Views: 0
Hayalet kent Maraş’taki babutsalarda (Diken İnciri veya Mısır İnciri) çok yoğun bir şekilde görülen bir hastalık, tüm ülkedeki babutsaları tehdit eder boyuta geldi.
Mağusa’da geçtiğimiz yıl çeşitli bölgelerde görülen ve özellikle de Kapalı Maraş’a komşu olan yerlerde sıklıkla rastlanan babutsa ağaçlarındaki zararlı böcek, bu yıl da ortaya çıktı.
Maraş Bölgesi’ndeki babutsa ağaçlarında büyük bir tahribata yol açan, “Pamuklu Bit” zararlısının bir türü olduğu belirlenen zararlı böceğin, çok hızlı bir istilacı olması nedeniyle ülkenin diğer bölgelerindeki babutsa ağaçlarına da sıçrama riskinin çok yüksek olduğu belirtildi.
Uzmanlar, zararlı böcek nedeniyle ülkedeki tüm babutsa ağaçlarının tehlike altında olduğuna vurgu yaptı.
Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz Ocak ayında Rum Tarım Dairesi Müdürü Andrula Yeorgiu da geçtiğimiz eylül ve ekim aylarında Kokkinahoria”de (Kırmızı Köylerde) bu zararlı böceğin görüldüğünü açıklamıştı.
Andrula Yeorgiu yaptığı açıklamada, böceğin adının “Dactylopius opuntiae” olduğu ve başta babutsa bitkisi olmak üzere kaktüs ailesinden bitkilerde görüldüğünü belirtmiş ve böceğin “Kırmızı Köylere” giriş kapısının ara bölge ve KKTC olduğunu iddia etmişti.
Ercilasun: Büyük tahribat var
Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, yaptıkları incelemeler neticesinde özellikle de Mağusa’da kapalı Maraş Bölgesi’ndeki babutsa bitkilerinde büyük bir tahribat olduğunu gözlemlediklerini söyledi.
Mehmet Ercilasun, konuyla ilgili olarak belediye ve Tarım Dairesi ile görüştüklerini ve bazı bilgiler aldıklarını bildirdi.
Günümüze kadar mücadelenin evlerin bahçelerinde olması nedeniyle şikayet üzerine yapıldığını kaydeden Ercilasun, Tarım Dairesi’nin hangi ilaçlar kullanılabilir yönünde bilgi verdiğini belirtti.
Mehmet Ercilasun, babutsalardaki bu hastalıkla başarılı bir mücadele gerçekleştirebilmek için bir proje yapılıp entegre bir mücadele yapmak gerektiğini dile getirdi. Ercilasun, Maraş dışındaki yerleşim yerlerindeki babutsa ağaçlarının da envanteri çıkartılması gerektiğini ifade etti.
Bununla birlikte özellikle de Kapalı Maraş’ın askeri makamlarla görüşülerek mücadele kapsamına alınması gerektiğine dikkat çeken Ercilasun, Maraş’ın kapalı bölgesinin hastalığın merkezi haline geldiğini, hastalığın oradan yayıldığını ve bu nedenle de orada etkin bir mücadele gerektiğini dile getirdi.
Mehmet Ercilasun, hastalığın yoğun olarak görüldüğü ağaçların kesinlikle imha edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Bu hastalıkla kimyasal ilaçlar ve fiziksel yolla mücadele edilebileceğini anlatan Ercilasun, hastalığın bulaştığı ağaçlara tazyikli su verilmesi halinde hastalığın bir nebze de olsa üstesinden gelinebileceğini açıkladı.
Her yere yayılabilir
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ercilasun, hastalığın ülkenin diğer bölgelerindeki babutsa ağaçlarına da sıçrama riskinin çok yüksek olduğuna vurgu yaptı. Hastalığın çok hızlı bir istilacı ve bulunduğu yerde hızla yayılan bir tür olduğunu belirten Ercilasun, hastalığın hava yoluyla çok rahat bir şekilde yayılabildiğine değindi.
Mehmet Ercilasun, hastalığın sadece babutsalara değil, benzer familyalardan olan diğer bitkilere de yayıldığını söyledi. Ercilasun, bu nedenle böylesi hızlı yayılan bir hastalığa tek bir kurum olarak değil, entegre bir proje hazırlanarak ekip halinde mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Mehmet Ercilasun, hastalık nedeniyle ülkedeki tüm babutsa ağaçlarının tehlike altında olduğunu belirtti. Vatandaşların konuyla ilgili şikâyetlerinde bölgelerindeki Tarım Daireleri’ne ulaşmaları gerektiğini ifade eden Ercilasun, vatandaşın hastalıkla hangi ilaç ve hangi dozajda mücadele edeceklerini iyi bilmelerinin gerektiğini kaydetti.
Mehmet Ercilasun; “ vatandaşlarımız ilk önlem olarak tazyikli suyla babutsalarını yıkayabilirler. Kurtulma durumu kalmayan babutsalar ise kesinlikle imha edilmelidir. Hastalığın Mağusa’nın iç kısımlarına kadar yayıldığını öğrendik. Serdarlı Bölgesi’nde de görüldüğünü duyduk ancak daha gidip inceleme fırsatı bulamadık” diye konuşarak sözlerine son verdi.
Ahmet İLKTAÇ Kıbrıs Gazetesi