Views: 0
Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki iş birliğini güçlendirecek anlaşmalar imzalandı.7
Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında bu kapsamda “KKTC Ulusal Coğrafi Veri Altyapısının Kurulmasına İlişkin Protokol”, “Çevre ve Şehircilik Alanlarında Bakanlar Bildirisi”, “Tapu 2024-2025 Eylem Planı” imzalandı.
Protokollere imza koyan Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, imza töreni öncesinde toplantı yaptı. Toplantı ve imza töreninde TC Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim de hazır bulundu.
Lefkoşa Concorde Otel’de yer alan toplantı sonrası, iki ülke arasında “Çevre alanında işbirliği, Şehircilik alanında işbirliği, CBS protokolü ve Tapu Eylem Planı” üzerine anlaşma imzalandı.
ATAOĞLU: PROTOKOLLER, ÜLKENİN GELECEĞİNE YÖNELİK İŞ BİRLİĞİNİN DEVAMI
Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, açılış konuşmasında, protokollerin, ülkenin geleceğine yönelik iş birliğinin devamı olacağını söyledi.
Ataoğlu, ülke genelinde elzem projelerin, işbirliği içinde hayata geçirilmesi için bu protokollerle temellerin atılacağını belirtti, ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.
KURUM: ORTAK GELECEK İÇİN ÇALIŞMALARA İMZA ATMAYA DEVAM EDİYORUZ
Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise, Kıbrıs Türk halkına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.
Kurum, Kıbrıs Türk halkının itibarı, refahı için tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi ve Erdoğan’ın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması ve izolasyonlara son verilmesi çağrılarını anımsattı.
Ortak gelecek için çalışmalara imza atmaya devam ettiklerini ifade eden Kurum, çevre ve şehircilik alanlarında atılan imzaların hayırlı olmasını temenni etti.
Başbakan Ünal Üstel’e geçmiş olsun dileklerini ileten Kurum, yerel yönetimler, çevre, şehircilik, tapu meteoroloji kamu altyapısı ve diğer alanlarda atılacak adımların önemine işaret etti.
TOKİ’nin Türkiye ve KKTC’de yaptığı çalışmaları anlatan Kurum, Kapalı Maraş’ın açık hava müzesi olması çalışmaları yanında, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis inşaatını incelediğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı ve Meclis inşaatının yılbaşına kadar tamamlanacağını belirten Kurum, Millet bahçesi ile cami inşaatının da 2025 Haziran ayına kadar tamamlanacağını söyledi.
Yüksek mahkeme ve kütüphane süreci için de çalışmaların başladığını ifade eden Kurum, kasım ayında ihale, aralıkta da inşaat sürecinin başlayacağını kaydetti.
TOKİ ile Türkiye’de hayata geçirilen projeleri anlatan Kurum, 6 Şubat depremi sonrası KKTC halkıyla da birlikte sahada olduklarını, her alanda çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
KKTC’de de bu çalışmaları hayata geçirmek için protokolleri imzalamak amacıyla burada olduklarını ifade eden Kurum, sosyal konut ve tapu yanında, kamu hizmeti ile ilgili adımlar atacaklarını kaydetti.
Vatandaşa hızlı, verimli, kaliteli hizmetlerin verilmesini amaçladıklarını ifade eden Kurum, iklim değişikliği ile ilgili de adımlar atacaklarını, çöp ayrıştırma, çevre, şehircilik gibi alalarda adımlar atacaklarını, atıkların gelecek için değerlendirileceğini belirtti.
Üreten, kalkınan kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC için çalışmaya devam edeceklerini beliren Kurum, barış için, verilen mücadelenin devamı için Türkiye olarak Kıbrıs Türk halkıyla ekmek, su, aş, tecrübeyi gelecek için paylaşmaya devam edeceklerini söyledi, “hayırlı olsun” dedi.
İŞTE ANLAŞMALARIN DETAYLARI
Türkiye ve KKTC arasında imzalanan “KKTC Ulusal Coğrafi Veri Altyapısının Kurulmasına İlişkin Protokol”, “Çevre ve Şehircilik Alanlarında Bakanlar Bildirisi”, “Tapu 2024-2025 Eylem Planı”nın detayları şöyle:
“KKTC Ulusal Coğrafi Veri Altyapısının Kurulması
- Ulusal Coğrafi Veri Altyapısının kurulmasıyla; KKTC’nin coğrafi veri haklarının ulusal ve uluslararası alanda kaydı, korunması ve tanınırlığı sağlanacaktır.
