Views: 0
KKTC’de kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde örgütlenecek Eşit Hak ve Adalet Sendikası (Hak-Sen) isminde yeni bir sendika kuruldu.
Hak-Sen’in kuruluş bildirgesi ve yönetimi bugün Lefkoşa’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Basın toplantısında söz alan Hak-Sen Başkanı İzzet Türkmen, “Bugün, kamuyla özel sektör arasında ciddi bir uçurum vardır. Hak-Sen’i toplumun beklentisi olan hak ve adaleti kamuya ve özele eşit şekilde sağlamak için kurduk” dedi, kamu ve özel sektör çalışanlarını bu sendikanın çatısı altında birleşmeye davet etti.
“KKTC’DE SİYASET İTİBARSIZLAŞTI, SENDİKALAR DA AYNI POZİSYONA, DÜŞTÜ. BUNA SON VERMEYE ADAYIZ”
KKTC’de siyasete güven duyulmadığını, siyasetin itibarsızlaştığını savunan Türkmen, “Sendikalar da aynı pozisyona düştü. İnsanlar sendikalara güven duymuyor, sendikaların önemi sürekli azalıyor, biz bu itibarsızlaştırmaya son vermeye adayız” dedi.
“SİYASİ PARTİLERE ‘EŞİT MESAFEDE YAKIN, EŞİT MESAFEDE UZAK’ DURACAĞIZ”
İzzet Türkmen, siyasi partilere “eşit mesafede yakın, eşit mesafede uzak” duracaklarını kaydetti.
Türkmen, Hak-Sen’in geçtiğimiz aylarda Sendikalar Mukayyitliği tarafından onaylandığını; 1. Olağan Genel Kurul’unda 30 kişilik yönetim, 3 kişilik disiplin ve 3 kişilik denetleme kurullarının oluşturulduğunu; bir sonraki toplantıda da görev dağılımı yapıldığını aktardı.
Hak-Sen Başkanı Türkmen, “Yönetimde, tüm siyasi görüşlerden arkadaşlarımız mevcuttur. Adanın dört bir yanından, iş kolundan kaliteli ve donanımlı bir ekip oluşturduk” ifadesine yer verdi.
“ÖZEL SEKTÖRÜN DE ÖRGÜTLENMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI SARF EDECEĞİZ”
Kamudaki ve özel sektördeki sendikalaşma konusunda bir değerlendirmede bulunan Türkmen, ilk olarak özel sektöre değindi:
“Özel sektörde sendikalaşma ve örgütlenme olmaması için herhangi bir yasal mevzuat yok ancak işverenlerin koyduğu ‘işten atma’ tepkisini önleyecek yasal bir mevzuat da yok. Devlet ve hükümetler özel sektörde örgütlenmenin önünü açacak çalışmalar yapmalı. Öncelikle teşvik yöntemiyle, ardından da yasal zorunluluk getirecek şekilde. Biz, Hak-Sen olarak Çalışma Bakanlığı ile istişare halinde özel sektörün de örgütlenmesi için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz.”
“KAMU ÖRGÜTLÜ BİR SEKTÖR OLARAK GÖRÜLSE DE….”
Türkmen, kamudaki örgütlenmeyle ilgili olarak ise şunları dedi:
“Kamu aslında örgütlü bir sektör olarak görülse de maalesef 8-9 yıldır maaş artışı almıyor. Artışlar, sürekli tartışılan Hayat Pahalılığı oranlarıyla devam ediyor. 2008’te Tek Sosyal Güvenlik, 2010’da 47/2010 sayılı Göç Yasası, ardından Özelleştirme Yasası ile kamuda haklar sürekli budanıyor. Mali protokolde bir Kamu Reformu’ndan bahsedilmekte. Bu da çalışanların haklarını tamamen budayacak bir uygulamadır. Buna tamamen karşıyız”.
