Views: 0
Polis, yangınların maddi ve manevi değerleri yok ettiğini, telafisi zor veya imkânsız kayıplara neden olduğunu kaydederek, yangını önlemek için alınması gereken tedbirler konusunda yazılı bir açıklama yaptı.
Gaz tüplerinin güneş ışınlarına direkt olarak maruz bırakılmaması da açıklanan tedbirler arasında.
Polis Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle:
“Mutfaktaki tüplerin (10 kilogram ve üzeri tüpler) kullanacağımız cihaz arasındaki hortum bağlantısı tek parça olmalı ve hortum uzunluğu 150 cm’yi geçmemelidir. Cihaz ile hortum bağlantısı kelepçe (klips) ile yapılmalı ve her yıl kontrol edilmelidir. Ayrıca eskiyen, çatlayan veya sertleşen hortumlar derhal değiştirilmelidir.
Piknik tüplerini kullanım amacı dışında kullanmayınız. Piknik tüpünün hacminden çok küçük kaplarda pişirme yapılmalı (örneğin kahve pişirme) veya aydınlatmada kullanılmalıdır.
Piknik tüpleri üzerine tencere, tava ve benzeri kaplar konarak pişirme işlemi yapmayınız. Bu işlemin yapılması halinde ısınan tencerenin veya tavanın alt kısmından yayılan ısı tüp üzerine yoğunlaşarak tüp içindeki gaz fazının genişlemesine ve bunun sonucunda infilak etmesine neden olabilir.
Piknik tüpü boşalıp değişim yapılacağında kullanılan aparatın contaları kontrol edilmeli çürüyen ve eskiyen contalar değiştirmelidir.
Tüplerin bağlantı yerlerine sabunlu su ile kaçak testi yapılmalıdır.
LPG tüpleri dik konumda kullanılmalı ve mümkünse açık alanda muhafaza edip cihazlara bağlantısı yapılmalıdır.
Gaz tüpleri direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalacak yerlerde, yangın riski olan yerlerde ve kuyu, bodrum gibi zemin kod seviyesinin altında olan yerlerde depolanmamalıdır