Views: 0
2004’teki Annan Planı referandumunda Kıbrıs Türk tarafının %65 oranında “evet”, Rum tarafının ise %76 “hayır” oyu verdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, buna rağmen Rumların Avrupa Birliği’ne tüm ada adına kabul edilmesinin büyük bir adaletsizlik olduğunu belirtti. Bu süreçte verilen doğrudan ticaret ve uçuş sözlerinin tutulmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargo ve izolasyonların halen devam ettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının tüm iyi niyetine rağmen, federal bir çözüm için nihai girişimin ise Temmuz 2017 yılında Crans Montana’da çöktüğünü anımsattı.
“GERÇEKÇİ YOL AB ÇATISI ALTINDA İKİ DEVLETTİR”
Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon temelindeki çözüm önerilerinin yıllardır sonuç vermediğini ve artık tükenmiş bir model olduğunu belirterek, Avrupa Birliği çatısı altında iki ayrı egemen eşit devlet temelinde çözümün tek gerçekçi yol olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Tatar, “Gerçekçi ve sürdürülebilir çözüm ancak, Ada’daki iki ayrı halkın, iki ayrı devlet temelinde iyi komşuluk ilişkileri içinde iş birliği ile mümkündür” dedi.
Kıbrıs Türk halkının izole edilmesinin siyasi değil, insan haklarına dair bir mesele olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı, bu izolasyonun derhal sona ermesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, “Halkımızın kendi bayrağı altında spor müsabakalarına katılabilmesi, doğrudan uçuşların yapılabilmesi en temel hakkıdır” dedi.
Kıbrıs Rum tarafının adanın yönetimi ve kaynaklarını Kıbrıs Türk halkı ile eşit bir şekilde paylaşma konusunda hiçbir arzusunun olmadığını defalarda gözlemlediklerini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının kendi hatası olmaksızın izolasyonlara maruz bırakılmaya devam ettiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, bu forumun günümüzden geleceğe bir köprü oluşturması, farklı uluslar ve halklar arasında sürdürülebilir bir ortam yaratılmasına yönelik çabaların güçlenmesine yardımcı olması temennisinde bulundu.
“42 yıl önce ilan edildiğinden bu güne Kıbrıs Türk halkının vatanı olan KKTC’nin uluslararası toplumda hak ettiği yere ulaşabilmesi için mücadele etmeye devam ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Haziran 2004’ten beri İslam İşbirliği Teşkilatında gözlemci üye olduğumuzu ve Kasım 2022’den bu yana ise anayasal ismiyle KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak kabul edildiğini dile getirdi.
Türkiye Cumhuriyeti’nden adaya getirilen “Asrın Projesi” olarak nitelendirilen su temin projesine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, suyun Rum tarafı ile paylaşılması ve su konusunda iş birliğine hazır olduklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Uluslararası toplum dünyanın diğer bölgelerinde iki devletli çözümlere destek verirken Kıbrıs Adası’nda gerçekte iki demokrasi ve iki devlet olduğunu neden göremiyor? Bu gerçekleri görmezden gelmek çözüm bulunmasına yardımcı olmayacaktır. Uluslararası topluma çağrım şudur: Kıbrıs Türk halkının sesini duyun! Bu adaletsizliği ve insanlık dışı izolasyonu sona erdirin! Haklarımızı geri verin!” şeklinde konuştu.