“VERGİSİNİ TOPLAYAMADIĞINIZ BİR TOPLUMUN HİZMETİNİ VERMEZSİNİZ”
Ülkede reforma ihtiyaç olduğunu ancak öncelikle gelir ve vergi reformu yapılması gerektiğini kaydeden Türkmen, şunları ekledi:
“Vergisini toplayamadığınız bir toplumun hizmetini vermezsiniz. Bugün ülkede sosyal devlet olgusu tamamen bitmiş durumdadır. Yollar çukurlarla dolu, hastanelerde muayene olmak, ilaç almak imkansız gibi. Eğitim özele devredilmiş durumda. Eğitim Bakanı sendikaları, sendikalar Eğitim Bakanını suçluyor. Çocuklarımız eğitim almakta sıkıntı yaşıyor. Bunların hepsinin önüne geçebilmek için yasal mevzuatlarda çalışmalar yapacağız.”
İzzet Türkmen, “Aynı şekilde, belediyelerde, bankalarda da örgütlenerek, oradaki mevcut çalışma sömürüsüne bir son vermeyi düşünüyoruz” dedi.
Hak-Sen’in yapısı hakkında da bilgi veren Türkmen, tüzüklerine “3 dönem koşulu” koyduklarından, başkan da dahil, ard arda 3 dönem görev yapanların yeniden seçilemeyeceğini söyledi. Türkmen, “Bu sendikada devinimi, çalışma azmini getirecek. Seçimleri üye yapacak” dedi.
Sendika tüzüğü gereği, 3 genel başkan yardımcısı olduğunu da sözlerine ekleyen Türkmen, “Sendikamız, kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel sektörde örgütlenecek. Bundan dolayı her noktada bir genel başkan yardımcılığı vardır” dedi.
“BASINA SÜREKLİ TEHDİT VAR… GEREKEN YASAL ÇALIŞMALAR KONUSUNDA DESTEĞE HAZIRIZ”
Öte yandan, İzzet Türkmen, basın mensuplarının maruz kaldığı sözlü ve fiziki saldırılara işaret ederek, gerekli durumlarda, Hak-Sen olarak desteğe hazır olduklarını söyledi.
Mahkemelerde dün bir basın emekçisinin sözlü tacize uğradığını ifade eden Türkmen, “Gerek sözlü, gerek fiziksel olarak basına sürekli bir tehdit var. Biz bununla ilgili çalışmalarda, gerek basında örgütlü sendikalar, gerek çalışanlarla ilgili diğer konularda her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
YÖNETİM
Türkmen, konuşmasının ardından hem yönetim, denetleme ve disiplin üyeleri hakkında bilgi verdi, hem de Hak-Sen’in kuruluş bildirgesini okudu.
21 Ağustos 2016’da yapılan genişletilmiş toplantıda gerçekleştirilen görev dağılımları şöyle oldu:
İzzet Türkmen (Genel Başkan), Arif Alasya (Kurumlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı), Müge Tancer (Kamudan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı), Erdaş Erbilen (Özel Sektörden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı), Fırat Yılmaz (Genel Sekreter), L.Menteş Baytaroğlu (Mali Sekreter), Özay Sökücü (Örgütlenme Sekreteri), Mustafa Kendir (Eğitim Sekreteri), Ümral Volkan (Sosyal İşler Sekreteri), Kürşat Dünki (Basın Yayın Ve Dış İlişkiler Sekreteri), Halit Kızılkanat (Sağlık Sekreteri) Laden Asilzade (Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri), Mehmet Yakup (Çevre Sekreteri), Metin Öksüzoğlu (Genel Sekreter Yrd.), Erkan Muhtaroğlu (Geçiçilerden Sorumlu Genel Sekreter Yrd.), Mustafa Özataç (Örgütlenme Sekreteri Yrd.), Oktan Türe (Örgütlenme Sekreter Yrd.), Sevil Hançerli (Lefkoşa Bölge Başkanı), Gülüm Gül (Gazimağusa Bölge Başkanı), Okan Sadrazam (Girne Bölge Başkanı), Mehmet Sancak (Güzelyurt Bölge Başkanı); Ömer Bulduk, Salih Asşehitoğlu, Fatma Kadızade, Almıla Tunç, Necati Çoban, Özge Atlı, Hüseyin Cem Paşa, Sevinç Tozduman ve Dilek Engin (Faal Üye).
Disiplin Kurulu, Hüseyin Şen, Nazif Türel ve Recep Piro’dan; Denetleme Kurulu ise Melek Engin, İnan Özgür Edebali ve Orhan Özdemir’den oluştu.