İktisatbank’ın piyasa analizi: Tahviller ve hisse senetleri satıcılı, altın fiyatları yükseliyor

3
Altın fiyatları yatırımcıların risk duyarlılığının azalmasıyla yükselişe geçti
reklam alani

Views: 1

İktisatbank, 22 Ekim 2024’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Tahviller ve hisse senetleri satıcılı, altın ‘ışıldıyor'” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 22 Ekim 2024’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

ABD borsaları haftanın ilk gününü düşüşle tamamladı. Bu sabah pasifiğin diğer ucunda da hâkim rengin kırmızı olduğunu görüyoruz. ABD seçimlerine artık günler kala, tahvil piyasalarındaki düşüşü ve altın fiyatlarındaki artışı, yatırımcıların temkinli davrandığının ve olası Trump zaferine karşı hazırlık yaptıkları şeklinde yorumladık. Piyasaların kılavuz kargası konumunda 10 yıllık ABD devlet tahvilinin getirisi bu sabah, FED’in faiz indirim döngüsünü başlattığı bir ortamda neredeyse son bir ayda 60 baz puan yükseliş kaydederek yüzde 4,20 seviyesine gelirken, altının ons fiyatı 2,740 dolar seviyesini test ederek yeni bir rekor kırdı.

Normal zamanlarda, faiz getirisi olmayan altın ile ABD tahvil faizleri arasında ters bir korelasyon olduğunu pekâlâ biliyoruz. Lâkin, 5 Kasım ABD seçimlerine artık günler kala, bazı finansal araçlarda Trump’ın zaferinin yükselişte olduğuna dair iddiaların artması, piyasaların pozisyonlanmasını da değiştirmeye başladı. Şöyle ki, Cumhuriyetçi adayın uygulayacağı ticaret politikaları (gümrük tarifeleri, ticaret savaşları) ve doların yeniden ‘silah’ olarak kullanılacağı endişesi piyasaları özellikle enflasyon cephesinden endişelenmeye başladığını görüyoruz. Ayrıca, vergi indirimleri ve ekonomiyi canlandırma politikalarının da enflasyonu körükleyeceği düşünülüyor. Bu beklentiler hâliyle tahviller için negatif (fiyatları düştü getirileri arttı), dolar için ise pozitif görülürken, kripto para birimleri ve kıymetli madenler de alımlara sahne oluyor.

Paylaş