Tıp-İş: Keyfi görevlendirmeler neticesinde sağlık hizmetleri sekteye uğratıldı

8
Tıp-İş, uzman sayısının zaten yetersiz olduğunu belirttiği Gazimağusa Devlet Hastanesi’nden, başka hastanelere keyfi ve siyasi kararlarla hekim görevlendirilerek, buradaki sağlık hizmetinin sekteye uğratıldığını açıkladı.
reklam alani

Views: 0

Tıp-İş, uzman sayısının zaten yetersiz olduğunu belirttiği Gazimağusa Devlet Hastanesi’nden, başka hastanelere keyfi ve siyasi kararlarla hekim görevlendirilerek, buradaki sağlık hizmetinin sekteye uğratıldığını açıkladı.

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), Başkanı Mustafa Taşçıoğlu, Gazimağusa Hastanesi’nde sağlık hizmetlerinin sekteye uğratılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Taşçıoğlu, son yıllarda ülkenin siyasetin gölgesinde olduğunu savunarak, “Siyasetin ne genel kurulları bitti, ne seçimleri bitti, ne iktidar savaşı ne yerel seçimleri bitti. Bu siyasetin gölgesinde kalan ülke hizmetleri gerektiği gibi sunamadı” dedi.

“KEYFİ GÖREVLENDİRMELER NETİCESİNDE SAĞLIK HİZMETLERİ SEKTEYE UĞRATILDI”

Taşçıoğlu, sağlık sistemindeki yıllardır süren  personel, teçhizat, ilaç ekipman, ihtiyaçlarının giderilmesi, tam gün hizmet verecek sağlık sistemi kurulması için verdikleri devam ederken Sağlık Bakanlığının yasa ve tüzüklere uymayan keyfi görevlendirmeler neticesinde sağlık hizmetinin sekteye uğratıldığını ve zayıf düşürüldüğünü kaydetti.

Taşçıoğlu, keyfi görevlendirmelerin bir örneğinin de Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yaşandığını belirterek, hastanenin, Gazimağusa, çevre köyleri ve tüm Karpaz’a sağlık hizmeti verdiğini, ayrıca en son yapılan en donanımlı hastane olduğunu anımsattı.

Taşçıoğlu, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde dahiliyeci hekim sayısının sınırlı sayıya düştüğünü, 4 dahiliyeci hekimle tam  gün sağlık hizmeti vermeye çalışıldığını ifade etti.

Taşçıoğlu, 24 saat sağlık hizmeti verebilmek için en az 6-7 dahiliyeciye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Siz elinizde 4 dahiliyeci varken hala daha keyfi görevlendirmelerle dahiliyecileri başka merkezlere görevlendirme yolunu seçiyorsunuz ve  sağlık hizmetini  sekteye uğratıyorsunuz” dedi.

“EYLEMİ YASAKLAYAN HÜKÜMET KENDİ ELİYLE SAĞLIK HİZMETLERİNİ SEKTEYE UĞRATMAKTA”

Taşçıoğlu, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde başlattıkları eylemin Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün süreyle yasaklanmasına tepki göstererek, “Eylemi yasaklayan hükümet kendi eliyle sağlık hizmetlerini sekteye uğratmakta” dedi.

Taşçıoğlu tam gün hizmet vermek için majör branşlarda en az 6 hekim bulundurma zorunluluğu varken, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde 4 dahiliyeci,  4 cerrah, 3 çocuk hekimi, 3 ortopedist, 1  beyin cerrahı ve 1 kulak burun boğaz  uzmanı, 1 göz doktoru, 3 kardiyoloji uzmanı  olduğunun altını çizdi.

Hastanede göğüs hastalıkları uzmanı ve enfeksiyon uzmanı olmadığını kaydeden Taşçıoğlu, yoğun bakım imkanı olan bir birimi olmasına karşın teçhizatı,  deneyimli  yoğun bakım hemşiresi olmadığı, yoğun bakım imkanlarının kullanılmadığını ifade etti.

“Neden halka daha düzgün ve kaliteli sağlık hizmeti verilemediğini” soran Taşçıoğlu, Sağlık Bakanı’nın son dönemlerde bazı hastaneler için “tam teşekküllü hastane”  sözünü kullanıldığını, Kuzey Kıbrıs’ta hiç bir hastanenin tam teşekküllü olmadığını öne sürdü.

Taşçıoğlu “Tam teşekküllü hastanelerde ilaç eksikliği, personel eksikliği teçhizat eksikliği, yardımcı   tıbbi personel eksikliği olamaz. Siz siyasi kararlar neticesinde başka hesaplar peşinde sağlık  hizmetini sekteye uğratacak adımlar atıyorsunuz” dedi.

Taşçıoğlu, hastanede mecburi hizmetini yapmakta olan bir dahiliye uzmanının, keyfi görevlendirmelerle, torpille, siyasi kararla Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görevlendirilmeye kalkışıldığını, bunun hatalı bir tutum olduğunu belirtti.

Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne bağlı merkezlerde de  Bakanlığın sağlık hizmetlerini hiç önemsemediğini iddia eden Taşçıoğlu, Yataklı  Tedavi Kurumlarında hizmet veren bazı uzmanların  GKK’ye,  veya KTBK’ye bağlı hastanelerde hizmet vermek için görevlendirilme yolunun seçildiğini bunun yasal olmadığını savundu.

Taşçıoğlu, KTBK’ye bağlı hastanelerin Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Yasası ile, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Yasası’na bağlı olmadığını, dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’nın görev, yetki  ve sorumluluk alanında hizmet vereceği  birim olmadığını kaydetti.

Taşçıoğlu, askeri  personel sağlık hizmeti alacaksa, askeri hastanelere  başvurmak durumunda olduğunu savunarak, “Oralarda sağlık hizmeti alamayacaksa, veya  hizmet verecek uzman yoksa, diğer vatandaşların veya insanların yaptığı gibi askeri personel de devlet hastanelerine başvurup sağlık hizmeti alabilir” dedi.

Taşçıoğlu “Siz devlet hastanesinde görev yapan uzmanları, bir kardiyoloji uzmanını askeri hastaneye gönderirseniz, askeri hastaneye giden kardiyoloji uzmanının bakmak zoruna olduğu  60 tane randevulu hasta hizmet alamaz, bu yaşandı” dedi.

Taşçıoğlu, “Bakanın, Bakanlığın keyfi görevlendirmelere bir an önce son vermesi, hastanelerin, ekipman, ilaç teçhizat personel ve doktor açısından ihtiyaçlarını gidererek, halkın daha iyi sağlık hizmeti alabilmesinin sağlanması için çağrıda bulundu.

Öte yandan, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde görev yapan 4 dahiliye uzmanının hastanedeki uzman hekim eksikliğine dikkat çektiği ve  dahiliyedeki uzman hekim sayısının 6’ya çıkarılması gerektiğini içeren ve Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimliğine yazılan yazı da basın mensuplarıyla paylaşıldı.”

Paylaş