Türkiye’den KKTC’ye deniz altından borularla taşınan su, 28 belediyenin 24’üne ve bu belediye sınırları içindeki 74 yerleşim birimine ulaştı.
“KKTC Su Temin Projesi” birinci yılını doldururken, 28 belediyeden tümü abonelik sözleşmesi imzaladı. Ancak su henüz tüm bölgelere verilmedi.
Tatlısu’ya yakında su verilmesi için çalışmalar sürerken, Lefke, Dikmen ve Akıncılar Belediyelerine de suyun ulaşması için ek proje hazırlanıyor.
17 Ekim 2015’te önce Anamur’da, ardından Çamlıbel’de düzenlenen törenlerle hayat bulan proje, dünyada askılı sistem üzerinde boruyla deniz geçilerek su aktarılan ilk proje olma özelliğini taşıyor.
KKTC Su Temin Projesi’yle, kuraklık nedeniyle yıllardır içme ve sulama suyu sıkıntısı çeken KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanması öngörülüyor.
Uzun tartışmaların ardından tüm belediyeler suyu, belediye sınırlarında yaşayanlara ulaştırmak için abonelik sözleşmesi imzalarken, suyun fiyatı ise belediye meclislerince onaylanan tüzüklerle belirlendi.
24 BELEDİYE, 74 YERLEŞİM BİRİMİ SUYA KAVUŞTU
TAK muhabirinin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre, bugün itibarıyla 24 belediyede 74 yerleşim birimine su veriliyor.
Türkiye’den gelen su, 1 Ekim 2015’ten itibaren kapasitesi 26 milyon 500 bin metreküp olan Geçitköy Barajı’na pompalanmaya başlanmıştı.
Barajın doluluk seviyesi şu anda yüzde 75 civarında.
Günlük üretme kapasitesi 200 bin metreküp olan arıtma tesisinde şu anda günde yaklaşık 52 bin metreküp su arıtılarak dağıtıma veriliyor.
Su ilk kez 26 Haziran’da dağıtılmaya başlanmıştı.
Lefke, Akıncılar ve Dikmen Belediyelerinin suya kavuşturulması için ek proje çalışmaları yapılıyor.
Önümüzdeki aylarda ise, ilk etapta proje kapsamına alınmayan 259 kilometrelik hattan yaklaşık 52 kilometrelik ek proje ve bağlantı hatlarının yapımına başlanacak.
Su İşleri Dairesi’nin belediyelerle yaptığı abonelik sözleşmesi gereği belediyelerin depo girişlerine takılan sayaçlar, her ayın 15’inde Su İşleri Dairesi ve DSİ tarafından okunup kayıt altına alınıyor ve belediyelere faturalandırılıyor.
SU TEMİN PROJESİ
Türkiye Devlet Su İşleri’nce yürütülen KKTC Su Temin Projesi’yle, dünyada ilk ve tek olan 80 kilometrelik askıda borulu deniz geçiş sistemi ile Anamur Dragon çayının suları, Akdeniz’in 250 metre altından geçirilerek Kıbrıs’a taşındı.
Projeyle iletilecek yıllık 75 milyon metreküp suyun 37 milyon metreküpünün sulamaya, 38 milyon metreküpünün ise içme suyuna tahsis edileceği belirtilmişti.
Proje, 1 milyar 600 milyon TL’ye mal olmuştu.