Views: 0
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Dipkarpaz İlkokulu’nda 1,5 yıldır süren idareci sorunu nedeniyle öğretmenlerin bu okulda idareye karşı sivil itaatsizlik kararı aldığını duyurdu.
KTÖS Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal yaptığı yazılı açıklamada, “Okul öğretmenlerimizin Öğretmenler Yasası çerçevesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmeye devam ederken, okul yönetiminin alacağı hiçbir kararı tanımayacağını, okul yönetimi tarafından verilen emirleri veya görevleri yerine getirmeyeceğini sivil itaatsizlik altında sendikal eylem kararı çerçevesinde hareket edeceğini vurgularız” ifadelerini kullandı.
Baysal, okul yönetimi tarafından okuldaki çalışma barışının bozulması ile birlikte okul yönetiminin idari yeteneğini ve meşruluğunu kaybettiğini, bu yüzden eğitim-öğretim faaliyetlerinin çatışma ortamında yürütülemeyeceği kanısında olduklarını savundu.
Okul öğretmenlerinin kendi okuluna sahip çıkarak eğitim-öğretim hizmetlerinin en iyi şekilde yürütülmesi açısından toplumsal ve sendikal bilinçle görevlerinin başında olacaklarını da kaydeden Baysal, Dipkarpaz köyünde öğretmenlerin ve öğrencilerin yaklaşık 1,5 yıldır ayni idareci sorunu ile yaşamak zorunda bırakıldıklarını, okulda huzur kalmadığını, çatışma ortamı yaratıldığını, köyde yaşayan öğretmenlerin bölgedeki başka okulları tercih etmeye zorlandığını, uzaktan gelen öğretmenlerin de başka yerde huzur aramaya başladığını iddia etti.
Baysal, sorunun çözülmesinin önündeki en büyük engelin partizanlık ve siyasiler olduğunu ileri sürerek, konunun sürüncemede bırakıldığını ve önem verilmediğini savundu.
“Hala öğretmen ihtiyacı giderilmemiş ve gönderilen öğretmenlere de idarecinin sistemsiz ve kayırmacı tavrı ile ihtiyaç olan alanlarında görev verilmemiştir. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Eğitim Bakanlığı ve Kamu Hizmeti Komisyonu okulumuzun geleceği ile ilgili hala daha önlem almamıştır” ifadelerine yer veren Baysal, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın bu tavrı nedeniyle okulda çalışma ortamının bozulduğunu , eğitim-öğretim süreçlerinin sekteye uğratıldığını, köyün genelinde olumsuz bir bakış açısının oluşmasına da neden olunduğunu öne sürdü.
Baysal, “Öğretmenlerin polis soruşturmasına kadar gönderilmesinin ve gözaltına alınmasının nedeninin de Eğitim Bakanlığı’nın ayni vurdumduymaz yaklaşımının sonucu olarak ortaya çıktığını” savundu.
Sendikanın konunun çözümü için taraflarla görüştüğünü, Eğitim Bakanlığı yetkililerinden konuya duyarlılık göstermelerini ve ivedi olarak olayların önünü alıcı çözüm bulmasını istediğini, belediye başkanı ve muhtarların sorunun çözümü için arabuluculuk yaptıklarını aktaran Baysal, gelinen noktada Bakanlığın çözüm üretmediğini savundu.