Tepkiler artıyor: Karpaz’da mühürlenirken, Girne’deki kaçak otel inşaatı neden durdurulmuyor

320
reklam alani

‘Kaçak’ olduğu gerekçesiyle Dipkarpaz’da özel sit alanı içerisindeki 9 işletme mühürlenip yıkılırken, Karaoğlanoğlu’nda Kaya Gruba ait tartışmalı otel inşaatındaki izinsiz yapı konumunu koruyor. Girne’de “kat artırımı” protokolü imzalayan, yeni “imar planı”nı tartışmaya açan idare; Karpaz’da ise izinsiz yerleri mühürledi, yasaları uyguladı.

Dipkarpaz’da özel sit alanı içerisinde ‘izinsiz’ olduğu gerekçesiyle 9 işletme mühürlenip yıkılırken, Karaoğlanoğlu’nda Kaya Gruba ait tartışmalı otel inşaatındaki izinsiz yapının yıkılmaması kamuoyunda tepkiye neden oldu.

Benzer durum nedeniyle bir tarafta mühürleme yaşanırken, diğer tarafta sürecin ‘sürüncemede’ kalması dikkat çekiyor.

Bölge halkı yaşanan duruma tepki gösteriyor.

‘Kat artımı’ protokolü imzalanmıştı…

Hatırlanacağı üzere Karaoğlanoğlu’ndaki Kaya Gruba ait otel kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olmuştu.

 

Şirket yetkilileri 4 kat izin almasına rağmen ruhsatın dışına çıkmış olay mahkemeye taşınmıştı.

Aylar süren davada mahkeme, izinsiz 1 katın yıkılması için süre ilgili şirkete süre tanımış, bu süre içerisinde kaçak kat yıkılmamıştı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Girne İmar Planı kapsamında otelin olduğu bölgede kat artımının öngörülmesi üzerine ilgili şirket ve Girne Belediyesi arasında protokol imzalanmıştı.

Haziran-Temmuz ayında hayata geçeceği konuşulan imar planı çalışması içerisinde ise ‘kat artımı ihtiyacının’ doğmaması halinde en geç Temmuz ayına kadar inşaattaki izinsiz 1 katı yıkmayı taahhüt etmişti.

Toplamda 9 işletme mühürlendi!

Öte yandan Altınkumsal’da ise izinsiz olduğu gerekçesiyle mahkeme kararıyla 9 işletme mühürlenmişti.

Bilindiği üzere izinsiz işletmeleri bulunan Burhan Kalın ve Gültekin Erdoğan hapis cezasına çarptırılmış, işletmeleri yıkılmıştı.

Erdoğan ve Kalın’ın yıkılmayan işletmeleri Dipkarpaz’da 39.5 dönümlük yeni bölgeye taşınmış, her iki işletmeciyle de protokol imzalanmıştı.

Mahkeme bölgedeki iki izinsiz işletme için verdiği yıkım kararının ardından Hüseyin Civelik, Ali Haydarçebi, Durmuş Durmuş, Şerife Aktaş, Hasan Korkmaz, Ömer Çömen ve Mehmet Ölmez’e ait 7 işletmenin daha yıkılmasına emir vermişti.

İzinsiz yapıların 4’ü Cuma günü mühürlenmiş, geriye kalanların mühürlenmesine ise dün devam edilmişti.

Mühürleme işlemleri sırasında zaman zaman gergin anlar da yaşanmıştı.

Çevre Koruma Dairesi’nin haklarında yıkım kararı çıkan Altınkumsal’da özel sit alanı içerisindeki izinsiz işletmeleri mühürlemesi ile bu tesislerde tatillerini sürdürenler de bir anda ortada kaldı.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı mühürleme işlemi yapılırken basına yaptığı açıklamada tesislerde konaklayanların Turizm Bakanlığı uhdesinde bölgedeki otellere yerleştirileceğinin ifade etse de, tesislerde konaklayan Kıbrıslıların mağdur edildiği ileri sürüldü.

Kaldıkları tesis mühürlendiği için dışarıya çıkarılan bir kısım yerli turist, Türkiye’den ve başka ülkelerden gelenlerin otellere aktarıldığını, Kıbrıslıların ise mağdur edildiğini, otellere yönlendirilmediğini savundu.

Bazı tesisler ‘Geri ödeme’ bildirimi yaptı…

Karpaz’da mühürlenen tesislerden bazıları sosyal medya hesaplarından, mühürlemeyi duyurarak kaparo verenlerin bildirimde bulunması halinde geri ödeme yapılacağını duyurdu.

Civelek: “Bu sezonu geçireceğimizin sözünü vermişlerdi…”
Mühürlenecek işletmeler listesinde “Gold Island” isimli işletmesinin de bulunduğu Hüseyin Civelek, Çevre Koruma Dairesine tepki göstererek kimliklerinden dolayı kendilerine böyle davranıldığını, 40 yıldır KKTC’de yaşadıklarını ancak Kıbrıslı olamadıklarını söyledi. “Lefkoşa’ya, Mağusa’ya, Girne’ye hiç bir şey yapmıyorlar. Devletin gücü buraya mı yetiyor” diye isyan eden Civelek, yıkım emrini kabul ettiklerini ve kendilerine yer gösterilmeden yıkım işleminin gerçekleşmeyeceğinin söylendiğini ancak kendilerine henüz yer gösterilmediğini dile getirdi. Mahkemede yargılanmadıklarını da ifade eden Civelek, “Savcı ve yargıç odada görüştü. Mühürleme kararı aldılar. Avukatlarımız da bize bu sezon yerlerimizde kalacağımızı söylediler ama bugün mühürlemeye geldiler” şeklinde konuştu. Civelek’in işletmeciliğini yaptığı “Gold Island” isimli işletme de bugün mühürlenen işletmeler arasında yerini aldı. Çevre Koruma Dairesi yetkilileri “Gold Island” isimli işletmenin 22 bungalovunu, duşlarını, tuvaletlerini ve restoranını mühürledi.

Turizm Bakanı Ataoğlu: “İlk etapta yabancı turistleri aktardık”

“Üzücü bir olay keşke yaşanmamış olsaydı, üstelik turizmin yoğun olduğu bu dönemde…” diyen Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda zorunlu olarak mühürledik. Karpaz Halkı’nın duyduğu +ynı üzüntüyü biz de duyuyoruz. İsteyerek yaptığımız bir olay değil” ifadelerini kullandı. BRT’de katıldığı programda konuşan Bakan Ataoğlu, geçtiğimiz yıllarda da 2 tesisle ilgili benzer durumun yaşandığını ve bu tesislerin yer gösterilerek taşındığını aktardı.

Dün kapatılan tesislerin taşınması için de mahkemeden süre istediklerini ancak mahkemeden olumsuz yanıt aldıklarını ifade eden Ataoğlu, “Mühürlemek zorunda kaldık ama en kısa sürede bu arkadaşlara da yer göstereceğiz” dedi.

İlk etapta mühürlenen tesislerde kalan yabancı turistleri çok hızlı bir şekilde başka tesisse aktardıklarını ifade eden Bakan Ataoğlu, masraflarının da Turizm Bakanlığı’nca karşılanacağını açıkladı.

Ataoğlu, “Kendi vatandaşlarımızla ilgili de çalışmalarımız tamamlandı. Sayılar gelecek, mağdur olmamaları için onları da aktarıp tatillerini başka yerde yapmalarını sağlayacağız” dedi.

Paylaş