Views: 0
KKTC’nin 39. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Ankara’da kutlama töreni yapıldı. Törende konuşan Hulusi Akar, “1974’ten beri adaya huzur geldiğini herkesin görmesi lazım” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 39. kuruluş yıl dönümü Ankara’da düzenlenen kutlama töreniyle kutlandı.
Ankara’da bir otelde yapılan törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende şehitler için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.
Büyükelçi Korukoğlu, törende yaptığı konuşmada, KKTC’nin Kıbrıs Türk Halkı’nın onurlu varoluş mücadelesinin en kıymetli eseri olduğunu belirtti.
Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’yla özgürlüğüne ve güvenliğine kavuştuğunu belirten Korukoğlu, KKTC’nin Türkiye’nin desteğiyle varlığı, egemenliği, özgürlüğü ve hakları için yıllarca mücadele ettiğini aktardı.
Korukoğlu, Kıbrıs Türk halkının esarete boyun eğmemek için sayısız şehitler verdiğini belirterek, “Kendi kaderini tayin etme hakkını kullanarak 15 Kasım 1983’te KKTC’yi ilan eden Kıbrıs Türk halkı, 39 yıldır çatısı altında özgürce yaşamakta olduğu, bağımsızlığı ve bekasının güvencesi olan devletini, ana vatan Türkiye’den aldığı güç ve destekle emin adımlarla geleceğe taşımaktadır.” dedi.
Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Korukoğlu, şunları söyledi:
“Tecrübelerimiz Kıbrıs meselesinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma sağlanmasının ancak adadaki gerçekleri esas alan bir vizyonla mümkün olacağını göstermektedir. Kıbrıs meselesinin temelinde yatan esas sorun adadaki iki tarafın statüsü arasında uluslararası camia tarafından yaratılan eşitsizliktir. Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, bu anlayışla, Nisan 2021’de Cenevre’de, Kıbrıs Türk halkının devletinin müktesep hakkı olan egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesini içeren yeni vizyonumuzu resmen ortaya koymuşlardır. Şüphesizdir ki, adadaki gerçeklerle uyumlu bu yaklaşım temelinde bir çözüme ulaşılması sadece Kıbrıs’a değil, Doğu Akdeniz’in de barış, refah ve istikrarına önemli katkılar sağlayacaktır.”
Korukoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 77. oturumunda yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta halihazırda iki halk ve iki ayrı devletin bulunduğu olgusunun Kıbrıs adasında gerçekleri görmek isteyen herkes tarafından bilindiğine dikkati çektiğini ve uluslararası toplumu KKTC’yi resmen tanımaya davet ettiğini anımsattı.
Bu çağrının Kıbrıs konusunda bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Korukoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptığı çağrıdan dolayı müteşekkir olduklarını ifade etti.
Korukoğlu, KKTC’nin 11 Kasım’da Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildiğini hatırlatarak, “Bu gelişmeyi memnuniyetle selamlıyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı gözlemci üyeliğine giden sürecin başarıya ulaşmasındaki desteği için Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ediyoruz. Bu gelişme iki devlet esasına dayanan yeni vizyonumuzun doğru ve gerçekçi bir yaklaşım olduğunu teyit etmektedir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak Kıbrıslı kardeşlerimizin yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Kıbrıslı kardeşlerimizin haklı davasını bugüne kadar destekledik, bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla desteklemeyi sürdüreceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” diye konuştu.
“KIBRIS BİZİM MİLLİ MESELEMİZ”
Kıbrıs Barış Harekatı ile Ada’da yaşayan herkesin rahata, huzura ve güvene kavuştuğunu dile getiren Akar, şunları söyledi:
“O güne kadar yapılan katliamların haddi hesabı yok. Kıbrıs Barış Harekatı’nın yapıldığı 1974’ten beri Ada’ya barış, huzur geldiğini herkesin anlaması, görmesi ve bu hakkı teslim etmesi lazım. O günden itibaren akan kanlar, gözyaşları durdu, insanlar barış ve huzur içinde yaşayabilir bir hale geldi. Kıbrıs Barış Harekatı’nın barış bölümünü herkesin çok iyi anlaması lazım.”
