Views: 0
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekilleri Doğuş Derya ve Fazilet Özdenefe kadın ve çocuk haklarını iyileştirme, adaletsiz olan ve çağın gereklerini karşılamayan bazı maddeleri değiştirmek üzere Ceza Yasası, Evlilik Dışı Çocuklar Yasası ve Veraset Yasası ile ilgili değişiklik önerisi hazırladı.
Ceza Yasası’ndaki çalışmaların tamamlayan Derya ve Özdenefe, bugün öneriyi Meclis Başkanlığı’na sundu. Öneriyi Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı teslim aldı.
Yasada 10 hafta olan hamileliğin yasal şekilde sonlandırılması süresi öneride 20 hafta olarak değiştirildi. Ceza Yasası’ndaki düzenleme bununla sınırlı değil. İnsan kaçakçılığının suç, intihara teşebbüsün suç olmaması önerinin gündeminde.
Cumhuriyet Meclisi’nin 3 Nisan Pazartesi günkü birleşiminde Ceza Yasasıyla ilgili değişiklik konusunda özel ve geçici ad-hoc komite kurulması talep edilecek.
Partiler arası mutabakat sağlanırsa sadece Ceza Yasası’ndaki değişiklikleri değil, aynı zamanda Veraset Yasası’nda ve Evlilik Dışı Çocuklar Yasası’nda da iyileştirmeler, ‘Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ ve buna ek olarak özellikle kadın ve çocuk ticaretini engellemekle ilgili ek protokol de ad-hoc komitede görüşülecek.
CTP’li vekiller Derya ve Özdenefe, Ceza Yasası konusundaki önerilerini Meclis Başkanlığı’na sunmadan önce Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu bileşeni örgütlerden, siyasi partilerden, insan ve kadın haklarıyla ilgili çalışan örgütlerden temsilcilerle Cumhuriyet Meclisi’ndeki Mavi Salon’da bir araya geldi. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne milletvekili Zeki Çeler de toplantıya katıldı.
“AKÇAL’A ÖZGÜRLÜK” EYLEMİ
Bu arada hamileliğin yasa dışı sonlandırılması davasında 9 ay hapis cezası alan Meliz Akçal’a özgürlük talebiyle bugün Meclis önünde eylem yapıldı. Eyleme gelenler, Mavi salondaki bilgilendirme toplantısına da katıldı, değişikliğe destek belirtti.
Meclis’teki bilgilendirme toplantısında ilk sözü CTP Lefkoşa milletvekili Doğuş Derya aldı.
DERYA:“KAMUOYU ALGISI AÇIK ŞEKİLDE SÜRECİ TAKİP EDİYOR”
Derya, yasa dışı gebelik sonlandırma davasının uzun süredir ülke gündeminde olduğunu belirterek, “Kamuoyu algısı açık şekilde süreci takip ediyor” dedi.
Uzunca süredir Fazilet Özdenefe ile birlikte hem Ceza Yasası’nda hem Evlilik Dışı Çocuklar Yasası’nda hem de Veraset Yasası’nda kadın ve çocuk haklarını iyileştirme, adaletsiz, çağın gereklerini karşılamayan bazı maddeleri değiştirmek üzere çalıştıklarını ifade eden Derya, “Son 2 haftalık süreçte özellikle Ceza Yasası’ndaki çalışmaları hızlandırıp tamamladık” dedi.
“İLERİ ÜLKELER CEZALANDIRICI, YASAKLAYICI DEĞİL, KORUYUCU, ÖNLEYİCİ POLİTİKALAR ÜZERİNDEN GİDİYOR”
Derya, yasadaki önerilerin bilimsel temelde hazırlandığını kaydederek, birçok uluslararası örneğe baktıklarını söyledi.
Dünya ülkelerinde hamileliğin sonlandırılmasıyla ilgili yürütülen politikalara işaret eden Derya, “İleri ülkeler cezalandırıcı, yasaklayıcı değil, koruyucu, önleyici politikalar üzerinden gidiyor. Doğurganlık hakkı kadınların temel insan hakkı olarak görülüyor” dedi.
Bu ülkelerde insanlara cinsellik, korunma yöntemleri konusunda sağlıklı bilgi verildiğini, ücretsiz sağlık hizmetleri sağlandığını kaydeden Derya, “Cezalandırıcı ve yasaklayıcı yaklaşımların olduğu ülkelerde istenmeyen hamilelikler ortadan kalkmıyor. Aksine merdiven altı kürtaj denilen, mafyalaşmış, kadın ve bebek sağlığını tehdit eden, insan hakkı ihlallerine yol açan uygulamalar söz konusu oluyor” şeklinde konuştu.
