Views: 0
Müzakere süreci çöker çökmez, Kıbrıs şimdi yeni bir sıcak çatışmaya gebe. Kıbrıs Türk ve Türkiye’nin tüm karşı çıkışına rağmen, 11’inci parselde Kıbrıs doğalgazı için sondaj başlıyor. Hedef 13 Temmuz
RODOS’U GEÇTİ: TOTAL şirketi adına, 11’inci parselde sondaj yapacak West Capella, Yunanistan’a ait Rodos adasını geçti, Kıbrıs karasularına bir günlük mesafede. West Capella 12 Temmuz’da 11’inci parselde olacak. 13 Temmuz’da sondaj denemeler, 16’sında resmen sondaj başlayacak
BÖLGE İZLENİYOR: TOTAL’in 11’inci parselde sondaja başlama haberleri ilk gündeme düştüğü dönemde, Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı “2017 yılı çıkmadan denizde sondaj aramalarına başlanacağını” duyurulmuştu. Rum yönetimi, 11’inci parsel ve etrafında Türkiye faaliyeti olup olmadığını 24 saat izliyor, endişe Rum basınına da yansıdı
11’İNCİ PARSEL İDDİA ALANI DIŞINDA: Çalışmanın başlayacağı 11’inci parsel, Kıbrıs Türk tarafının hak iddia ettiği alanın dışında. 11’inci parselin açık denizde yer alması, Türkiye’nin askeri gemilerinin bölgeye ulaşmasının önündeki engelleri kaldırıyor. Rum tarafının endişesi de bu yönde
Havadis- ÖZEL
TOTAL şirketi hesabına sondaj yapacak West Capella sondaj gemisi, Malta’yı geçti, sondaj bölgesine varmak üzere.
Rum tarafında ise, West Capella’nın sorunsuz olarak sondaja başlamasından önce, Türkiye’nin ne adım atacağını merakla bekliyor. Rum yetkililerin, “Türk tarafından herhangi bir hareket kaydedilmediği bilgisi” Rum basınına yansıdı. Gerilim korkusu
West Capella dün Malta’yı geçti, sondaj bölgesine doğru ilerliyor. 12 Temmuz’da 11’inci parselde olacak gemi 13’ünde denemelere, 16’sında da sondaja başlayacak
Rum tarafında ise, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının “atacağı karşı adım” merak konusu. 11’inci parsel ve etrafındaki gelişmeler sürekli olarak takip ediliyor, Rum yönetimi, bölgede Türk faaliyeti olup olmadığıyla ilgili sürekli bilgilendiriliyor.
Önce “mütekabiliyet”
Rum hükümeti, bir an önce sondaj çalışmalarının başlaması için çaba harcarken, Türkiye ve Kıbrıs Türk hükümeti de bu süreçte hep “mütekabiliyet” adımları ile karşılık verdi.
Bölgedeki hidrokarbon aramalarına ilişkin olarak sürecin başından beri Kıbrıs Türk Tarafının ve Türkiye’nin tavrı mütekabiliyet esasına dayandırıldı.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından atılan her adıma karşılık mütekabil bir adım atıldı. Önceki dönemlerde Türk Yurdu 1 sondajı veya son dönemlerde Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma gemisi tarafından yapılan sismik araştırmalar da benzer adımların karşılığı olarak gündeme geldi.
Türkiye de “sondaja” başlayabilir
TOTAL’in 11’inci parselde sondaja başlama haberleri ilk gündeme düştüğü dönemde, Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı “2017 yılı çıkmadan denizde sondaj aramalarına başlanacağını” duyurulmuştu.
Türkiye’nin sürekli olarak “mütekabiliyet” esasına yönelik davranması, karşılıklı bir sondaj adımı beklentisini de yükseltiyor. Bu nedenle, Rum siyaseti, Türkiye’nin bölgede attığı adımları yakından takip ediyor.
“Şimdilik” müdahale beklentisi az
11’inci parsel Kuzey Kıbrıs’ın hak iddia ettiği bölgenin dışında olması, bölgede doğrudan askeri bir müdahalenin yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.
Ancak, dolaylı müdahalelerin olması yönünde bir beklenti bulunuyor. 11’inci parselin açık denizde yer alması, Türkiye’nin askeri gemilerinin bölgeye ulaşmasının önündeki engelleri kaldırıyor. Rum tarafının endişesi de bu yönde.
