Views: 0
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, reel sektörün ayakta kalması için yapılması gereken tüm desteklerin, 2021 yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nda da yer alacağını kaydetti. Ekonomide ciddi bir daralma olacağını vurgulayan Amcaoğlu, Türkiye ile yapılacak mali protokollerin eksik ve ihtiyaçların karşılanması noktasında merhem olacağını aktardı.
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Kıbrıs Postası TV’de İrfan Batu’nun hazırlayıp sunduğu Ana Haber’e telefon bağlantısı ile katılarak, açıklamalarda bulundu.
“PARTİLERDEN BÜTÇE YASA TASARISI TASLAĞIYLA İLGİLİ DÖNÜŞ ALMADIK”
2021 yılının çok daha çetin ve zorlu geçeceğini söyleyen Amcaoğlu, ekonominin daralmasından kaynaklanan sıkıntıları aşmak için gerekli çalışmaları Maliye Bakanlığı olarak yaptıklarını aktardı.
2021 yılı Bütçe Taslağını 31 Ekim günü siyasi partilere sunduklarını söyleyen Amcaoğlu, henüz bütçe yasa tasarısı taslağıyla ilgili siyasi partilerden eleştiri veya talep almadıklarını kadetti.
19 aylık görev süresinde yapılan tüm işlemlerde mücadeleyi sürdürdüklerini ve 2020 bütçe yasasının gereklerini yerine getirdiklerini söyleyen Amcaoğlu, eğitim, sağlık, ulaşım altyapısına verilmesi gereken katkıları yaparak bugünlere geldiklerini ifade etti.
Ulaştırmaya 80 milyon TL’ye yakın bloke verildiğini ifade eden Amcaoğlu, eğitimde ilk kez 30 milyon TL bloke verildiğini, 21 yıldır yapılmayan tiyatro binasının inşaatının blokesiyle alakalı atılımlar yapıldığını aktardı.
“İÇ BORCA 290 MİLYON TL’LİK ÖDEME…”
Sağlık Bakanlığı nezdinde Girne’deki hastanenin tamamlanabilmesi için 33 milyon TL bloke verildiğini anımsatan Amcaoğlu, iç borçla ilgili 290 milyon TL’lik ödeme yapıldığını belirtti.
2021 yılı bütçe yasa tasarısı taslağının siyasi partilere iletirken, Maliye Bakanlığı ve hükümet olarak yapılması gerekenlerin harfiyen uygulandığını akaran Amcaoğlu, 2020 yılı bütçesi içindeki sadece reel sektöre aktarılacak olan hibelerin 651 milyon 500 bin TL olduğunu vurguladı.
Dünya ülkeleriyle kıyaslandığında KKTC’de hayatın normalleşme sürecinde devam ettiğini kaydeden Amcaoğlu, “Bunlar hükümetin almış olduğu önlemler nezdinde olmuştur” diye konuştu.
“REEL SEKTÖRE KATKILAR DEVAM EDECEK”
2021 bütçesi içerisinde reel sektöre yapılacak olan katkıların yer alması gerektiğini vurgulayan Amcaoğlu, “maaş desteği gereken, hizmetler sektörlerinin önderliğini çeken turizm ve eğitim sektörüne yardımlar devam edecek” dedi.
Sosyal sigorta primlerine yapılan iş veren desteğinin devam edeceğini, küçük ve orta ölçekli işletmelere 2 bin TL’lik aylık destek ödemelerinin de süreceğini kaydeden Amcaoğlu, reel sektörün ayakta kalması için yapılacak tüm desteklerin, 2021 bütçe yasa tasarısında da yer alacağını kaydetti.
İş hayatının sadece kamudan ibaret olmadığını kaydeden Amcaoğlu, herkesi göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını aktardı.
“TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ MERHEM OLACAK”
Ekonomide ciddi daralma öngörüldüğünü sözlerine ekleyen Amcaoğlu, Türkiye ile yapılması düşünülen 2021 yılına ait ekonomik protokollerin yaklaşık 2.5 milyar TL’lik bir meblaTğ olacağını ifade ederek, “Eksiklikler ve ihtiyaçlarla ilgili atılımlar yapılması planlanmıştır. Türkiye’nin destekleri merhem olacaktır. Bu göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. 10 milyar TL’lik bir bütçeniz öngörüyorsa, üçte birine ait kısmı Türkiye finansmanıyla desteklenmesi bir gerçekse bu konu göz ardı edilmemelidir” ifadelerini kullandı.