“İNCE ELEYİP SIK DOKUMAK GEREK”

    39
    reklam alani

    Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusunda acele edilmemesi  “ince eleyip sık dokumak” gerektiğini belirtti.

    El-Sen Başkanı Umut Öksüzoğlu yaptığı yazılı açıklamada, konuyla ilgili uzmanların çalışmaları ve Kıb-Tek’in  hazırlattığı fizibilite raporuna işaret ederek, ilgili çalışma ve raporların enerjjden sorumlu Bakan’ın  açıklamaları ile örtüşmediğini ileri sürdü.

    Öksüzoğlu,  su getirilmesi ve suyun dağıtımı ile satış fiyatı hakkında yaşanan tartışmalarda olduğu gibi “önce gelsin, fiyatına sonra bakarız” şeklindeki, gayrı ciddi olarak nitelediği yaklaşımların  elektrik için asla kabul edilemeyeceğini ifade etti.

    Öksüzoğlu, “KKTC bütçesinin neredeyse üçte biri kadar cirosu olan Kıb-Tek tarafından sağlanan, halkımızın günün her anında gereksinim duyduğu elektrik enerjisi temini konusunda verilecek kararlar, atılacak adımlar ince elenip sık dokunmalı ve her şeyden önemlisi halkımız ile paylaşılmalıdır” ifadelerini kullandı.

    Sendikanın Kıbrıslı Türk araştırmacı ve bilim insanlarının yaptığı çalışmaların arkasında olduğunu vurgulayan Öksüzoğlu, halka daha kaliteli, ucuz, kendinin sahip olup dışa bağımlı olmayacağı enerji sağlamanın mümkün olduğunu savundu.

    Basın açıklamasında, hükümet ve enerjiden de sorumlu bakanın “durmadan Türkiye’den kablo ile ucuz elektrik getirilmesinden ve bu amaçla protokol imzalanmasından bahsettiğini” kaydeden Öksüzoğlu, su konusundaki gibi benzer duruma düşülmemesi adına  hükümete ve ilgili bakana, halk adına sorduğu sorulara yanıt istediğini ifade etti.

    Hükümete çeşitli sorular yönelten Öksüzoğlu, ilk olarak Türkiye’den elektrik temini dışında  hangi seçeneklerin incelemeye alındığını  sordu.
    Öksüzoğlu, TC – KKTC arasında, deniz altına döşenecek kablo sayesinde gerçekleştirilmesi öngörülen  bağlantı (enterkonnekte) ile  anlık ve yıllık elektrik ihtiyacının ne kadarını temin etmesinin planlandığını, AKSA Enerji Üretim AŞ’ye ait santrallerden devam eden alım garantisinin ne olacağını, aynı şekilde Kıb-Tek’e ait santrallerin bu projeksiyondaki rolünün ne olacağını sordu.

    Türkiye elektrik iletim şebekesi ile KKTC iletim şebekesini bağlayarak (enterkonnekte) Avrupa’ya kadar büyük bir iletim şebekesinin parçası olunacağından  ve böylelikle elektrik arz güvenliğinin sağlanmış olacağından bahsedildiğine dikkat çeken Öksüzoğlu,Türkiye’de elektrik iletim şebekesinin işetilmesinden sorumlu devlet kuruluşu olan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) Türkiye elektrik iletim şebekesi ile Avrupa bölgesi şebekesini senkron paralel bir bağlantı ile resmi olarak bütünleştirdiğini ve 14 Ocak 2016 tarihinden itibaren TEİAŞ’ın, Avrupa Bölgesi elektrik iletim şebeke işleticilerinin oluşturduğu ENTSO-E’ye gözlemci üye olduğunu kaydetti.

    Öksüzoğlu, gerçekleşen bu üyelik nedeniyle Türkiye’nin elektrik iletim şebekesini üye olmayan üçüncü ülkelerle bağlamak istemesi halinde, bu bağlantı şeklinin arz güvenliğine katkı yapacağı düşünülen senkron paralel bir bağlantı olamayacağını ve böyle bir bağlantının dahi ancak ENTSO-E’nin bilgi ve onayı ile gerçekleşebileceğini, olası bir bağlantının arz güvenliğini olumsuz yönde etkileyeceği ortada iken enerjiden sorumlu bakan olarak bunun tam tersini nasıl iddia edebildiğini sordu.

    Öksüzoğlu, mevcut  harmanlanmış ayrıca santral tiplerine göre ayrı ayrı üretim maliyetlerini, mevcut yapı en verimli hale getirildikten sonra bu maliyetlerin ne olacağını, deniz altına döşenecek kablo ile Türkiye’den  ülkeye  getirilebilecek elektriğin adaya  çıktığı noktadaki maliyetini de sordu.

    Paylaş