TPAO, sondaja başlayabilir
Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından Kuzey Kıbrıs adına yapılacak olası sondaj da haritada “E” olarak gösterilen bölgede gerçekleşmesi bekleniyor. Çünkü Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma gemisi sondajı orada gerçekleştirmişti.
Kritik parsel: 6
Bölgede tansiyonun yükselmesi ihtimali özellikle 6’ıncı parsel için geçerli. Bu aşamada orada herhangi bir sondaj ve ya sismik çalışma girişimine dair bir bilgi mevcut değil.
10’uncuparselde ise kısa dönemli bir sismik çalışma mevcut olsa da 22 Temmuz’da bitirilmesi planlanıyor. Ancak bu da TC ve KKTC’nin hak iddia ettiği bölgelerin dışında kalan bir bölge.
TOTAL kiraladı
TOTAL şirketi tarafından kiralanan West Capella sondaj gemisi 11’inciparselde arama yapak için geliyor. 11’inciparsel ikinci ihale süreci sonrasında TOTAL’e verilmişti.
O dönem 10’uncu Parsel de TOTAL e verilmiş,ancak ENI tarafından 9’uncuparselde yapılan başarısız sondajlar sonucunda TOTAL alınacak riskin yüksek olduğunu karar verip 10’uncuparselden vaz geçmişti.
İhaleler sürdü
Üçüncü ihale sürecinde 6, 8 ve 10’uncu parseller yeniden ihaleye verildi. 10’uncuparsel Exxon Mobil ve QatarPetrolumkonsorsiyumuna verildi.
TOTAL kaybetmek istemiyor
11’inciparsel için 2014 sonunda TOTAL ve Kıbrıs Rum liderliği yeni biz sözleşme imzalarken, üç yıllık uzatma sürecini de aşmamak için Temmuz 2017’de sondaj için tüm hazırlıklarını tamamladı.
Sözleşmeyle ilgili detaylar çok net bilinmese de Kıbrıs Cumhuriyeti hidrokarbon yaslarına göre 3 yılık uzatma dönemi verilmiş olma olasılığı yüksek.
Mısır sahasına yakın
11’inciparsel Mısır tarafından bulunan Zohr sahasına yakın olduğu gerekçesiyle, hidrokarbon bulunması yüksek parsellerden biri.
Bu sürecin ilerlemesi ile ilintilendirilen olası riskler Kıbrıs müzakerelerinin hızlandırılmasında itici güç olmuştur. West Capella için yayınlanan NAVTEX de geminin 10 Temmuz 15 Ekim tarihlerinde sondaj arama çalışmalarına başlamak için 11. Parselde olacağı belirtilmektedir.
Türkiye boş durmuyor
Rum basını, “Erdoğan’ın CransMontana Sonrası Hareketleri” arasında, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) için atacağı adımlar da bulunduğunu yazdı.
Önümüzdeki günlerde Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılacağı değerlendirme toplantısı yapılacağını, ardından da son gelişmelerin KKTC ile görüşülerek sözde “MEB”deki gelişmelerle ilgili analiz ve değerlendirmelerin ortaya konulacağı iddiasını ortaya atıldı.
Rum basını, “iyi bilgili bir kaynağa” dayanarak bölgedeki enerji-satranç tahtasında Türk tarafının önceliğinin de gerilim ve çatışmayı tırmandırmak olmadığını, gelişmeleri uç noktalara sürükleyecek tek yanlı inisiyatifler almayacağını, diplomatik ve diğer baskı imkanlarını kullanacağını yazdı.
West Capella sondaj gemisinin TOTAL şirketi hesabına sondaj çalışması yapacağı bölgede ve Rum “MEB”i genelinde Türk tarafından herhangi bir hareket kaydedilmediği bilgisini de veren gazete bugün Malta’da, 12 Temmuz’da 11’inci parselde olacak geminin 13’ünde denemelere, 16’sında da sondaja başlayacağını yazdı.
Çalışacağı bölgenin çok derin (deniz yüzeyinden tabanına bin 600 metre) olması nedeniyle demir atmayacak olan West Capella’nın uydu aracılığıyla izlenerek konumunun düzeltileceğine dikkat çekilen haberde, bu nedenle uyduya bağlanacak elektronik sisteminin (gps) sürekli açık olacağı, uydunun da konum değişikliği algıladığı anda geminin 4 jet motoruna konumunu düzeltme komutu göndereceği belirtildi.