Views: 0
Kıbrıs’ın 1963- 1974 yıllarını konu alan ve ülkemizde çekimlerine başlanan “Kıbrıs: Ada Kışı”, dizi setini Kıbrıs Postası’na açtı.
Kıbrıs’ın 1963 – 1974 yılları arasını konu alan “Kıbrıs: Ada Kışı” dizisinin ülkemizde gerçekleştirilen çekimleri son sürat devam ediyor…
Mart ayında TRT1 ekranlarında yayınlanmaya başlaması planlanan “Kıbrıs: Ada Kışı”, ülkemizin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği çekimleri sırasında dizi setini Kıbrıs Postası’na açtı.
Ülkemiz için ilk dizi projesi olan ‘Kıbrıs: Ada Kışı’nın çekimleri özellikle pandemi süreci nedeni ile zorlu koşullar altında devam ediyor.
Dizideki ana karakterler ve oyuncuların yanı sıra, büyük bir emekle yürütülen projenin perde arkasında yüzlerce kişi görev alıyor.
Her bir sahnesinin hazırlıkları önceden belirlenen mekanlarda saatlerce bazen de günlerce sürerken, TRT1 ekranlarında gösterime girecek olan ve TMC Film Yapım A.Ş.’nin yapımcılığını üstlendiği “Kıbrıs: Ada Kışı” dizisi ülkemizin 1963-1974 yıllarını konu alan ilk dizi projesi olarak izleyiciye sunulacak.
Türkiye’nin sevilen oyuncuları Ahmet Kural, Pelin Karahan ve Serkan Çayoğlu’nun başrollerini paylaştığı dizide ülkemiz insanının da rol alması için olanak sağlanırken, pek çok kişi dizinin çeşitli sahnelerinde bu profesyonel, dev ekibin yürüttüğü projede yer alma şansı yakaladı. Dizide ülkemizin sevilen ses sanatçılarından olan Kadir Karlos ve yine ülkemiz sanatçılarından Ercan Seymen ile yeni yetenekler de sahne alacak.
Kıbrıs Postası, “Kıbrıs: Ada Kışı” dizisini, Büyükkonuk’ta gerçekleştirilen bir sahnesi sırasında ziyaret etti.
Ülkemizde profesyonel bir ekip tarafından çekimleri yapılan bir dizi projesinin hazırlıklarını izleyip gözlemlerken, proje için hem büyük bir emek verildiğini hem de inanılmaz bir finans sağlandığına tanıklık ettik.
Ziyaretimiz sırasında bir yandan dizinin ilk bölümünde Kanlıdere’de geçecek bir sahne için ülkenin eko-turizminin önde gelen köylerinden olan Büyükkonuk’ta hummalı bir şekilde mekan hazırlıkları yapılırken, bir yandan da kurulan arka sette oyuncuların saç, makyaj ve kostüm hazırlıkları devam ediyor, öbür yandan ise dizide rol alacak yan karakterlerin ne yapacağı konusunda bilgilendirmeler yapılıyordu.
Dizinin yönetim ve yapım bölümünün ise o anda çekimi yapılacak sahnenin yanında bir yandan da gerek dizide kullanılacak malzeme tedariki gerekse bir başka sahne için belirlenen mekan hazırlıklarının tamamlanması ile yoğun stresli ama bir o kadar da keyifli saatler geçirdiğini gözlemledik.
Proje ile ilgili konuşan dizinin Yapım Koordinatörü Murat Toprak ve İdari Yapımcı Engin Sarıal aylar öncesinden karar verilen ve kısa bir süre önce çekimlerine başlanan dizi projesi hakkında Kıbrıs Postası’na bilgi verdi.
