, Teşkilat İşleri Başkan Yardımcılığı, Doğu ve Güneydoğu Koordinatörlüğü ve Halkla İlişkiler Başkanlığı görevlerinde bulunan Sarıeroğlu, Çankaya Belediyesi AK Parti Belediye Meclis Üyeliği, HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığı, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanlığı, Genel Başkan Danışmanlığı görevlerini yürüttü.

AK Parti Ankara Milletvekili Sarıeroğlu’nun “Kadın Çalışmaları El Kitabı-Çalışan Kadınlar: Hakları ve Yeni Yasal Düzenlemeler” isimli bir kitabı ile Kayıtlı Çalışmanın Avantajları, İş Arama Teknikleri, Çocuk Hakları, AB Ülkelerinde Sosyal Diyalog Örnekleri isimlerinde ortak kitapları bulunmakta.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba: 16 Aralık 1951’de Şanlıurfa Birecik’te doğan Fakıbaba, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Taksim İlk Yardım Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde ihtisas yapan Fakıbaba, Amerika’da Texas Eyaleti Arlington Hastanesinde gözlemci olarak bulundu. Iğdır ve Birecik devlet hastanelerinde ve Şanlıurfa SSK Hastanesinde Başhekimlik yaptı. İki dönem Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevinde bulundu.

Çok iyi düzeyde İngilizce bilen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Fakıbaba, evli ve 3 çocuk babası.

Paylaş