Views: 0
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu adamızda son günlerde hava sıcaklığının çok yükselmesiyle bir risk faktörü haline gelen sıcak çarpması ile ilgili bilgiler verdi.
Sıcak çarpmasının, hava sıcaklığının 32 derece, nisbi nemin yüzde 60’ın üzerine çıktığı durumlarda görülmeye başladığını söyleyen Dr. Sennaroğlu, yaşlıların, damar sertliği ve kalp yetmezliği olanların, şeker hastalarının, alkol bağımlılarının, antidepresan, beta bloker veya idrar söktürücü kullananların daha fazla risk altında olduğunu belirtti.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu, sıcak çarpmasının, organizmanın henüz sıcaklara uyum sağlayamadığı sıcak dalgasının ilk günlerinde daha fazla görüldüğüne ve daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti.
“Vücudumuzun dışortam ısısının yükselmesine karşı en önemli savunma araçları,derideki damarların genişlemesi ve terleme ile sıvı kaybedilmesidir.” diyen Sennaroğlu, terleme devam ettiği sürece yeterince su ve tuz almak kaydıyla çok yüksek ısılara tahammül edilebileceğini ifade etti.
Sıcak çarpmasının ilk aşaması olan aşırı miktarda sıvı ve terdeki tuz kaybıyla oluşan halsizlik durumuna sıcakbitkinliği dendiğini belirten Sennaroğlu, “Vücut normalsıcaklığını dengede tutamaz durumageldiğinde de sıcak çarpmasının tüm belirtileri kendini gösterir.” şeklinde konuştu.
Sıcak Çarpmasının Belirtileri
Dr. Engin Sennaroğlu, sıcak çarpmasının belirtilerini şu şekilde sıraladı:
– Vücutsıcaklığının 40 derece ve üzerine çıkması
– Terleyememe
– Baş ağrısı, kas krampları
– Hızlı nabız
– Normaldendaha hızlısoluk alıp verme
– Uyuklama, sersemlikhali,havalegeçirme, bilinç kaybı.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu sıcak bitkinliğinde ise şu belirtilerin görüleceğini söyledi:
-Halsizlikbitkinlik
– Bulantı kusmaishal
– Zayıfya da hızlınabız
– Yavaş terleme
– Sersemlik ve dengebozukluğu
– Bayılma.
Sıcak Çarpması Doğru Tedavi Gerektirir
Dr. Engin Sennaroğlu sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği durumlarında yapılması gerekenler konusunda ise şunları kaydetti:
“Eğer kişinin güneşçarpmasına uğradığını düşünüyorsanız ambulansçağırıp hastayı acilen hastaneye götürün. Tıbbi yardım beklerken de hastayı soğuk su banyosuna sokun, mümkün değilse vücudunu ıslak havluyla sarın, kol ve bacaklarını buz parçalarıyla ovun. Hava akışını ve buharlaşmayı artırmak içinhastayı vantilatör yardımıyla serinletmek uygun olur. Hastayı soğuk bir yere almak gerekir. Kan dolaşımını başa doğru yönlendirmak için de ayakları yükseltmek uygun olur. Hastanın bilinci yerinde ise bol su içirmeli, hastaneye götürme imkanı olmayan hafif durumlarda hastaya 1 litre suya 1 çaykaşığı tuz katılmış sudan saatte 1 litre içirilmesi uygun olur. Sıcak bitkinliği genellikle hayati tehlike arzetmez, fakat sıcak çarpması doğru tedavi edilmezse ölümcül olabilir, acil durumlarda hekiminize başvurmayı ihmal etmeyin.”