Akademik araştırmalara göre ‘iskeleler’ son derece güvensiz.

185
reklam alani

Views: 0

İstatistikler ülkede en fazla iş kazalarının inşaat sektöründe, en sık yaşanan kaza tipinin ise yüksekten düşme olduğunu gösterirken, akademik araştırmalarda da iskelelerin son derece güvensiz olduğuna dikkat çekiliyor
Girne’de önceki gün meydana gelen iş kazası sonucu 25 yaşındaki Ahmet Karasu’nun yaşamını yitirmesi ile gözler iş sağlığı ve güvenliğine çevrildi. Kuzey Kıbrıs’ta iş kazaları oranına bakıldığında en fazla kazanın inşaat sektöründe meydana geldiği görüldü. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda, iş kazalarında ilk sırada yer alan inşaat sektöründe en fazla yaşanan kaza tipinin ise yüksekten düşme olduğu kaydedildi.

Akademik araştırmalarda, inşaatlarda kullanılan iskelelerin son derece güvensiz olduğuna dikkat çekilirken, 1994-2015 yılları arasını kapsayan 21 yıllık süreçte inşaatlarda 42 ölümlü iş kazası olduğu tespit edildi. Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (DEV-İŞ) istatistiklerine göre ise 2016-2017 yılları arasında 12 kişi iş kazası sonucu yaşamını yitirirken, bunlardan 10’u inşaat sektöründe gelişti.

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Hasan Felek, Kuzey Kıbrıs’ta iş güvenliğinin yeterince önemsenmediğini ifade ederek, devlet mekanizmasının denetleme görevini yerine getiremediğini vurguladı.

2 YILLIK SÜREÇ 21 YILI KATLADI

Girne Amerikan Üniversitesi Akademisyenleri tarafından yapılan “KKTC’de İş Kazalarının Sektörel Dağılımı ve İnşaatlarda Yaşanan Kazaların Genel Analizi” adlı çalışmaya göre, Kuzey Kıbrıs’ta iş kazalarının en sık yaşandığı sektörün inşaat alanı, ikinci sektörün ise taş ocakları olduğu belirtildi. Yine aynı çalışmada,1994-2015 yıllarını kapsayan süreç içerisinde inşaat sektöründeki iş kaynaklı yaralanma ve ölüm oranlarına bakıldığını, 21 yıllık süreyi kapsayan zamanda 42 kişinin meydana gelen iş kazası sonucu yaşamını yitirdiği kaydedildi.

21 Yıllık sürede inşaat sektöründe yaşanan 42 ölümlü iş kazalarına oranla 2016-2017 tarihleri arasında ise önceki gün Ahmet Karasu’nun yaşamını yitirmesi ile 12 kişi iş kazası sonucu hayata veda etti. Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (DEV-İŞ) istatistiklerine göre, 2016 yılında 83 iş kazası meydana geldi ve bu kazalarda 7 işçi yaşamını yitirirken, 76 işçi de yaralandı. İş kazasında yaşamını yitiren 7 kişiden biri paket servis elemanı olarak çalışırken, 6’sı inşaat sektöründe bulunuyordu. 2017 yılında ise 5 kişi iş kazaları sonucu yaşama veda etti.

YAZ AYLARINDA ARTIŞ OLUYOR

İş kazalarının aylara göre dağılımını gösteren tablo da ise en fazla ilkbahar ve yaz aylarında iş kazalarının meydana geldiği görüldü. Tabloda Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında iş kazalarında artış olduğu, diğer aylarda ise azalma olduğu kaydedildi.

Çalışmada, inşaatlarda yaşanan kaza tiplerine bakıldığında ölüm ve yaralanma bakımından yüksekten düşme faktörünün birinci sırada olduğu, elektrik çarpmasının ikinci sırada olduğu, bunları cisim çarpması, kesici alet yaralanması, göçük gibi etkenlerin takip ettiği belirtildi. İnşaat sektöründeki kazazedelerin meslek gruplarına bakıldığında ise düz işçi, kalıpçı, boyacı, operatör, elektrikçiler ve demirciler olduğu kaydedildi.

İSKELELER SON DERECE GÜVENSİZ

Araştırma çalışmasında, inşaat sürecine bakıldığında, öncelikli olarak en çok yaşanan kaza tipi olan yüksekten düşmelerin önlenmesi için bazı düzenlemelerin yapılması gerektiği, ilk olarak KKTC genelinde kullanılan ve son derece güvensiz olan yapı iskelelerinin kullanımdan kaldırılarak güvenlik seviyesi yüksek yeni nesil yapı iskelesi sistemlerinin kullanıma sunulması gerektiği belirtildi. Ayrıca, iskele üzerinde çalışacak kişilerin de bu konuda deneyim sahibi olan kişiler olmasına dikkat edilmesinin şart olduğu kaydedildi.

KAZA DEĞİL CİNAYET

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Hasan Felek, Kuzey Kıbrıs’ta iş güvenliğinin yeterince önemsenmediğini ifade etti. Felek, iş kazası tabirinin eğer tüm önlemler alınmışsa ve yine bir kaza meydana gelirse kullanılabileceğini ifade ederek, hiç önlem alınmadığı halde yaşanan olaya iş kazası değil iş cinayeti denebileceğini kaydetti.

Felek, Ahmet Karasu’nun iskele üzerinde çalışırken düştüğünü, güvenlik kemeri takmış olsaydı ölüm olmayacağını ifade ederek, işçilerin güvenliğini sağlamakla yükümlü olanın işverenler olduğunu, işverenleri denetleyecek merciinin ise devlet olduğunu dile getirdi. İş güvenliği ile ilgili yasa ve tüzüklerin olduğunu ancak yasaların uygulanmadığını vurgulayan Felek, “Devlet şu yapısı ile denetim mekanizmasını yapamıyor. Bu nedenle özel sektörde sendikalaşma şart haline geldi. Sendikalaşma olursa denetim de olur” dedi.

Suna ERDEN Star Kıbrıs
Paylaş