Ceza Yasası’ndaki düzenlemenin sadece hamileliği yasal şekilde sonlandırma süresi ile ilgili olmadığını belirten Derya şöyle devam etti:
“Öneride, ülke için ciddi sorun olan, seks köleliliğinin temelinde de bulunan, insan ticareti, göçmen kaçakçılığı başta olmak üzere insan hakkı ihlallerine neden olan insan kaçakçılığıyla ilgili düzenleme var. 2014’te yaptığımız cinsiyete, cinsel yönelime, cinsiyet kimliğine yönelik nefret söylemiyle ilgili düzenleme bazı teknik aksaklıklardan dolayı işletilemiyordu. Bu madde de yeniden düzenlendi.”
“PARTİLER ARASI MUTABAKAT SAĞLANIRSA SADECE CEZA YASASI’NDAKİ DEĞİŞİKLİKLERİ DEĞİL, DİĞER DEĞİŞİKLİKLERİ DE GÖRÜŞECEĞİZ”
Derya şunları da söyledi:
“Meclis’te ad-hoc komite kurulmasını talep edeceğiz. Partiler arası mutabakat sağlanırsa sadece Ceza Yasası’ndaki değişiklikleri değil, aynı zamanda Veraset Yasası’nda ve Evlilik Dışı Çocuklar Yasası’nda da iyileştirmeler yapacağız. Geçen yıl Meclise sunulan ‘Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ var. Buna ek olarak insan, özellikle kadın ve çocuk ticaretini engellemekle ilgili ek protokol var. Bunun da ad-hoc komitede görüşülüp yasalaşması için uğraşacağız.”
“BİZİM HAZIRLADIĞIMIZ TASLAK ÖNERİDİR. HER TÜRLÜ GÖRÜŞ VE ÖNERİYE AÇIĞIZ”
Yasa önerileri ile ilgili yazılı ve sözlü görüş bildirmenin her zaman mümkün olduğunu da söyleyen da Derya, görüşlerin Cumhuriyet Meclisi’nin resmi internet sayfası üzerinden de, bizzat kendilerine de iletilebileceğini kaydetti.
Derya, “Bizim hazırladığımız taslak öneridir. Bu konuda gelebilecek her türlü görüş ve öneriye açığız” ifadesine yer verdi.
“ARAŞTIRMALAR 20 HAFTANIN EN DOĞRU SÜRE OLDUĞUNU GÖSTERİYOR. BU KONUDA İKNA OLDUK”
Derya, hamileliğin yasal şekilde sonlandırmak için belirlenen süre konusundaki soruyu, “Bu konuda araştırma yaptık, hekimlerle de konuştuk. Bu süre 20 hafta olarak öngörülüyor. Tabi ki bu konu istişareye açık. Komite süresince belirtilen sürenin değişme olasılığı olabilir. Araştırmalar 20 haftanın en doğru süre olduğunu gösteriyor. Bu konuda ikna olduk” dedi.
ÖZDENEFE: “ÜLKEDEKİ BİRÇOK YASA REVİZEYE, GÜNÜN KOŞULLARINA UYARLANMAYA MUHTAÇ”
Derya’dan sonra söz alan CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, uzun süredir üzerinde çalıştıkları değişikliklerin hayata geçirmek için adım attıklarını söyledi.
Ülkedeki birçok yasanın revizeye, günün koşullarına uyarlanmaya muhtaç olduğunu dile getiren Özdenefe, “Bu yasaların birçoğu İngiliz Sömürge döneminden kalma, 70-80 senelik uygulamalar. Bazıları çağdışı diyebileceğimiz noktada. Toplumsal cinsiyet eşitliğini, kadın ve çocuk haklarını olumsuz etkileyen maddeleri düzeltmek için girişim yaptık” dedi.
Özdenefe, bu önerilerle ilgili 3 Nisan Pazartesi günü Meclis’te geçici ve özel bir komite kurulmasını isteyeceklerini belirterek “Hedefimiz bu konuların tüm paydaşların katılacağı toplumsal, meşru ve sağlıklı zeminde tartışılması ve önerilerin yasalaşmasıdır” şeklinde konuştu.
Ceza Yasası’nda ele alınan noktalarla ilgili bilgi veren Özdenefe, Siyasi İşler Komitesi’nin de gündeminde olan Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne ve buna bağlı ek protokole değindi.
“HAMİLELİLİĞİN SONLANDIRILMASI MESELESİ ‘DOĞRUSU BUDUR’ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR MESELE DEĞİL”
Özdenefe şunu ekledi:
“Bu protokol 2000 yılında geçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nde 2003’te kabul edilmiştir. Bunun da Meclisten geçmesi gündemde. Burada uluslararası suçlarla alakalı bazı önlemler var. Biz de bu çerçevede, Ceza Yasası’na insan kaçakçılığıyla ilgili madde ekledik.
