Views: 0
Devlet Laboratuvarı’nın yanmasının ardından Kıbrıslı Türklerin alışverişleri güneye kaymaya başladı.
Güney Kıbrıs’taki JCC kuruluşunun verilerine göre, Kıbrıslı Türkler 2017 yılının ilk 6 ayında sadece kredi kartı ile güneyden 12 milyon 47 bin Euro’luk alış veriş yaptı. Kıbrıslı Rumlar ise kuzeyde yine sadece kredi kartı ile 4 milyon 26 Euro’luk harcama yaptı.
Kıbrıslı Türklerin güneydeki harcamalarının büyük bir bölümünün market ve hizmet sektörüne olurken, Rumların kuzeydeki harcamalarının büyük bir bölümü ise otellere oldu.
Kıbrıslı Türklerin güneyde kredi kartı ile yaptıkları harcama, Kıbrıslı Rumların kuzeyde kredi kartı ile yaptığı harcamanın 3 katı olduğu ortaya çıkarken, nakit harcamalar da göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın kat ve kat artacağı tahmin ediliyor.
KIBRIS Gazetesi’ne konuşan ekonomist Göksel Saydam, güneyde birçok ürünün daha pahalı olmasına rağmen alışverişlerin güneye kaymasının nedeninin Devlet Laboratuvarı’nın yanmasından ve vatandaşların “kuzeydeki ürünler sağlıksız” endişesinden kaynaklandığını anlattı.
“Halkın güveni kazanılmalı”
Saydam, Devlet Laboratuvarı’nın yanmasının ve “yüzde 50 ölçüm belirsizliği” uygulamasının duyulmasının ardından vatandaşın, kuzeyde bulunan ürünlerin sağlıklı olup, olmadığı yönünde ciddi endişeler duymaya başladığını söyledi.
Bu nedenle kuzey yerine güneyden alış veriş yapmayı tercih eder duruma gelindiğinden söz eden Saydam şu ifadeleri kullandı:
“Vatandaş artık domatesini bile kuzeyden almayı tercih etmiyor. Bunun başlıca nedeni güvensizliktir. Devletin yeniden vatandaşın güvenini kazanacak önlemler alması gerekiyor. Dikkat edilirse Kıbrıslı Türklerin güneyden yaptığı alışverişlerin büyük bir bölümünü market alışverişleri oluşturuyor. Devlet bu konuda halkı ikna edecek ciddi sağlık raporları sunmazsa bu rakam daha da artacaktır. Rumlar ise bizde sadece kumarhanelerde ve Türkiye’ye gitmek için para harcıyor. Bu veriler sadece kredi kartını yansıtmaktadır. Nakit harcamalar da göz önünde bulundurulacak olursa Kıbrıslı Türklerin güneyden yaptığı alışveriş oranının daha da yüksek olduğu ortay çıkacaktır.”
“Deniz turizmi de tehlikede”
Denizlerdeki kirlilik oranının da vatandaşlarda ciddi bir endişe yarattığını kaydeden Saydam, bu konuda da eğer halk ikna edilmezse vatandaşların deniz ve plaj için güneye gitmeye başlayacağını söyledi.
Saydam, özellikle küçük çocuğu bulunan ailelerin bu konuda çok hassas davrandığına dikkati çekerek, devlet yetkililerini sağlık konusunda halkın güvenini yeniden kazanmaları yönünde uyardı.
Ceren ÖZBİL Kıbrıs Gazetesi