Tufan Erhürman: “Adalı cinayetiyle ilgili Araştırma Komitesi’nin canlandırılması tekrar gündeme gelecek”

10
Tufan Erhürman
reklam alani

CTP lideri Tufan Erhürman, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili araştırma yapan ancak rapor aşamasına gelemeyen Meclis Araştırma Komitesi’nin tutanaklarına erişmek adına Meclis Başkanlığı’na başvuruda bulunduklarını belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kürsüye çıkan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili Meclis’te kurulan araştırma komitesine ait tutanakların okunması için başvuruda bulunduklarını ifade etti.

Erhürman, 1996’da katledilen gazeteci Kutlu Adalı’nın cinayeti hakkında ortaya atılan yeni iddiaların Polis Genel Müdürlüğü ve Başsavcılık tarafından ihbar olarak kabul edilip konunun üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının insan hakları, demokrasi ve yaşam hakkı konusunda açılmış derin bir yarası olduğunu ve bu yaranın da yıllardır açık kaldığını ifade etti. Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili birtakım yeni iddiaların ortaya konduğuna dikkat çeken Erhürman, KKTC’nin ceza hukukunda zaman aşımı diye bir şey olmadığını ve dosyanın kapanmayacağına değindi. Ceza hukukunda suç duyurusu zorunluluğuna da gerek olmadığını anımsatan Erhürman, yapılan açıklamaların içerisinde yer alan iddiaların gerek PGM tarafından gerekse KKTC Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından doğrudan doğruya dikkate alınıp harekete bir an önce geçilmesi gerektiğini ifade etti.

“Bu konu artık tekrardan canlanmış bir konudur” diyen Erhürman, “Bu tutanakları okuduktan sonra, tekrardan Meclis Araştırma Komitesi’nin canlanması gündeme gelecektir” ifadelerini kullandı.

KKTC’nin ceza hukukunda zaman aşımının olmadığını ifade eden Erhürman, “Bu dosya zaman aşımına uğradı meselesi KKTC ceza hukuku açısından geçerli değil” diyerek, “Bizim ceza hukukumuzda suç duyurusu zorunluluğu da yok. Açıklamalar içinde yer alan iddiaların gerek Polis Genel Müdürlüğü gerekse de Savcılık tarafından doğrudan doğruya dikkate alınıp bir an önce harekete geçmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Ortada üzücü bir yaklaşımın bulunduğunu aktaran Erhürman, “Muhalefet partilerinin PGM ve Başsavcılığı göreve çağırması, kimi arkadaşlarımız tarafından ‘neden kendi iktidarları döneminde dosya açmadılar’ diye eleştiriler yapıyorlar. Bu gerçekten üzüntü verici. Polis ve Savcılığın harekete geçme çağrısı, ortaya atılan yeni iddialar üzerine yapıldı. Ortada hiçbir iddia yokken bu çağrılar yapılsa, bu eleştiriler kabul edilebilirdi” ifadelerini kullandı.

Adalı cinayetiyle ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin kurulduğunu ancak raporun çıkmadığını anımsatan Erhürman, söz konusu komitenin gizli oturumla toplandığını ifade ederek tutanakların varlığından söz etti, CTP olarak Meclis Başkanlığı’na, tutanakları okumak adına başvuruda bulunduklarını kaydetti.

“Bu konunun sadece polis ve Başsavcılık’ta hareketlilik yaratması yetmez” diyen Erhürman, Meclis’in ve Kıbrıs Türk halkının, sürecin takipçisi olması gerektiğine dikkat çekti.

Erhürman, tutanakların okunmasının ardından, Meclis Araştırma Komitesi’nin canlandırılmasının tekrar gündeme geleceğini de ifade etti.

CTP’DEN ÖNERGE

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Meclis’te yer alan 12 milletvekili, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili ortaya atılan yeni iddiaların araştırılması için Meclis Araştırma Komitesi kurulması adına önerge verdi. 6 Temmuz 1996 tarihinde faili meçhul cinayete kurban giden Gazeteci Kutlu Adalı’nın ölümüyle ilgili ortaya atılan iddiaların geçmişte de araştırıldığı ancak sonuçlandırılmadığı biliniyor. CTP’nin 12 milletvekili, bu doğrultuda konunun bir Meclis Araştırma Komitesi kurularak ele alınması ve sonuçlandırılması için gerekli işlemlerin ivedilikle başlatılmasını talep eden bir önerge hazırladı ve tüm vekiller önergeyi imzaladı.

Paylaş