Üçlü Zirve sonrası liderlerden Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine kınama

Güney Kıbrıs Yunanistan ve Mısır
reklam alani

Views: 0

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır, Üçlü Zirve sonrası Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini kınadı.

Güney Lefkoşa’da gerçekleştirilen Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan arasındaki 8. Üçlü Zirve sonrasında açıklamalarda bulunan Rum Lider Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır’ın, bugün, Türkiye’nin Uluslararası Deniz hukuku Sözleşmesi tarafından sınırlandırılan deniz bölgesinde yasa dışı sondaj ve sismik araştırmalarını ve aynı zamanda Maraş’taki ile ilgili eylemelerini en yoğun şekilde kınayarak Türkiye’ye BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına saygı göstermeye çağırdığını açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah al Sisi’den sonra açıklamalarda bulunan ve Kıbrıs sorununa değinen Anastasiadis, 19 Ekim’de BM Genel Sekreterine bir mektup göndererek 25 Kasım 2019’da Berlin’deki davetinden sonra görüşme sırasında başarılan görüş birliği temelinde üstlendiği yeni bir girişime katılma taahhüdünü ve kararlılığını yineledi.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır’ın Mağusa’daki yasa dışı eylemleri en sert biçimde kınadıklarını ve aynı zamanda Kıbrıs sorunun çözümünde önemli bir öğe olan kapalı bir kentin statüsünün korunması amacıyla Türkiye’ye Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarına saygı göstermesi çağrısında bulunduklarını sözlerine ekledi.

Anastasiadis ayrıca Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, Uluslararası Deniz Hukukuna uygun olarak sınırlandırılan bölgede ve aynı zamanda Yunanistan’ın kıta sahanlığı içinde yapılan yasa dışı sondaj ve sismik araştırmalarının ve Yunan ulusal hava sahasında ve Ege deniz bölgesindeki tahriklerin kınandığını belirtti.

Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Türkiye ile Fayez Al Sarraj arasında imzalanmasının da daha sert bir şekilde kınandığına dikkat çekti.

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis Türkiye’nin tek taraflı kışkırtmalarına değinerek bunların çok saldırgan olduğunu belirtti ve “bu davranışların uluslararası hukuku ve uluslararası anlaşmalara bağlılığı çiğnediği ve aynı zamanda üç ülke olarak korumak için çalıştığımız bölgesel güvenliği tehlikeye düşürdüğü konusunda anlaştık” dedi.

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, “Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a karşı saldırganlığı sadece Münhasır Ekonomik Bölgesine sondaj ve sismik araştırma gemileri göndermekle kalmayıp ne yazık ki BM kararlarını umursamadan Mağusa’nın kapalı Maraş sahil bölgesine karşı yapılan girişimlerle de doruğa ulaşmakta ve işgal altındaki bölgelerde bir yara daha açmakta ve Kıbrıs sorunun çözüm yoluna yeni bir engel koymaktır” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi kendi açıklamalarında Güney Kıbrıs’ın adanın yeniden birleşmesi ve Kıbrıs sorununa Güvenlik Konseyi kararları temelinde istikrarlı ve daimi bir çözüm bulunmasına olan çabalarının bir kez daha teyit edildiğini vurguladı.

Paylaş