Views: 0
Doğu Akdeniz Üniversitesi araştırmacıları ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen, Kuzey Kıbrıs’ta 1981 ile 2017 yılları arasındaki sezaryen doğum ve emzirme oranlarını inceleyen ilk kapsamlı araştırma, PLOS ONE dergisinde yayımlandı.
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü araştırmacılarının katkılarıyla, Oxford Üniversitesi’nden Dr. Nilüfer Rahmioğlu Ramiz tarafından yürütülen ve DAÜ, Oxford Üniversitesi, Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD) ile Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma İnisiyatifi (KISAA) ortak projesi olan; Kuzey Kıbrıs’ta 1981 ile 2017 yılları arasındaki sezaryen doğum ve emzirme oranlarını inceleyen ilk kapsamlı araştırma, 8 Temmuz 2023 tarihinde yüksek prestijli bir dergi olan PLOS ONE dergisinde yayımlandı. (https://doi.org/10.1371/journal.pone.0287469).
KKTC’DE SEZARYEN DOĞUM 7 KAT FAZLA
Sezaryen doğum, gerekli olduğunda yaşam kurtarıcı bir tıbbi müdahale olmasına rağmen bu yöntemin aşırı kullanımı önlenemez sağlık sorunlarına ve ölümlere yol açabilir. Sezaryen doğumun emzirme üzerindeki etkisi henüz tam olarak belirlenmemiş olup, Kuzey Kıbrıs’ta sezaryen doğum oranları ve emzirme uygulamalarıyla ilgili veriler oldukça sınırlıdır. Bu çalışma, bu boşluğu doldurmayı amaçlayarak, sezaryen doğum ile emzirme arasındaki ilişkileri incelemeyi hedeflemiştir. Araştırmacılar, bu inceleme için, 2,836 adet ilk gebelik dönemini kapsayan veri analiz etmişlerdir. Araştırma sonucuna, KKTC’de sezaryen doğum oranı yüzde 72.5 ile Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü oranın 7 kat fazlası olarak ortaya çıkmıştır.