Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı tutuklandı, ülke seçime gidiyor

27
reklam alani

Ermenistan‘da halk erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek.

Başbakan Nikol Paşinyan’ın ekim ayında görevinden istifa etmesiyle başlayan erken seçim sürecinde 11 siyasi parti Ermenistan Merkez Seçim Kuruluna başvurdu.

Paşinyan’ın liderliğinde iki parti seçimlere “Benim Adımım” ittifakıyla tek çatı altında katılırken, geçmişte iktidarda bulunan Serj Sarkisyan’ın yönettiği Ermenistan Cumhuriyet Partisi ise seçimlere eski Savunma Bakanı Vigen Sarkisyan önderliğinde giriyor.

105 sandalyeli Ermenistan Parlamentosu, seçimin ardından 31 Aralık’ta düzenleyeceği ilk oturumunda Başbakan seçimini yapacak.

Anketlere göre, “Benim Adımım” ittifakının seçimlerden yüzde 70’e yakın oyla birinci çıkacağı belirtilirken, en yakın rakibi Müreffeh Ermenistan Partisi’nin yüzde 6 civarında kalacağı öngörülüyor.

Bugün parlamentoda en çok sandalyeye sahip Sarkisyan’ın partisi Ermenistan Cumhuriyet Partisinin ise yüzde 1-2 oyla yüzde 4 barajının altında kalarak parlamentoya giremeyeceği tahmin ediliyor.

Bu yıl nisan ayında “Benim Adımım” ismiyle başlayan muhalif hareketin lideri, eski gazeteci Nikol Paşinyan, sokaktan aldığı destekle Ermenistan’ı yıllardır yöneten Serj Sarkisyan’ı istifa ettirmişti.

Sokak eylemleri ile başta Erivan olmak üzere tüm Ermenistan’da hayatı durdurma noktasına getiren Paşinyan, diğer siyasi partilerle yaptığı pazarlık sonucunda parlamentoda yapılan oylamada Başbakan seçilmişti.

Ermenistan Parlamentosunda ekim ayında muhalif partilerin bir araya gelerek erken seçimi engelleyen kararı kabul etmesi üzerine Paşinyan, bu karara karşı parlamentonun dağılması için istifa etmişti.

Paşinyan’ın istifası sonrası anlaşma gereği herhangi bir partiden başbakan adayı çıkarılmadığı için parlamentoda erken seçim kararı alınmıştı.

Yolsuzlukla mücadele, adalet, milliyetçilik, güvenlik, Dağlık Karabağ’da işgalin devamı, sözde soykırım söylemlerine seçim programında yer veren Paşinyan, önümüzdeki beş yıl içinde ekonomik devrim gerçekleştireceği sözü veriyor.

Programda bunun başlıca koşulunun, Ermenistan’ın güvenliğini sürekli iyileştirmek, iş gücü ve yatırımları teşvik etmek, yoksulluğun üstesinden gelmek, eğitim kalitesini ve kamu harcamalarının verimliliğini artırmak olduğu vurgulanıyor.

Başbakan olmadan önce Paşinyan, Türkiye’nin özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin düzenlenmesi hususunu Dağlık Karabağ meselesi ile birleştirdiğini, Türkiye’nin her konuda Azerbaycan’ı desteklemesinden dolayı bu meselenin çözümünde de objektif olamayacağını öne sürmüştü.

Paşinyan, Sarkisyan’ı devirip yönetime geldikten sonra da Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye, Ermenistan ve Türkiye sınırını kapattı. Ermenistan tarafından bu sınırın kapalı olmadığı kabul edilebilir. Bizim için önemli olan Ermeni soykırımının uluslararası tanınmasıdır ve Ermenistan soykırımlara karşı mücadelede en ön sırada yer alıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan tutuklandı

Ermenistan‘da mahkeme, eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan‘ın, 2008’de düzenlenen protesto gösterileri sırasında çıkan ve 10 kişinin ölümüne neden olan olaylarla bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Yüksek mahkeme, Koçaryan’ın 2008’deki olaylarla bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklanmasına hükmetti.

Ermenistan Özel Soruşturma Servisi, 2008’de anayasal düzenin ihlal edilmesi suçlamasıyla önleyici tedbir olarak 1998-2008 yılları arasında Ermenistan’da cumhurbaşkanlığı yapan Koçaryan’ın tutuklanması amacıyla mahkemeye başvurmuştu.

Koçaryan suçlamaları kabul etmemiş, kendisine siyasi baskı yapıldığını savunmuştu.

“Anayasal düzeni ihlal etme” suçlamasıyla Koçaryan hakkında Erivan Genel Hukuk Mahkemesi tarafından temmuz ayında tutuklama kararı verilmişti. Koçaryan daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Ermenistan’da 2008’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine itiraz nedeniyle gösteriler düzenlenmiş, 1 Mart 2008’de çıkan olaylarda da 2’si polis 10 kişi hayatını kaybetmişti

Paylaş