Ahmet Savaşan: 2 milyar insan sağlık harcamaları yüzünden yoksullaşıyor

4
Ahmet Savaş
reklam alani

Views: 0

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Savaşan, “Dünya Sağlık Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda, küresel nüfusun yüzde 30’unun temel sağlık sağlık hizmetlerine erişemediğini ve 2 milyar insanın sağlık harcamaları yüzünden yoksullaştığını belirtti.

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi (GHTC) Başkanı, Milletvekili Dr. Ahmet Savaşan, “Dünya Sağlık Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda, iyi düşünülmeden alınan ticari, siyasi ve sosyal kararların iklim ve sağlık krizlerini tetiklediğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu yılki temasının “Herkes için Sağlık” olarak belirlendiğini anımsatan Ahmet Savaşan, seçilen temanın herkesin sürdürülebilir bir dünyada, barış ve refah içinde sağlıklı bir yaşam sürmesini hedeflediğini vurguladı.

“KÜRESEL NÜFUSUN YÜZDE 30’U TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞEMEMEKTEDİR”

Sağlığın temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çeken Ahmet Savaşan, “Herkes ihtiyaç duyduğu zamanda, ekonomik sorunlar ile karşılaşmadan, ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerine erişebilmelidir. Ancak, halen küresel nüfusun yüzde 30’u temel sağlık hizmetlerine erişememektedir. Neredeyse 2 milyar insan sağlık harcamaları yüzünden yoksullaşmaktadır, özellikle incinebilir grupları etkileyen ciddi eşitsizlikler söz konusudur” ifadelerini kullandı.

“‘EVRENSEL SAĞLIK KAPSAYICILIĞI” KALİTELİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM İLE MÜMKÜN”

“Evrensel sağlık kapsayıcılığı”nın kaliteli temel sağlık hizmetlerine erişim sunmayı ve finansal korumayı, insanları yoksulluktan kurtararak, ailelerin ve toplumların refahını desteklemeyi hedeflediğine işaret eden Ahmet Savaşan, herkes için sağlık hedefine ulaşabilmek için bireylerin kendileri ve ailelerinin sağlıklarını koruyabilmeleri amacıyla yüksek kaliteli sağlık hizmetlerine erişimlerinin mümkün olması ve ayrıca kaliteli, insan merkezli bakım sağlayan vasıflı sağlık çalışanlarının da sayısının artmasına ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

“13 MİLYONDAN FAZLA ÖLÜM ÖNLENEBİLİR ÇEVRESEL NEDENLERDEN KAYNAKLANIYOR”

İnsanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sağlık tehdidinin iklim krizi olduğuna dikkat çeken Ahmet Savaşan, iklim krizinin aynı zamanda bir sağlık krizi olduğunun da altını çizdi. DSÖ’nün her yıl dünya çapında 13 milyondan fazla ölümün önlenebilir çevresel nedenlerden kaynaklandığını ortaya koyduğunu belirten Ahmet Savaşan, “İnsanların çok büyük bir kısmı fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan sağlıksız havayı soluyor. Küresel ısınma, sivrisineklerin hastalıkları her zamankinden daha fazla ve daha hızlı yaydığını gösteriyor. Aşırı hava olayları, arazi bozulumu ve su kıtlığı insanları yerinden ediyor ve sağlıklarını etkiliyor. Kirlilik ve plastikler en derin okyanuslarımızın dibinde, en yüksek dağlarda dahi artık görünebiliyor ve maalesef besin zincirimize girmeyi başarıyor. Aşırı işlenmiş, sağlıksız yiyecek ve içecek üreten sistemler, bir obezite dalgasını tetikliyor, kanser ve kalp hastalıklarını artırırken, sera gazı emisyonlarının üçte birini oluşturuyor. Yaşanan bu gerçekler ise bize iyi düşünülmeden alınan ticari, siyasi ve sosyal kararların iklim ve sağlık krizlerini tetiklediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİMDE EŞİTSİZLİKLER GİDERİLMELİ”

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de insanların sağlık hizmetlerine iyi ve zamanında erişimi noktasında sorunlar yaşadığına dikkat çeken Ahmet Savaşan, sağlık hizmetlerine erişimde eşitsizlikleri gidermek, zayıf ve savunmasız gruplara yardım etmek ve daha adil bir dünya için çalışma noktasında hükümetlere ve paydaşlara önemli görevler düştüğüne işaret etti.

KONSEY 56 ÜLKEYLE BİRLİKTE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEK…

Sağlık hizmetlerine dünyada da KKTC’de de yatırım yapmanın hayati bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Ahmet Savaşan, “İnsanlığın hedefi herkesin temel sağlık hizmetlerine zamanında erişim sağlayabileceği, sağlıkta eşitliğinin desteklendiği ve yoksulluk ve açlığın ortadan kalktığı daha adil bir dünya yaratılması için çalışmak olmalı. Bu hedefe varabilmek için gerek ülkelerin kendi içlerinde gerekse de ülkeler arasında iş birliğini arttırmaları zorunlu görünüyor. Dünya Sağlık Turizmi Konseyi (Global Healthcare Travel Council- GHTC) bu hedeflere varılabilmesi için gereken bilincin oluşturulması noktasında da, ülkeler arası iş birliğinin arttırılması ve ayrıca sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesi noktasında da 56 üye ülke temsilcisi ile birlikte hareket ederek bu konudaki sorumluluğunu dün olduğu gibi bu gün de yarın da yerine getirecektir” dedi.

“KENDİMİZDEN BAŞLAYARAK TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN ÇABA GÖSTERMELİYİZ”

Savaşan mesajının sonunda “sağlığımızın kıymetini bilelim ve toplumun sağlığının ancak bireylerin sağlıklı olmasıyla mümkün olacağını unutmayalım. Bu önemli gün vesilesiyle bütün sağlık çalışanlarımızın ve insanlarımızın Dünya Sağlık Günü’nü kutluyor, bütün insanları kendilerinden başlayarak toplum sağlığı için çaba göstermeye çağırarak, herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum” ifadelerini kullandı.

Paylaş