Views: 0
Ekonomist Mehmet Saydam, depremden kaynaklı yapılması planlanan maaş kesintilerine işaret ederek, “Depreme karşı fon uzun yıllar önce düşünülmeliydi, maaşlardan yapılacak kesinti halkın alım gücünü düşürür” dedi.
Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen deprem sonrası binlerce kişi hayatını kaybetti.
Bilim insanları, Türkiye’de meydana gelen deprem sonrası Kıbrıs’ta da bir deprem olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Ekonomist Mehmet Saydam, olası bir depremin ekonomik boyutunu Kıbrıs Postası’nda değerlendirdi.
“KKTC’DEKİ BÜTÇE İÇERİSİNDE DOĞAL AFET İÇİN BİR BİRİKİM MEVCUT DEĞİL”
“Ülke ekonomileri normalken, deprem bölgesinin ağırlığına göre yıllar içerisinde oluşturdukları belirli kaynaklar ile bu doğal afet için hazırlık yapmaktadırlar” ifadelerini kullanan Saydam, KKTC’de var olan bütçe içerisinde böyle bir birikimin mevcut olmadığını söyledi.
Ülke ekonomisinin başta turizim-eğitim vb. sektörler dikkate alındığında mevcut ülke ekonomisinin olası bir depremin zararını kaldırabilecek durumda olmadığını vurgulayan Saydam, “Oluşturulması gereken deprem bütçesi için, birçok farklı alanda çalışma ve bilgiye ihtiyaç vardır” dedi.
Sağlık kapasitemiz nedir? Nüfusumuz nedir? Sorularının sorulması gerektiğine dikkat çeken Saydam, olası bir deprem bütçesi hesaplamak adına önce doğru bilgilere ulaşılması gerektiğini belirtti.
Saydam, “Olası bir deprem durumunda ihtiyaç duyulacak hizmetlerin yeterliliği araştırılmalıdır” diyerek, konusunda uzman mühendislerin, yer bilimcilerin ve alanında yetişmiş birçok başarılı insanın olduğunu da dile getirdi.
“DEPREME KARŞI FON UZUN YILLAR ÖNCE DÜŞÜNÜLMELİYDİ, MAAŞLARDAN KESİNTİ ANCAK HALKIN ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRÜR”
Depreme karşı fon oluşturulması eyleminin çok uzun yıllar önce düşünülmesi ve hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Saydam, “Maaşlardan kesinti yapmak, vergi maliyetlerini artırmak, yeni fonlar koymak halkın alım gücünü düşürür” şeklinde konuştu.
“SOSYAL DEVLET YÖNETİMİ BU UYGULAMALAR İLE YAPILMAZ”
Depremden kaynaklı yapılması ön görülen maaş kesintilerine işaret eden Saydam, sosyal devlet yönetmenin bu şekilde uygulamalar ile yapılamayacağının da altını çizdi.
“ZORUNLU DEPREM SİGORTASI HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Depreme karşı kapsamlı ve sürdürülebilir çözümler üretilmesi gerektiğini özellikle bellirten Saydam, bunun yerine ilk olarak ‘Zorunlu Deprem Sigortası’ uygulamasının hayata geçirilip hem olası bir yıkımın ekonomik maliyetlerinin hafifletilebileceğini hem de belirli bir fon kaynağı yaratabilineceğini söyledi.
Saydam, “İkinci olarak da, emlak satışında belirli bir m2 üzerindeki konutlar için (lüks konutlar) ayrı bir fon koyarak kaynak yaratılabilir” şeklinde örnekler verdi.
“EMLAK VERGİSİ İLE MAAŞ ÖDÜYORUZ”
“Belediyeler iflas etmiş olmasalar her yıl topladıkları emlak vergilerinden bile pay ayırabilirlerdi” diyen Saydam, emlak vergisi ile maaş ödendiğini kaydetti.