İktisatbank’ın piyasa analizi: Temmuz ayı hayat pahalılığı yüzde 9,90

7
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

Views: 0

İktisatbank, 04 Ağustos 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Temmuz ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 9,90 olarak açıklandı” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 04 Ağustos 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Ne demişler hayatta tek yalan söylemeyen şey matematiktir. Dün, her hafta perşembe günü olduğu üzere, TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenlerini takip ettik. 28 Temmuz ile biten haftada, TCMB’nin brüt döviz rezervleri 0,7 milyar dolar artarken altın rezervleri 0,5 milyar dolar azaldı. 9 Haziran tarihinden Temmuz ayının ortasına kadar rezerv biriktiren TCMB, son 2 haftadır daha fazla döviz satış tarafında görülmeye başlaması ile rezervlerindeki artış eğilimi de durdu. TCMB’nin uluslararası rezervleri geçen hafta 2,8 milyar dolar gerilerken, swap ve kamu dövizleri hariç net rezervler eksi 58 milyar dolar seviyesine yer alıyor. USD/TRY kurunun günlerdir 27 seviyesinin hemen altında ve oldukça dar bir bantta yatay kalması, kamunun döviz piyasasına yeniden müdahil olduğu izlenimi de destekliyor.

Hazır analitik bilanço ile başlamışken, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 1,3 milyar dolar, tüzel kişilerin ise sadece 0,1 milyar dolar artış göstermiş. Bu rakamları direkt döviz alımından ziyade yaz aylarının turizm gelirlerine bağlamak istiyoruz. BDDK verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları büyümeye devam etmiş: söz konusu haftada 3,1 trilyon TL ile rekor kırarken, artış hızında (~ 59 milyar TL) ivme kaybı görüyoruz. KKM, toplam mevduatın yaklaşık yüzde 25’ine yaklaştı.

Dün hem KKTC’de hem de Türkiye’de açıklanan enflasyon rakamları Temmuz ayı özelinde beklentilerde yaşanan bozulma dâhilinde rekor kırdı. Normal zamanlarda alışık olduğumuz veri seti yaz aylarında eksi enflasyon idi. Verilerinde kredibilite kaybı yaşayan TÜİK’in Temmuz ayı özelinde enflasyon rakamları, KKTC İstatistik Kurumu ve İstanbul Ticaret Odası ile aynı noktada yer aldı. Aylık manşet TÜFE artışı yüzde 9,49 olurken (KKTC yüzde 9,90 ; İTO yüzde 9,84) yıllık gerçekleşmeyi de yüzde 47,83 seviyesine (KKTC yüzde 72,81) taşıdı.

Paylaş