- Projeyle farklı kurumların ürettiği coğrafi verileri KKTC’de ortak bir alanda belirli standartlarda sunulabilecek bir altyapı oluşturulacaktır.
- KKTC sınırları dahilinde gözle görülebilen her coğrafi unsurun veri karşılığı olacak, bu sayede KKTC’de tarım, turizm ve sanayi tesislerine yönelik en elverişli yerin seçiminde analitik bir rapor hazırlanabilecektir.
- Projeyle mekânsal planlama konusunda doğru adımların atılmasına imkan yaratılacak, zamansal farka dayalı olarak mekanların değişimi, uzaktan algılama metotlarına dayalı coğrafi politika üretme süreçlerinin oluşturulma sağlanacaktır.
- KKTC kurumları coğrafi bilgi sistemi sayesinde akıllı şehir ve kentsel dönüşüm çözümleri üretebilecek.
- Proje ile elde edilen ürünler KKTC makamlarına kullanmaları ve geliştirmeleri için teslim edilecektir. Bu yönüyle KKTC’nin bu altlığı kullanarak coğrafi verilerini geliştirmesine açık bir yapı oluşturulacaktır.
Tapu ve Kadastro Alanında İşbirliği
- İmzalanacak Eylem Planı; vatandaşların ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini günümüz koşullarında gereksinimleri karşılayacak idari, mali, teknik yapısının geliştirilmesini amaçlamaktadır.
- Eğitim ve stajlarla tecrübe paylaşımının yanısıra, tapu işlem süreçlerine hakim personelin kapasitesinin daha da geliştirilmesi sağlanacaktır.
- Tapu ve kadastro hizmetlerinin sadeleştirilmesi ve bürokrasiden arındırılması yönünde atılacak adımlarla vatandaşların zamanını verimli şekilde kullanabilmelerini teminen, tapu işlemlerinin daha seri ve güvenli bir şekilde yapılabilmesine imkan sağlanacaktır.
Çevre ve Şehircilik Alanında Bakanlar Bildirisi
- KKTC’de çevre kirliliğinin azaltılması ve çevrenin koruma ve kullanma dengesinin sağlanması açısından bilgi, deneyim ve teknoloji paylaşımı alanlarında işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyoruz.
- KKTC’nin hava kalitesinin artırılmasına yönelik adımlar ile Kıbrıs Türk halkının daha sağlıklı bir iklimin sürdürülmesine imkan tanınacaktır.
- Sıfır atık ve geri dönüşüm politikalarıyla gelecek nesillerimize doğanın korunduğu ve yaşanabilir bir çevre bırakılması temel hedefimizdir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Hanımefendi Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde ve BM bünyesinde de BM Genel Sekreteri Guterres’in başkanlığındaki Sıfır Atık Danışma Kurulu ile tarafından yürütülen, tüm dünyada adından saygıyla anılan “Sıfır Atık Hareketi” kapsamında edinilen uluslararası tecrübeyi KKTC’ye aktaracağız.
- Atık yönetimi ile vahşi depolamanın önüne geçilmesi öngörülmekte; çevre dostu uygulamalar ile sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması hedeflenmektedir. KKTC için hayati öneme sahip atık su yönetimi konusunda da süreli atıksu izleme sistemleri uygulamaları konusunda işbirliği yapılacaktır.
- Meteorolojik tahminleme ve erken uyarı sistemleri konularında eğitim ve tecrübe aktarımı sağlanarak, başta zirai meteoroloji ve iklim izleme alanında olmak üzere öngörülen veri ve bilgi paylaşımının KKTC ekonomisine önemli katkılar sağlayacağından eminiz.
- Sağlıklı kentleşmenin önündeki mevcut ve potansiyel sorunlara çözümler sunabilmek için güvenli ve yüksek kaliteli kentleşme hususunda tecrübe paylaşımı yapılacaktır. Modern ve çağdaş sosyal konut projeleri kapsamında atılacak adımlar KKTC’nin çehresinin gelişimine katkı sağlayacaktır. Sosyal konut uygulamasının yaygınlaştırılarak sosyal devlet anlayışının pekiştirilmesi ve vatandaşların konuta erişiminin mümkün kılınması amaçlanmaktadır.”