Çiftçiler anız yakmak için izin istiyor, çevreciler karşı çıkıyor

166
reklam alani

Ülkede anız yakma alışkanlığının bir türlü önüne geçilemiyor… Tarlasındaki kuru otları ve kalemleri temizlemek isteyen çiftçiler, bu otları temizleyecek makine ve aletlerin pahalı olması nedeniyle çözümü ekim dönemi öncesinde araziyi ateşe vermekte buluyor.

Çevreciler ise üstüne basa basa anız yakmanın toprağın verimini düşürüp, biyolojik dengeye zarar verdiğini açıklıyor.

Çiftçiler ise kendilerini “kuru otları ve kalemleri tarlalarımızdan başka türlü temizleyemiyoruz. İzin verilmediğinde kaçak olarak yakanlar oluyor ve kontrol altında olmadığı için tehlike saçıyor” şeklinde savunuyor.

Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor…

Anız yakma izinleri zaman zaman Bakanlar Kurulu tarafından veriliyor. Ancak yaklaşık 3 yıldır anız yakılması için izin verilmiyor.

Bazı çiftçilerin anız yakma izni almak için bölgelerinde bulunan kaymakamlıklara başvuru yaptığı biliniyor.

Türkseven: Biyolojik dengeyi bozuyor

Biyologlar Derneği Başkanı Niyazi Türkseven, ülkede hayvancılığın gerilemesi nedeniyle çiftçilerin tarla sürerken anızlar nedeniyle yaşadıkları problemleri ortadan kaldırmak için anız yakma yoluna gittiğini söyledi.

Hayvancılık sektörünün gelişmiş olduğu dönemde hayvanların anızları yiyerek, bu problemi ortadan kaldırdığını kaydeden Türkseven, ancak hayvan sayısının azalması nedeniyle çiftçilerin böyle bir yol izlediğini anlattı.

Türkseven sebebi her ne olursa olsun anız yakmanın tehlikeli olup aynı zamanda biyolojik dengeyi de bozduğunu ifade etti.

“Toprağın verimini düşürüyor”

Türkseven, anız yakmanın çok ciddi yangınlara da neden olduğunu söyledi ve şu şekilde konuştu:

“Anızlarda başlayan yangınlar nedeniyle elektrik direkleri, ağaçlar, dere yatakları, ormanlar yanıp kül olmaktadır. Bunun yanında birçok böcek, kuş, memeli hayvan yanarak can vermektedir. Hayvanlar için besin kaynakları, yaşama, yuva alanları tahrip olmaktadır. Kaldı ki toprağın verimini artıran ayrıştırıcılar diye adlandırdığımız canlılar yok olmaktadır. Bu canlılar, topraktaki organik maddeleri ve diğer canların atıklarını parçalayıp toprağa karıştıran canlılardır. Bir başka deyişle anızı yakmakla toprağın verimini artıran mikroorganizmalar da yanıp kül olmaktadır. Böylece aslında fayda değil, zarar ortaya çıkar. Çünkü bu verimi artırmak için de para harcayarak kimyasal gübre kullanmak zorunda kalırlar.”

Çobanoğlu: Çok ciddi yangınlara yol açar

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Yasemin Çobanoğlu, anız yakılmasının doğru bir şey olmadığını söyledi ve bunun çok ciddi yangınlara neden olabileceğinin uyarısında bulundu. Çobanoğlu şu şekilde konuştu:

“Anız yakımı oradaki otların yakılması olarak algılanmamalı. Çünkü orada otların yanı sıra toprağa yararlı birçok madde de vardır ve anız yakıldığında onlar da yok oluyor. Bu durum bir sonraki dönem ekilecek ürünleri de olumsuz etkiliyor. Toprak daha verimsiz oluyor. Daha önce yarısı yakılan ve yarısı yakılmayan bir arazide ekilen ürünlerle ilgili bir gözlemim oldu. Yanmayan kısımda yetişen ürünler daha verimliydi.

“Ceza değil, eğitmek önemli”

Anız yakan çiftçilere ceza vermek yerine eğitim verilmesini savunan Çobanoğlu, bu yangınların çiftçiye de zararı olduğunun altını çizdi.

Çobanoğlu, yakılan bir arazide verimin düştüğünü yineleyerek bundan en büyük zararı görenin de çiftçi olduğuna vurgu yaptı.

Alkan: İzin verilmelidir

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri İbrahim Alkan, son üç – dört yıldır anız yakılmasına izin verilmediğini söyledi ve anız yakmaların kontrollü bir şekilde olması için izin verilmesi gerektiğini savundu.

İzin verilmediği sürece bazı kişilerin kaçak bir şekilde anız yaktığını ve bunun beraberinde orman yangınları gibi çok ciddi tehlikelere neden olabileceğini anlatan Alkan, izin verilmesi durumunda ise anız yakılırken kontrol altında olacağını belirtti.

“Tarla sürmekte sorun yaşıyoruz”

Anızların temizlenmemesi durumunda tarlaları süremediklerini kaydeden Alkan şu şekilde konuştu:

“Bu nedenle birçok çiftçi yasak dahi olsa anız yakıyor. Bazen bu yangınlar büyüyor. İtfaiyeye hem maddi hem de manevi külfet oluyor. Bu nedenle anız yakılmasına izin verilmesi daha uygun olacaktır. Hem çiftçi tarlasını ekime hazırlayabilecektir, hem de bu yakmalar kontrollü olacağı için yangın tehlikesinin önüne geçilecektir. Zaten biz orman yakmıyoruz. Sadece tarlamızı ekime hazırlamaya çalışıyoruz. Şu an için anız yakmalarla ilgili bir sorun olmasa bile eylül ayında tekrardan başlayacaktır.”

Ceren ÖZBİL Kıbrıs Gazetesi

Paylaş