Üst geçit yok, durak yok, kaldırım yok, toplu taşıma yok, ama yüz bin öğrencimiz var!

245
reklam alani

Üniversite öğrencileri yaya olarak bir yerden bir yere gitmeye çalışırken yollarda ölümle dans ediyor. Ölümlü trafik kazalarına rağmen tedbir alınmıyor.

Yeni Düzen’den Fehime ALASYA’nın haberine göre;  Bir hafta içerisinde iki yaya trafik kazası geçirdi, ikisi de öğrenci… Bir öğrenci yoğun bakıma alınırken, diğeri genç yaşta hayatını kaybetti… Bu yolu her gün kullanan onlarca öğrenci halen daha ölüme meydan okuyor, “Yollarda yürümeye, karşıya geçmeye korkuyoruz, canımız avucumuzda” diyorlar…

Dün gün boyu öğrencilerin ve vatandaşın çok fazla kullandığı Gönyeli-Haspolat güzergahını mercek altına alan YENİDÜZEN, yayaların yollardaki can pazarına tanıklık etti.

Sabahın erken saatlerinde başlayıp gece geç saatlere dek süren bu keşmekeş, Gönyeli-Haspolat güzergahında ölüme davetiye çıkarıyor.

Gönyeli Trafik Işıkları ile Gönyeli Çemberi arasında olan mesafe, Gönyeli Çemberi ve civarı, Lefkoşa Fuar Alanı ve Yakın Doğu Bulvarı bölgesi, Sanayi bölgesindeki trafik ışıkları civarı, Kıbrıs Gazetesi önünde bulunan trafik ışıkları, Hamitköy Çemeberi ve civarı, Haspolat Çemberi ve civar bölgesinde yaşanan can pazarı fotoğraf karelerine yansıdı.

Daha fazla canın yitip gitmemesi için…

Hamitköy anayolunda, öğrencilerin çok yoğun olarak kullandığı ana cadde üzerinde meydana gelen, 22 yaşındaki bir genç öğrencinin ölümüyle kamuoyunda büyük yankı uyandıran kaza ve akabinde aynı noktada gerçekleşen ve bir öğrencinin ağır yaralandığı ikinci kaza, öğrenciler arasında büyük huzursuzluk yarattı.

Anımsanacağı üzere, ölümlü trafik kazası sonrası, olay yerinde eylem yapıp pankart açan öğrenciler, daha güvenli geçiş hakkı için sesini duyurmaya çalışmıştı.

Öğrenci nüfusuna paralel araç sayısının da giderek arttığı ülkemizde alınması gereken tedbirlerin aynı yerde saydığından yakınan öğrenciler, daha fazla canın yitip gitmemesi için derhal önlem alınması gerektiğini düşünüyor.

Yollarda adeta ölümle dans eden öğrenciler ise üst geçit, yay geçidi, butonlu trafik ışığı gibi çözümlerle bu kazaların azalacağından, yollarda daha güvenli olacaklarından yana hemfikir.

An be an Objektifimize takılanlar:

Gönyeli civarında çocuğuyla birlikte yolu karşıya geçmek için bekleyen bir baba…

Göneyli çemberinin neresinden geçeceğini uzun süre düşünen kız öğrencilerin, trafik ortasında yaşadığı zor dakikalar…

Fuar Alanı önünde birkaç metre ileride bulunan üst geçit dururken, yolun içerisinde karşıya geçmeyi bekleyen bir öğrenci…

Demir Bariyerlerden atlayarak karşıdan karşıya geçmeye çalışan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öğrencileri…

Hamitköy anayolunda süratli arabaların arasında gerek bireysel, gerekse toplu olarak yolu karşıdan karşıya geçmeye çalışan onlarca öğrenci…

 

yol-1.jpg
Saat 09.50- Gönyeli Trafik Işıkları ile Gönyeli Çemberi arasında olan mesafe

yol-2.jpg
Saat 10.00- Gönyeli Trafik Işıkları

yol-3.jpg
Saat 10.10- Gönyeli Trafik Işıkları ilerisi: Çocuğuyla birlikte yolu karşıya geçmek için bekleyen bir baba… 

yol-4.jpg
Saat 10.30- Gönyeli Çemberi: Çemberin neresinden geçeceğini uzun süre düşünen kız öğrencilerin, trafik ortasında yaşadığı zor anlar…

yol-5.jpg
Saat 11.00- Fuar Alanı Önü: Birkaç metre ileride bulunan üst geçit ve yolun içerisinde karşıya geçmeyi bekleyen bir öğrenci…

yol-6.jpg
Saat 11.30-12.30 arası Hamitköy Çemberi Trafik Işıkları

yol-7.jpg
Saat 11.30-12.30 arası Hamitköy Çemberi Trafik Işıkları

yol-8.jpg
Saat 11.30-12.30 arası Hamitköy Çemberi Trafik Işıkları

 

 

Öğrenciler ne düşünüyor? Öğrenciler ne düşünüyor?

