Rogers, yangın güvenliği konusunda mevzuat eksikliklerini gündeme getirdi

Jale Refik Rogers
reklam alani

Views: 0

Girne Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, son yıllarda yaşanan yangınlara ve yangına müdahalede yaşanan eksikliklere dikkat çekerek, itfaiyenin denetim yetkisi olmadığını ve binaların yangın yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edilmediğini vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi’nde Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers’ın konuşmasını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu, Bolu’daki yangından hemen sonra talimat vererek müfettişleri tüm ilçelerde, otellerden başlamak üzere iş sağlığı ve güvenliği teftişlerine yönlendirdiğini, geniş çaplı denetimlerin önümüzdeki perşembeden itibaren başlayacağını açıkladı. Gardiyanoğlu, hedefleri bir ay içinde tüm otelleri denetlemek olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla sürüyor.

Girne Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, “KKTC yangınlar için ne kadar hazırlıklı?” konulu güncel konuşma yaptı.

Rogers, konuşmasının başında, salonda hükümete mensup vekil ve bakanların olmadığını söyleyerek, sorularına yanıt alamayacaklarını kaydetti ve bu durumu eleştirdi.

Son yıllarda yaşanan yangınlara işaret eden Rogers, bu yangınlara müdahale sırasında itfaiyedeki araç gereç eksikliklerinin ortaya çıktığını söyledi. Rogers, “Hükümet bu yangınlardan ne ders çıkardı?” diye sordu.

Rogers, geçen ay Türkiye’nin Bolu kentinde yaşanan otel yangınına işaret ederek, oteldeki yangın tedbirlerinin yetersiz olması nedeniyle çok sayıda insanın vefat ettiğini kaydetti.

Jale Refik Rogers, yürürlükteki mevzuat nedeniyle itfaiyenin, inşaat projelerine görüş verdiğini ancak binalarda bu tedbirlerin alınıp alınmadığını denetleme zorunluluğu ya da ceza verme yetkisi olmadığını belirtti; bu konuda gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Rogers, bu nedenle binalar yangın yönetmeliğine uygun olmasa bile ruhsatlandırıldığını kaydetti.

Felaketlerin önlenmesi için gerekli adımların atılmadığını söyleyen Rogers, okul binalarında deprem güçlendirmelerinin çok küçük bir oranının yapıldığını söyledi.

Rogers, binaların yangından korunması hakkında hazırlanmış bir tüzük çalışması olduğunu ancak bu çalışmanın hayata geçirilmediğini ifade etti.

İtfaiyenin hem personel hem araç gereç konusunda sıkıntılar yaşadığını, hidrolik merdiven konusunda bile eksiklik olduğunu kaydeden Rogers, Orman Dairesi’nde de başta teşkilat yasası olmak üzere ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi, bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi.

Rogers, 1980’lerden bu yana orman arazilerinin büyüdüğünü ancak buna paralel olarak kapasite artırımına gidilmediğini de anlattı.

Bağımsız Milletvekili Rogers, uzmanlaşmış yangın personeli istihdam edilmesinin önemine değindi.

GARDİYANOĞLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu yanıt vermek üzere kürsüye çıktı.

Bolu’daki yangından hemen sonra talimat vererek müfettişleri tüm ilçelerde, otellerden başlamak üzere iş sağlığı ve güvenliği teftişlerine yönlendirdiğini söyleyen Gardiyanoğlu, geniş çaplı denetimlerin önümüzdeki perşembeden itibaren başlayacağını dile getirdi.

Gardiyanoğlu hedeflerinin bir ay içinde tüm otelleri denetlemek olduğunu belirtti.

Bu denetimlerde, elektrik tesisatları, acil çıkış kapıları, yangınla mücadele gibi konulara öncelik verileceğini söyleyen Gardiyanoğlu ayrıca inşaat sektörü başta olmak üzere farklı sektörlerdeki tüm firmaların, düzenli olarak iş sağlığı güvenliği raporları göndermesinin zorunlu kılındığını söyledi.

Gardiyanoğlu, bu raporları alan müfettişlerin rastgele denetimler de yapacağını anlattı.

Gardiyanoğlu, binaların yangın standartlarına uymaması halinde koçan alamadığını da dile getirdi.

Paylaş