TOPRAK: “DAHA ÖNCE HİÇ YAPILMAYAN BİR PROJE OLMASINI İSTEDİK”
Kıbrıs: Ada Kışı Yapım Koordinatörü Murat Toprak, Kıbrıs ile ilgili bir proje hazırlamaya karar verdiklerinde birçok araştırma yaptıklarını dile getirdi. Kıbrıs için daha önce birçok proje yapıldığını söyleyen Toprak, özellikle 1963-1974 yılları aralığını kapsayan, o dönemlere ait uzun bir projenin yani bir dizi projesinin hiç yapılmadığını belirtti. Bunun üzerine bir dizi projesine karar verildiğini anlatan Toprak, araştırmalara başladıklarını söyledi. 1963-1974 yılları arasındaki dönemin ülke için önemli olduğunu, dizi konusu olarak ilgi çekeceğini düşündüklerini belirten Toprak, yaşanmışlıkların ön planda olduğu bir dizi projesinde karar kılınarak yaşanmışlıklara drama da katıp senaryolaştırıldığını ifade etti.
Toprak, “Kıbrıs: Ada Kışı” projesinin ülke için ses getirecek bir proje olduğuna inandıklarını söyledi.
“O DÖNEMLERİ BİRÇOK TARİHÇİDEN VE HALKLA BİRE BİR SOHBET EDEREK DİNLEDİK”
Projeye 2020 yılı Temmuz ayında karar verildiğini söyleyen Toprak, hemen akabinde dizi olarak çekilmeye karar verilen 1963-1974 yılları arasında yaşananlar ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapılmaya başlandığını ifade etti.
Toprak, bu süreçte birçok tarihçinin yanında yerel halk ile de oturup o dönemleri konuştuklarını sohbet şeklinde yaşananları bire bir yaşayanlardan dinlediklerini kaydetti.
Pandemi nedeni ile çekimlere bu sezon mu başlanmalı, daha sonraya mı bırakılmalı diye karar vermenin zorlu bir süreç olduğunu söyleyen Toprak, “projenin çekimlerine karar verdiğimizde yaz sezonuydu ve Koronavirüs seyrinde KKTC’de düzelmeler vardı. Çalışmalarımıza başladığımızda vakalar çoğaldı. Ancak bir yola çıkmıştık ve bunu geri çevirme durumumuz söz konusu değildi” şeklinde konuştu.
“KENDİMİZİ DE YERLİ HALKI DA RİSKE ATAMAYIZ”
Ülkeye kalabalık bir grup olarak gelen dizi ekibinin gelmeden önce PCR testleri yapıldı ve ekip özel uçakla ülkeye geldi. Havaalanından ülkeye girişte yeniden PCR testlerinin yapıldığını belirten Toprak, oyuncular ve bütün ekibin 11 gün karantinaya girdiğini, 5’inci gününde ara test yapıldığını, 11’inci günde yeniden bir test yapıldığını ve tümü ‘negatif’ çıkan sonuçların ardından vakit kaybetmeden projeye başlandığını ifade etti.
Pandemi dolayısı ile zorlu sürecin daha da zor olduğunu ifade eden Torpak, “bu süreçte yanımızda Türkiye’den hızlı test cihazı ile birlikte ülkeye geldik. Yanımızda bir de sağlıkçımız bulunuyor ve her 3 günde bir testlerimizi tekrarlıyoruz. Bu sayede hem kendimizi hem de yerel halkı olası bir bulaş riskinden koruyoruz” dedi.
Test konusunun ekip için çok önemli olduğunu belirten Toprak, “olası bir bulaş nedeni ile karantina süreci dolayısıyla yetiştirmemiz gereken projemizde aksamalar yaşamak zorunda kalırız. Bu nedenle kendimizi de yerli halkı da riske atamayız” dedi.
TEMMUZ AYINA KADAR İLK SEZON ÇEKİMLERİNİN TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
Proje ile ilgili ilk planlamanın dizinin 26 bölümden oluşması yönünde olduğunu söyleyen Murat Toprak, ilk sezonun çekimlerinin Temmuz ayına kadar bitirilmesinin planlandığını açıkladı.
Toprak, ana hikayenin 26 bölüm olarak planlandığını, 1974 yılının sonrasındaki dönemin çekimlerinin yapılıp yapılmayacağına ise Temmuz ayında karar verileceğini belirtti. Dizi ekibi olarak Türkiye’den ana kadronun getirildiğini ancak Kıbrıs için bir iş yapıldığını belirten Toprak, yerel halkın da bu projede yer almasını istediklerini ifade etti. Toprak, yerli halkın katkısının hem sanatsal açıdan Kıbrıs için faydalı olacağını hem de proje için iyi olacağını söyledi.