Zafer Kocaman:  “Yolda yürümeye korkuyor olduk”

Gündüzleri tehlikeli olmasının yanında geceleri korkunç oluyor. Yolda neredeyse yarış yapıyorlar… Gündüz insanlar durup yol veriyor ama gece hiçbir şekilde yavaşlamıyorlar. Bu kadar öğrenci varken en azından bir radar koyup yolun hızını kesebilirler. Yolda yürümeye korkuyor olduk.

Yurdan Kaya:  “Bence bir üst geçit şart…”

Buraya bir süt geçit yapmalılar. Canımız avucumuzda yollarda yürüyoruz, karşıdan karşıya geçiyoruz. Son zamanlarda çok sık kazalar yaşanıyor, üstelik öğrenciler bu yolda çok fazla tehlike atlatıyor. Bunların engellenmesi için bence bir üst geçit şart…

Munzur Yıldız: “Türkiye’de trafik tersten akıyor, buraya gelince alışmamız zaman alıyor, çok fazla yolları karıştırıyoruz”

Türkiye’de trafik tersten akıyor, buraya gelince alışmamız zaman alıyor, çok fazla yolları karıştırıyoruz. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin buraya da Hamitköy’ün oraya da üst geçit yapılmalı, ancak bu şekilde kazalar önlenir. UKÜ’de yolu demir bariyerlerden atlayanlar var, karşıdan karşıya geçmek bir eziyet, burası çok sıkıntı.

Halil İbrahim Terzi: “Arabaların yavaşlayıp bize yol vermesi lazım ama trafik ışıklarının burada tam hızlanmışken yavaşlayabilmeleri çok olanaklı değil”

Burada araba sayısı nüfusa göre çok fazla. Arabaların yavaşlayıp bize yol vermesi lazım ama trafik ışıklarının burada tam hızlanmışken yavaşlayabilmeleri çok olanaklı değil. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin orada da Hamitköy’ün burada da üst geçit yapılmalı.

Fırat Şimşek: “Bu caddede sürekli denetim yapılmalı”

Hiç polis yok, denetim yok. Bu caddede sürekli denetim yapılmalı. Buraya bir radar koyulsa en azından arabalar daha yavaş geçer, kaza ihtimali biraz düşer.

Veysel Atak: “Bence en önemli çözüm bir üst geçit olur, ardından hız kesmek için tabelalar veya radar veya daha sık yaya geçitleri konmalı. Bu aciliyetler ötelenmemeli, seçime odaklanıp bu tarz sorunlarını unutmamalıyız”

Özellikle Kıbrıs Gazetesi ile Hamitköy Çemberi arasında olan bölgede öğrencilerin çok fazla olması, bu civarlarda konaklama alanlarının bulunması dikkate alınırsa buraya derhal güvenilir bir önlem alınmalı. Bu bölge ekstra bazı tedbirlerin alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Bence en önemli çözüm bir üst geçit olur, ardından hız kesmek için tabelalar veya radar veya daha sık yaya geçitleri konmalı. Bir öğrencinin burada hayatını kaybetmesi, derhal önlem alınması gerektiğini gösteriyor. Bu aciliyetler ötelenmemeli, seçime odaklanıp bu tarz sorunlarını unutmamalıyız. Trafik özelde burada genelde tüm ülkede büyük bir sorun, derhal çözülmeli… İhmal iki yönlü düşünülmeli. Öğrencileri de dikkatsizlikle suçlamak yerine daha farklı uygulamalarla trafik bilinci aşılanmalı…

Nalin Gültekin: “Kıbrıs’ın genelinde yaylara karşı çok saygılı fakat işe yetişmek için hızlı kullanabiliyorlar, bu normal. Bu kazaların önüne alınacak tedbirler ile geçilebilinir”

Burada yaya geçitleri sıklaştırılmalı veya üst geçit yapılmalı. Kıbrıs’ın genelinde yaylara karşı çok saygılı fakat işe yetişmek için hızlı kullanabiliyorlar, bu normal. Bu kazaların önüne alınacak tedbirler ile geçilebilinir.

Zeynep Çelik: “Bence buraya bir üst geçit şart… Öğrenciler de şoförler de dikkatli olmalı, yola atlamamalı, ecele etmemeli”

Bence buraya bir üst geçit şart… Öğrenciler de dikkatli olmalı, yola atlamamalı, ecele etmemeli… Şoförler de acele etmemeli. Trafikteki Kıbrıslı şoförler ile Türkiyeli şoförler kendini gösteriyor, bu çok belli. Kıbrıslılar trafikte sakin, saygılı ve yavaş, Türkiyeliler ise çok saygısız ve hızlı.

Ahmet Köseoğlu:   “Dur butonlu trafik ışıkları yapılmalı. Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile bu tarz güvenlik önlemeleri alınıyor”

Dur butonlu trafik ışıkları yapılmalı. Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile bu tarz güvenlik önlemeleri alınıyor. Öğrenci geliyor, ışığa basıp yeşil yandığı zaman karşıya geçiyor.
Burada bir üst geçit olması şart fakat öğrenciler bu üst geçidi de ne kadar kullanır onu kestiremiyorum. Birkaç metre ötede yaya geçidi varken, onu kullanmıyorlar, çünkü yürümek istemiyorlar, hepimiz bunu zaman zaman yapıyoruz.

 

Paylaş