Kişilerin ülkeye maddi kazanç karşılığı, gayri yasal yollardan, insan kaçakçılığı olarak tabir edilen koşullarda getirilmesinin, bu muameleye maruz bırakılmasının suç olarak düzenlenmesini öngörüyoruz. Yeni düzenlemede insanların zorla çalıştırılması, fuhuşa zorlanmasıyla ilgili de madde var. Bunu da ilgili BM sözleşmesi faydalanarak hazırladık. Hamileliğin yasal şekilde sona erdirilmesiyle ilgili Mevcut Ceza Yasası’nda olan maddeyi günün koşullarına, insan ve kadın hakları temelindeki dünyadaki uygulamaları da göz önüne alarak değiştirdik.
Hamileliliğin sonlandırılması meselesi, siyah-beyaz, doğrusu budur diyebileceğimiz bir mesele değil. Bunu biz de biliyoruz. Biz uygulamalardan bir sentez yaptık, ikna olduğumuz, doğru olduğuna inandığımız şartları ve hafta limitini koyduk. Bu komitede uzmanların görüşü alınarak sadece bu madde değil, diğer maddeler bütün olarak gözden geçirilecek.”
NEFRET SÖYLEMİ…. “MECLİSİN 2014’TE GÖSTERDİĞİ İRADENİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ…”
Özdenefe, Ceza Yasası’ndaki diğer düzenlemeleri şöyle aktardı:
“Cinsiyete, cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine yönelik nefret söylemiyle kişilerin hedef gösterilmesi ve zaman zaman da şiddete maruz kalmasına neden olacak söylemlerle ilgili 2014’te yaptığımız değişiklikler konusunda Meclis ortaya irade koymuştu. Ama yasadaki bazı teknik sıkıntılar maddenin hayata geçmesine engel olmuştu. Bu düzenlemeyi Meclisin 2014’teki iradesinin önünü açmak adına yaptık.”
“İNTİHAR TEŞEBBÜSÜNDE BAŞARILI OLAMAYAN KİŞİYE DAVA OKUNUYOR, KİŞİ MAHKEME HUZURUNA GETİRİLİYOR…BU DA DEĞİŞECEK”
Ceza Yasası’nda “intihara teşebbüs” konusuna bir düzenleme yapıldığını ifade eden Özdenefe, “Bizim uygulamamızda intihar teşebbüsünde başarılı olamayan kişiye dava okunuyor, kişi mahkeme huzuruna getiriliyor, travması daha da artıyor. Bu konuda da düzenleme yapıldı. Ad-hoc komite günü geldiğinde bunu da değerlendirecek. Beklentimiz bu yönde” şeklinde konuştu.
“CEZA YASASI’NDAKİ DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ BÜTÜN TOPLUMU İLGİLENDİRİYOR”
Meliz Akçal ile ilgili sürecin sorulması üzerine Özdenefe, “Bu Yüksek Mahkeme’nin gündeminde olan bir mesele. Dava ve kişiler üzerinden yorum yapmayı doğru bulmuyoruz. Ceza Yasası’ndaki değişiklik önerisi bütün toplumu ilgilendiriyor. Biz konunun bu perspektiften ve doğru zeminde tartışılmasını istiyoruz” dedi.
KKTC’deki Ceza Yasası’nda göre hamileliğin yasal şekilde sonlandırılması için tanınan sürenin 10 hafta olduğunu anımsatan Özdenefe, “Bazı ülkelerde süre 16 hafta, bazılarında 20 hafta. Hukuk sistemimizi aldığımız İngiltere’de bu süre 24 haftadır” şeklinde konuştu.
MELİZ AKÇAL İÇİN MECLİS ÖNÜNE GELDİLER
Öte yandan Meclis’teki bilgilendirme toplantısı başlamadan yasa dışı kürtaj davasında 9 ay hapis cezası alan Meliz Akçal’a özgürlük talebiyle Meclis önünde eylem yapıldı.
Eyleme, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu bileşeni örgüt temsilcileri, bu konuda sosyal medya üzerinden örgütlenenler ve Meliz Akçal’ın ailesi katıldı.
GÜRKUT: “MELİZ’İN DIŞARIDA OLMASINI İSTİYORUZ”
Meclis önünde toplananlar adına kısa bir açıklama yapan Meryem Gürkut, “Arkadaşımız daha fazla cezaevinde kalmamalı. Meliz’in dışarıda olmasını istiyoruz” dedi.
Gürkut, Facebook’ta “Meliz İçin Adalet” platformu oluşturduklarını, burada duygu, düşünce ve isteklerini paylaştıklarını belirterek, “Bu duygu ve düşüncüler bizi bugün buraya getirdi. Amacımız Ceza Yasa tasarısı ile ilgili destek beyan etmek, bunun ne kadar önemli olduğunu kamuoyuna duyurmak” ifadesine yer verdi.
Meclis önüne gelenlere “Doğurganlık Hakları İnsan Haklarıdır” yazılı dövizler, üzerinde kelebek olan baskılar dağıtıldı, “Meliz İçin Adalet” tişörtleri de giyildi.