Gerek dizi çekimleri için gerekse ülkeyi tanımak adına çeşitli yerlere ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirten Toprak, çekimlerde Kapalı Maraş’ın kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki sorumuz üzerine Kapalı Maraş’ta çekim yapma planı olduğunu söyledi. Toprak, “Maraş’ın durumu biraz farklı. Belirlediğimiz dönem için de şu an pek uygun değil ancak 1974 dönemi sonrası ve günümüz için devam edecek proje olacaksa, gerekli izinlerin sağlanabilmesi halinde projemizde Maraş’ı da kullanmak isteriz” şeklinde konuştu.
Toprak, “Kıbrıs: Ada Kışı” projesinin konusu ve konsepti itibari ile ada için önemli olduğunu vurgulayarak, “halktan ricamız, bizlere destek olması. Biz zaten gerekli tedbirlerimizi de almış durumdayız. Bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Tamamen profesyonel bir kadro ve ekiple yürütülen bir proje ve günün sonunda çok güzel bir iş çıkacak. Dizinin ülkenin tanıtımı ve turizm açısından çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum” dedi.
“Biz buraya güzel bir iş çıkarmaya geldik” diyen Toprak, bir projeye başlanmasının zor olduğu gibi başlayan bir projeyi durdurmanın da çok kolay olmadığını ifade etti. Bir proje için belirli sözleşmelerin yapıldığını ve sözler verildiğini kaydeden Toprak, “pandemi nedeni ile zor bir dönem olabilir. Projemizi tamamlamak için bir türlü devam edeceğiz. Biz bu işin ticaretini yapıyoruz belki ama ciddi bir proje için bir süreliğine ülke değiştirdik. Gelmişken de hakkıyla kimseyi üzmeden bu işimizi yapıp teslim edelim istiyoruz” dedi.
SARIAL: “DİZİNİN TURİZME İNANILMAZ KATKISI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
İdari Yapımcı Engin Sarıal dizinin ülke halkı ve Türkiye halkı tarafından ilgi ile izlenmesinin yanında ilerleyen dönemlerde dünya pazarında da ilgi görecek olan bir proje olduğunu ve birçok ülkede gösterime gireceğini kaydetti.
Dizinin Kıbrıs için çok iyi bir fırsat olacağını belirten Sarıal, turizme inanılmaz katkısı olacağını düşündüğünü söyledi.
Ülkenin şehirlerinin yanı sıra köylerinin harika güzelliklerde olduğunu belirten İdari Yapımcı Sarıal, “çekimler için mekan bakarken çok köy gezme fırsatımız oldu. Bu dizinin eko-turizme de katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
Ülkeye gelirken ana kadro ile geldiklerini belirten Sarıal, hedeflerinin ülke insanını projeye dahil etmek olduğunu söyledi. Her gün dizi setine 50 ile 150 arasında yardımcı oyuncu geldiğini belirten Sarıal, dizi çekimi aşamasının bile ülke ekonomisine inanılmaz katkı sağladığını söyledi. Dizi setinde günlük olarak 150 – 200 bin TL para harcandığını söyleyen Sarıal, “Otelde kalıyoruz, konaklama ücreti ödüyoruz, yemek şirketlerinden yemekler alıyoruz, projeye dahil olan oyuncular, yardımcı oyunculara belli meblağlar ödeniyor. Tüm bunlar da ülke ekonomisine inanılmaz katkı sağlıyor” dedi.
Sarıal, Tükiye’de her gün 80-90 tane dizi çekimi yapıldığını, burada ilk kez bir dizi çekimi yapıldığını belirterek, bu projenin tamamlandığı zaman, Kıbrıs için başkalarına da dizi konusunda ilham olacaklarını belirtti. Kıbrıs: Ada Kışı’nın bir dönem dizisi projesi olduğunu söyleyen Sarıal, “belki bir başkası günümüz konulu bir başka dizi çekimi için buraya gelecek. Bunların hepsi ülkenin tanınmasının yanında ülke ekonomisine de katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.