Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, 28 Haziran’da İsviçre’de yapılacak Kıbrıs müzakereleri öncesinde, adadaki Türk askeri varlığının durumuna değinerek, “Kimse hayal görmesin, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs adasında var olacaktır.” dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen Ertuğruloğlu, İsviçre’nin Crans-Montana kentinde 28 Haziran’da devam edecek Kıbrıs müzakereleriyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Ertuğruloğlu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Kıbrıs Türkleri ve Rumlarının iki eski ortak olduğunun altını çizdi.
Sorunun temelinde Rum tarafınının Türkleri ortak değil azınlık olarak görmesinin yattığını vurgulayan Ertuğruloğlu, eşitsizlik temelinde sürdürülen müzakere sürecinde eşitliği temel unsur olarak kabul edecek bir anlaşmayla masadan kalkmanın teknik ve diplomatik açıdan mümkün görünmediğini dile getirdi.
Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta bir anlaşmayı talep ve arzu edenin Kıbrıs Türk halkı olduğunu belirterek, “Anlaşma olmayacaksa da anlaşma olmadığının BM tarafından resmen deklare edilmesi gerekir. O yüzden Crans-Montana’nın gerçekten bir son olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Rum tarafının 50 yıldır süren müzakere sürecini noktalama gibi bir politikası bulunmadığını kaydeden Ertuğruloğlu, dolayısıyla Rumların müzakere sürecini samimiyetle uygulamaları ve al ver esasına dayalı karşılıklı tavizlerle anlaşmaya varma gibi bir amaçları olmadığına işaret etti.
Ertuğruloğlu, “Toprak ve garantiler konusunda, Türk tarafını, Türkiye’yi ve Kıbrıs Türk halkını zora sokmaya yönelik bir oyun oynanıyor. Yani sanki bütün diğer başlıklarda anlaşmaya varılmış, tek problem toprak ve güvenlik-garantiler konusuymuş gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor, Rum tarafı da bunu yapmaya çalışıyor. (BM Kıbrıs Özel Danışmanı) Eide’nin özellikle bu iki başlıkla ilgili ayrı bir belge hazırlıyor olması da Rumların bu oyununa geldiğini gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Bu sayede Türkiye’ye garantörlükten vazgeçmesi yönünde baskı yapılmasının amaçlandığını kaydeden Ertuğruloğlu, “Bilmeleri gereken, Kıbrıs Türk halkının anavatanının garantisi dışında hiçbir formülü asla kabul etmeyeceğidir.” diye konuştu.
“TEK TARAFLI MÜDAHALE HAKKI BULUNMALI”
Ertuğruloğlu, Türkiye’nin 1960 Garanti Sistemi’ndeki tek taraflı müdahale hakkının Kıbrıs Türk halkını kurtaran etken olduğunu hatırlatarak, adada sadece bir miktar Türk askerinin kalmasının garantinin var olduğu anlamına gelemeyeceğini söyledi.
Rum tarafı (adanın tümünü ele geçirmek için) 1963’te yaptıklarını tekrarlama yoluna giderse Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkına sahip olması gerektiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, “Dolayısıyla kimse hayal görmesin, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs adasında var olacaktır ve Türkiye’nin gerektiği takdirde, keyfi değil tabii ki, tek taraflı müdahale hakkı da olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
“TOPRAK KONUSU, SINIR DÜZELTME OLAYIDIR”
Ertuğruloğlu, müzakerelerdeki toprak konusuna da değinerek, meselenin sadece bir sınır düzeltme olayı olduğunu şu sözlerle ifade etti:
“Güzelyurt’u, Karpaz’ı vermek diye bir şey söz konusu değil. Sahil şeridinin azaltılması söz konusu değil. Olsa olsa Kapalı-Açık Maraş’a karşılık, (eski) Erenköy’ü Güzelyurt ilçesine bağlamak, aradaki Rum topraklarını almak. O kadar. Yüzde meselesi değil toprak konusu, çünkü şunu biliyoruz ki ne istersek verelim, Rum tarafı onu cebine koyup gerisini nasıl alacağının planını yapıyor. Çünkü ona göre Kıbrıs bir Helen adasıdır. ‘Helen adası üzerinde herhangi bir yüzdeliğin Türk kontrolünde olması kabul edilir değil. Alabileceğimi alayım, gerisi nasıl olsa daha sonra yine alırım’ politikası güdüyor. O yüzden Rum tarafına yüzde şu kadar toprak verme, bu kadarı bizde kalsın diye bir hesap içerisine girmek sağlıklı bir yaklaşım değil. O yüzden aynen Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği gibi toprak konusu, Kıbrıs Türklerinin ne kadar toprak tavizi yapacağı konusu değil, sınır düzeltme olayıdır.”
“İNGİLTERE ŞOV YAPIYOR”
Ertuğruloğlu, İngiltere’nin “toprak konusundaki anlaşmazlığı gidermek için askeri üslerin topraklarının bir kısmını ada halkına devredebileceği” açıklamasının konuya hiçbir katkı sağlamayacağını söyleyerek, “Şov yapılıyor.” dedi.
Sözü edilen toprakların Kıbrıs konusunun özüne yönelik herhangi bir özelliği bulunmadığına dikkati çeken Ertuğruloğlu, bunun bir taviz veya jestmiş gibi gösterilmeye çalışıldığını kaydetti.
Ertuğruloğlu, Rum kesiminin Akdeniz’de tek taraflı olarak doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine devam ettiğini ancak bu tutumun cevapsız kalacağının düşünülmemesi gerektiğini bildirdi.
BM gözetiminde yürütülen Kıbrıs müzakereleri, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider NikosAnastasiadis’in yanı sıra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile gözlemci olarak Avrupa Birliği’nin katılımıyla 28 Haziran’da İsviçre’de tekrar başlayacak.