Güney Kore Ulusal Meclisinde Devlet Başkanı Yoon’un azline ilişkin önerge kabul edildi

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetim ilanının
reklam alani

Views: 0

Güney Kore’de muhalefet partilerinin, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un 3 Aralık gecesi başarısız sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınması için meclise sundukları yeni önerge oylanarak kabul edildi.

Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre, Yoon’un 3 Aralık’taki kısa süreli sıkıyönetim ilanının “anayasaya ve yasalara aykırı olduğu” gerekçesiyle Ulusal Meclise sunulan azil önergesi oylandı.

Kabul edilmesi için 200 milletvekilinin onayını alması gereken önerge, 85 milletvekilinin “hayır” oyuna karşı 204 “evet” oyuyla onaylandı.

Oylamada 3 milletvekili çekimser kaldı, 8 oy geçersiz sayıldı.

Güney Kore Başbakanı: “Devlet işlerini istikrarlı şekilde yönetmek için tüm çabamı ortaya koyacağım”

Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, Güney Kore Ulusal Meclisinin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden azli yönünde karar almasının ardından, devlet işlerinin istikrarlı şekilde yönetilmesi için tüm çabasını ortaya koyacağını söyledi.

Yonhap’ın haberine göre Han, Seul’ün merkezindeki hükümet kompleksinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu zor zamanda devlet işlerini istikrarlı bir şekilde yönetmek için tüm çabamı ortaya koyacağım” dedi.

Yoon’un azledilerek görevinden uzaklaştırılması üzerine Han’ın, geçici Devlet Başkanı olarak göreve gelmesinin ardından toplantı düzenleyeceği ve halka hitap edeceği bildirildi.

Yoon’un görevinden uzaklaştırılması sonrası Han, geçici Devlet Başkanı olarak göreve gelecek.

Devlet Başkanlığı Güvenlik Servisi (PSS), Güney Kore Ulusal Meclisinin Yoon’un görevden azli yönünde karar almasının ardından Devlet Başkanı Vekilliği görevini üstlenecek Han için güvenlik ekibinin görevlendirildiğini açıkladı.

PSS, ekibin görevlerini yerine getirmeden önce ayrıntılı güvenlik protokolleri oluşturmak üzere Başbakanlık Ofisi ile işbirliği içinde olacağını bildirdi.

Han ve eşine Devlet Başkanı’na eş değer güvenlik koruması sağlanırken Yoon’un güvenlik düzenlemelerinin ilgili yasalar uyarınca değişmeden kalacağı belirtildi.

Han’dan resmi kurumlara direktifler

Han, Güney Kore Savunma Bakan Vekili Kim Seon-ho’ya ordunun güvenlik pozisyonunu güçlendirmesi talimatını verdi.

Genelkurmay Başkanı Kim Myung-soo’ya ABD ile ittifaka dayalı “sağlam” güvenlik duruşu sergilenmesini söyleyen Han, bu talimatının sebebinin Kuzey Kore’nin mevcut durumu, Güney Kore’nin güvenliği açısından “hassas” bir an olarak algılaması ve provokasyonlar yapması ihtimali olduğunu belirtti.

Han, ayrıca Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul’a ABD ile ittifak aracılığıyla ülkelerle yakın iletişimi sürdürmesini ve Güney Kore’nin dış politikasında herhangi bir değişiklik olmadığı konusunda ülkeleri aktif şekilde bilgilendirmesini söyledi.

Öte yandan Yoon’un görevden alınması için son sözü Anayasa Mahkemesi söyleyecek.

Kararın Anayasa Mahkemesine ulaşmasının ardından Yoon’un görevine geri dönmesine ya da görevden alınmasına karar verilecek.

Azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenleyen mahkemenin, azli onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor.

Önergenin kabulü için meclis üye tam sayısının 3’te 2’sini oluşturan 200 milletvekilinin lehte oyu gerekiyordu. Ulusal Meclisteki 300 sandalyeden 192’sine sahip olan muhalefet bloku, nitelikli çoğunluğu sağlayabilmek için iktidardaki Halkın Gücü Partisinden (PPP) en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuyordu.

Ulusal Mecliste benzer azil önergesi, 7 Aralık’ta PPP milletvekillerinin çoğunun oylamayı boykotu nedeniyle yeterli sayıya ulaşamayıp kabul edilmemişti. Yalnızca 3 PPP milletvekilinin önerge için oy kullandığı bildirilmişti.

Güney Kore’de sıkıyönetim ilanı

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Yoon, muhalefeti “hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle” suçlayarak, sıkıyönetimin “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını” savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan “sıkıyönetim birlikleri” olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.

Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından “hükümsüz” hale geldiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

Paylaş