Türkiye’ye yaptırım tasarısını kabul ettiler

15
reklam alani

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nda Dış İlişkiler Komitesi Türkiye’ye Barış Pınarı Harekatı ve S-400 alımı nedeniyle yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı onayladı.

Komite 18’e karşılık 4 oyla kabul ettiği tasarıyı Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato’da oylanması için genel kurula gönderme kararı aldı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye karşı daha sert bir tutum sergilemesini isteyen komitenin başkanı Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch “Senato’nun artık bir araya gelerek Türkiye’nin tutumunu değiştirmesi için bu fırsatı değerlendirmesi lazım” sözlerini kullandı.

Tasarıya karşı çıkan senatörlerden olan bir diğer Cumhuriyetçi Rand Paul ise tasarıya karşı olduğunu çünkü bunun başkanın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la pazarlık masasında elini zorlaştırabileceğini belirtti.

Yaptırım paketi taslağında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay ve çok sayıda bakanın adı yer alıyor. Pakette ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’ne herhangi bir satış veya destek yapan yabancı unsurlara da yaptırım konulması öngörülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Türkiye’ye Barış Pınarı Harekatı ve S-400 alımı nedeniyle yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı onayladı.

ABD Başkanı Donald Trump’a çoğu zaman destek vermesiyle tanınan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve muhalif Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından hazırlanan öneride 8 maddede yaptırımlar öngörülüyor.

Graham tarafından Twitter’da paylaşılan yaptırım paketi taslağına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay ve çok sayıda bakanın adı yer aldı. Pakette ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’ne herhangi bir satış veya destek yapan yabancı unsurlara da yaptırım konulması öngörüldü.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen Türkiye’ye yaptırım tasarısında neler var?

ABD Senatosu’na sunulan Türkiye’ye karşı yaptırım taslağı

Bununla beraber, enerji ve petrol satışı konusunda Türkiye’ye ve Türkiye ile iş birliği yapan yabancı ülke ve kuruluşlara yaptırım uygulanması teklif edilen pakette, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı kapsamında da yaptırım istendi.

Tasarıda Türk yetkililere ABD vizesı kısıtlamasının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mal varlığının tespiti de yer alıyor.

Trump’ın veto yetkisi aşılabilir

İki meclis tarafından da onaylanan kanun tasarıları Trump tarafından veto edilebiliyor. Ancak meclis üyeleri 3’te 2 çoğunluk ile tasarıyı kabul ederse Trump’ın veto etme hakkı kalmıyor.

Tasarıyı hazırlayan Senatör Graham ise önerinin 3’te 2’lik çoğunluğu elde edeceği görüşünü savunuyor. Bu durum gerçekleşirse, seçilmesinden bu yana Trump’ın veto yetkisi ilk defa aşılacak.

‘Milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürüdür’

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ”Barış Pınarı Harekatımız ve S-400 sistemi gerekçesiyle ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde hangi saiklerle kabul edildiğini biliyoruz. Bunun nedeni, uzun zamandır (Suriye’nin kuzeyinde) itinayla hazırlanan projeye indirdiğimiz ağır darbeden kaynaklanan derin hayalkırıklığıdır.” ifadeleri kullanıldı.

“Saygısızlığın yeni bir tezahürü”

Açıklamada, son dönemde Kongre’nin her iki kanadında iç siyasi hesaplarla yürütülen ve Türkiye aleyhtarı malum çevrelerce de desteklenen girişimler için “milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürüdür” değerlendirmesine yer verildi.

Söz konusu girişimlerin Türk-ABD ilişkilerine zarar vermenin ötesinde bir işlev görmediğine işaret edilen Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Temsilciler Meclisi’nin 29 Ekim’de kabul ettiği benzer içerikli bir yasa tasarısına gerekli tepkiyi vermiştik. Bu kez Senato’nun gündemine alınmaya çalışılan tasarı, yaptığımız izahatların anlaşılmak istenmediğini gösteriyor. ABD Kongresini, Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak geçtiğimiz haftalarda en üst düzeyde teyit edilen ortak hedeflerimize zarar vermeyecek yapıcı bir tutum benimsemeye ve aklıselimle hareket etmeye çağırıyoruz.”

ABD Senato Dış ilişkiler Komitesi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasını ve Suriye’deki adımlarını hedef alan yaptırım tasarısını 4’e karşı 18 “evet” oyu ile kabul etmişti.

Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir başka yasa tasarısı 29 Ekim’de Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti.

Senato Genel Kurulu’nda da kabul edilmesi halinde, Senato ile Temsilciler Meclisi’ndeki yaptırım tasarılarının metinleri tamamen aynı olmadığı için Trump’ın önüne gitmeden önce komisyonda iki tasarının tek bir metin haline getirilmesi gerekiyor.

Paylaş