Views: 0
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi eski Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, koronavirüs aşıları hakkında soruları cevapladı.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi eski Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, sosyal medya hesabı üzerinden Koronavirüs aşıları hakkındaki soruları cevapladı.
Yaklaşık 18 gündür Özyalçın Aşı Merkezi’nde çalışan Dr. Dizdarlı şöyle devam etti:
AŞI SONRASI PCR’IN POZİTİF ÇIKMA OLASILIĞI VAR MIDIR?
“Hayır. Teorik olarak bu mümkün değildir. Aşı olduktan hemen sonra da PCR larınızı gönül rahatlığıyla yaptırabilirsiniz.
AŞIDAN SONRA DUŞ ALINABİLİNİR Mİ?
Beni en çok şaşırtan sorudur bu! Vücudun içine enjekte edilen bir etkeni, dış yüzeye temas eden suyun yok etmesi ya da başka etki yapması mümkün değildir. Duşunuzu rahatlıkla yapınız. Havuza denize de gidebiliyorsanız gidiniz.
ALKOL ALINABİLİNİR Mİ?
Bu konuda da çok tartışma olmaktadır. Aşırı alkol tabi ki aşı olun olmayın zararlıdır. Ama aşıdan sonra eğer keyfiniz yerindeyse ve istiyorsanız birkaç duble alkol almanın hiçbir sakıncası yoktur.
SİGARA AŞIDAN SONRA NE ZAMAN İÇİLEBİLİR?
Bu soruyu her işittiğimde, içimden “Bir daha asla içmemeniz lazım” demek geçiyor. Ama aşıyla sigaranın etkileşmesi yoktur. Madem ki tütüne esir oldunuz ve vazgeçemiyorsunuz, hemen kendinizi zehirlemeye başlayabilirsiniz.
HAMİLELER AŞI OLABİLİR Mİ?
Çok tartışılan bir konudur. Bir çok ülkede özellikle ölü aşıları ilk üç aydan sonra yapılması yönünde karar üretilmiştir. Kanaatimce hamileler diğer yöntemlere korunmaya dikkat aşılanmak için bekleseler daha iyi olacaktır.
EMZİRENLER AŞI OLABİLİR Mİ?
Evet olabilir. Hatta bebekleri de bu yolla korumaya alabiliriz şeklinde yayınlar vardır.
ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI NE ZAMAN OLMALIYIZ? HANGİ AŞIYI TERCİH ETMELİYİZ.?
Bu soruyu genelde Sinovac aşısı olanlar sormaktadır. Zira dünya üzerinde yapılan araştırmalardan yayılan bilgi, Sinovac aşısı olanların 5-6 ay içinde antikorlarının yetersiz seviyeye düştüğü ve hatırlatma dozunun gerektiği yönündedir.
Hatırlatma dozunun farklı bir aşıyla mı yoksa yine Sinovac’la mı yapılması konusunda ise tartışmalar sürmektedir.
Bence biz bu konuda şanslıyız. Zira Türkiye’de iki ayrı guruptan birine Sinovac diğerine BioNTech yapılmaktadır. Kısa zamanda bunların sonucunu aldıktan sonra bizim de oraya bakarak uygulamayı bu yönde yapmamız daha doğru olacaktır.
AŞILARIN BEKLENEN YAN ETKİLERİNİ MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ÇOK RAHAT GEÇİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Aşı sonrası bol bol su içmeliyiz. Her altı saatte iki tane panadol veya paracetamol alına bilinir.
AŞI OLDUKTAN NE KADAR ZAMAN SONRA KORUYUCULUK BAŞLAR?
Aşılarınızı ikinci dozundan, Janssen aşısı ise tek dozdan 15 gün sonra antikorlarınız sizi korumaya başlar. Ama unutmayınız hiçbir aşı tam koruyucu değildir. Bu nedenle maske hijyen ve mesafe kurallarına aynen uyulmalıdır
PCR MERKEZİNDEKİ YIĞILMAYI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
Çok kötü. Hasta olanda, temaslı da sağlam insanda aynı yerde PCR baktırıyor. Bu çok kötü bir organizasyon. Derhal çok sayıda PCR merkezleri açılmalı. Hasta olanlar ve temaslılar farklı merkezlere yönlendirilmelidir.”