Views: 0
İktisatbank, 22 Haziran 2023’e ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Rasyonel zemine dönme söylemine rağmen TCMB’den ‘yetersiz’ adım” ifadelerine yer verildi.
İktisatbank’ın 23 Haziran 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentimize paralel 1 hafta vadeli repo faizini (politika faizi) yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 15’e yükseltti. Lâkin, asıl ‘sıkılaştırmanın’ koridor sistemi aracılığı ile yapılacağı, faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite penceresi faizinin de sert bir şekilde yükseltileceği ve böylelikle Ağırlıklı Ortalama Fonlama Faizinin (AOFM) de yukarıya geleceğini ön görmüştük. Daha da basit bir anlatımla, TCMB’nin koridor sistemi ile ‘üstü örtülü’ de olsa daha güçlü bir faiz artırımına gideceğini öngörmüştük, lâkin olmadı.
Bu bağlamda, TCMB’nin sadece politika faizini artırması yeterli bir adım olmadı keza halen daha para politikası olması gerekene göre oldukça gevşek duruyor. Daha basit bir yaklaşımla, ekonomiyi soğutmaya tek başına yüzde 15 faizin yetmeyeceğini düşünüyoruz. Karar metnine baktığımızda, sıkılaşma sürecinin başladığına yer verilse de, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanan kadar faiz artırım kapısının aralandığını, lâkin bu sürecin de gerekli görülmesi durumunda ‘kademeli’ olacağına yer verilmesi, adımların da ‘ölçülü’ olacağı anlamına geliyor. Şahince bir üslup olsa da, bundan sonrası için ‘güçlü’ bir argüman olarak görülmedi. Rasyonel zemine dönme söylemine rağmen atılan adımlar yetersiz kaldı. 650 baz puan faiz artırımının (önde yükleme çok zayıf) enflasyonla mücadelede ikna edici olmayacağını düşünüyoruz.
Faiz kararının kendisi kadar dün bültenimizde politika metninin satır aralarını da irdeleyeceğimiz ve ileriye dönük sinyaller kadar bankacılık sektörüne getirilen ve işleyişi sekteye uğratan regülasyonların da ne ölçüde ve nasıl gevşeteceğine bakacağımızı belirtmiştik. Politika metninde, bu beklentimize ilişkin “Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, ‘etki analizleri’ yapılarak kademeli olacaktır” cümlesine rastlasak da, bunun nasıl hayat bulacağını hep birlikte göreceğiz.