“Kıbrıs bizim milli meselemiz.” diyen Akar, Türkiye’nin garantörlük ve ittifak anlaşmaları çerçevesinde kendine düşen ne varsa bugüne kadar yaptığını, bundan sonra da yapmaya devam edeceğini aktardı.
Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin ve KKTC’nin barıştan yana olduğunu her fırsatta gösterdiğini ancak bu barış için atılan adımların anlaşılmadığını, uzatılan barış elinin reddedildiğini belirtti.
“KALICI BİR BARIŞ İÇİN KKTC’NİN, KIBRIS TÜRKÜNÜN EGEMENLİĞİNİN, BAĞIMSIZLIĞININ, HAKKININ, HUKUKUNUN TESLİM EDİLMESİ GEREKLİ”
Akar, “Bunun özellikle üçüncü taraflarca görülmesi lazım. Üçüncü taraflardan objektif, tarafsız şekilde olayları görmesini ve Kıbrıs Türkünün hakkını, hukukunu teslim etmesini bekliyoruz.” dedi.
Kalıcı bir barış ve istikrar ortamının oluşabilmesi için KKTC’nin, Kıbrıs Türkünün egemenliğinin, bağımsızlığının, hakkının, hukukunun teslim edilmesi gerekliliğini vurgulayan Hulusi Akar, “Bunlar kabul edilmediği, Türk varlığına gerekli saygı gösterilmediği sürece bir çözüm olamayacağını hep beraber gördük.” diye konuştu.
Yarım asır süren görüşmelerin ardından bir çözüme varılamadığını dile getiren Bakan Akar, “Bunun üzerine ne yaptık, kararımızı verdik, egemen, bağımsız iki devletten bahsediyoruz. Artık mesele bu devletin kurulması değil, kurulmuş olan bu devletin tanınması meselesi. dedi.
Türk Devletleri Teşkilatında, KKTC’ye gözlemci üye statüsü verilmesinin önemine de işaret eden Hulusi Akar, şunları kaydetti:
“Bizler, garanti ve ittifak anlaşmaları çerçevesinde yapılması gerekenleri yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan Yunanistan ile olan münasebetlerimizi de etkili bir şekilde sürdürmeye ve barış elimizi uzatmaya devam ediyoruz. Biz barıştan, görüşmelerden yanayız. Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların barışçıl yol ve yöntemlerle çözülmesinden yanayız ancak diğer taraftan da ne Kıbrıslı kardeşlerimizin ne de kendi haklarımızın çiğnenmesine, bir oldubittiye izin vermeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. ‘Barış’ dememiz bir zafiyet, ‘hakkımızı koruyacağız’ dememiz de hiçbir şekilde bir tehdit değil.”
Bunun çok iyi anlaşılması gerektiğini belirten Akar, şöyle devam etti:
“Fakat Yunanistan’da belli bazı siyasiler bizim yaptığımız çalışmaları, barış girişimlerini maalesef sabote, tahrip ediyor, kendi iç çekişmelerine iki ülkenin hak ve menfaatini feda ediyor. Aynı zamanda bu siyasiler yaptıklarıyla kendi halklarının da güvenliğini ve refahını tehlikeye atıyor. Anlaşılmaz şekildeki silahlanma sevdasıyla iki ülke arasındaki barışı, istikrarı bozmak için ellerinden geleni yapmaya devam ediyorlar. Biz diyalogdan yana olduğumuzu her zaman söyledik fakat hakkımızı, hukukumuzu da çiğnetmeyeceğiz.”
Resepsiyona, Bakan Akar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu da katıldı.
KKTC’nin Ankara Büyükelçiliği, İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde düzenlenen terör saldırısı nedeniyle 15 Kasım’da düzenlenmesi planlanan kuruluş yıl dönümü kutlamasını ertelemişti.