Öğrenciler, köle gibi çalıştırılıyor

96
reklam alani

Dünyada birçok ülkede olduğu gibi KKTC’de de üniversite öğrencileri hem çalışıp, hem okuma hakkına sahip olmakla birlikte, öğrencilerin kaçak olarak çalıştırılması birçok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor

Kıbrıs Gazetesi’nden Ceren ÖZBİL’in haberine göre; Kaçak işçilerden sonra ülkede kaçak çalıştırılan öğrenci sorunu da baş göstermeye başladı. Özellikle fakir ülkelerden gelen üniversite öğrencilerinin, bazı işverenler tarafından kaçak iş gücü olarak çalıştırıldığı bildiriliyor.

Hatta bu öğrencilerin üniversitenin kayıt ücretini ödedikten sonra ülkede iş bulup, daha sonra üniversiteye kaydını yaptırmadığı da iddia ediliyor. Son zamanlarda özellikle Afrikalı öğrencilerin çalışma izninden mahrum çalıştırıldığı, hatta konuların mahkemelere taşınmaya başlandığı görülüyor. Bu öğrencilerin ucuz işçi olarak hem de çalışma izninden mahrum çalıştırıldığı iddia ediliyor.

Kaçak çalıştırılan öğrencilerin de tıpkı kaçak işçiler gibi çalışma izni çıkarılmadan, düşük ücretlerle çalıştırıldığı ve hiçbir sosyal hakkını alamayıp, işveren tarafından istenildiği zaman işten çıkarılabildiği öne sürülüyor.

Ülkeye yurt dışından gelen öğrencilerin çalışabilmesiyle ilgili kurallar ise Yabancıların Çalışma İzni Yasası 23. Maddesi altında yapılan tüzükte açıkça belirtiliyor.

Kota var…

Yabancıların Çalışma İzni Yasası 23. Maddesi altında yapılan tüzüğe göre, bir işyerinde ya da işte istihdam edilecek öğrenci statüsündeki yabancı uyruklu işçi sayısının tam zamanlı olarak istihdam edilmiş işçi sayısının yüzde 50’sinden fazla olmaması gerekiyor.

Ayrıca bu kişiler için alınan çalışma izni, süreli bir çalışma izni olup, ilk başvuruda en az altı ay, en fazla da bir yıllık süre için düzenlenmesi şart koşuluyor.

Birçok kuralı var…

Yabancıların Çalışma İzni Yasası altında hazırlanan tüzüğe göre, yurt dışından gelen öğrencilerin KKTC’de çalışabilmesi için birçok kural da var.

Bu kurallar arasında, “öğrenci çalışma izni çıkarılması”, “çalışacak öğrencinin 18 yaşından gün almış olması”, “KKTC’deki ilgili makamlardan alınmış geçerli bir öğrenci iznine sahip olması ve izin süresinin bitimine en az 90 gün süre kalmış olması” gibi birçok madde yer alıyor.

Tüzük çalışma koşullarını da düzenliyor…

Tüzükte ayrıca yurt dışından gelen öğrencilerin ülkede çalışma koşulları da düzenleniyor. Bu koşullar arasında ise “günde 4, haftada 24 saatten fazla çalıştırılamazlar”, “mesai çalıştırılamazlar”, “çalışma saatleri eğitimlerini aksatmayacak şekilde olmalıdır”, “gece kulübü, kumarhane ve bahis evlerinde çalışamazlar” maddeleri yer alıyor.

Nadiri: Dünyanın birçok yerinde bu hak var

Kıbrıs Üniversiteler Birliği Başkanı Halil Nadiri, yurt dışından gelen öğrencilerin kayıtları yapılmak koşuluyla ülkede çalışma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Bu uygulamanın sadece KKTC’de değil, dünyanın birçok ülkesinde olduğunu kaydeden Nadiri,  “Eğitim aldıkları süre boyunca çalışabilirler” dedi.

Öğrencilerin kaçak çalıştırılıp, çalıştırılmadığı konusunda denetim yapacak mercinin Çalışma Dairesi olduğunu kaydeden Nadiri, şöyle konuştu:

“Üniversiteler Birliği olarak bizim denetleme yetkimiz yok. Son zamanlarda öğrencilerin kaçak çalıştırıldığı yönünde birçok haber gördük. Burada yapılması gereken, öğrencilerin kaçak mı çalıştırılıyor, belirtilen çalışma düzenine uyuluyor mu diye kontrol edilmesidir. Tüm bunlar yapılırsa sorunlar ortadan kalkar. Öğrencilerin çalışması sadece KKTC uygulanan bir şey değildir, dünyanın tüm ülkelerinde böyle bir uygulama var.

“Üniversiteler sorumlu değildir”

Üniversite öğrencilerinin 18 yaşını aşmış, erişkin kişiler olduğundan söz eden Nadiri, bir öğrencinin alkollü araç kullanması, kavgaya karışması gibi sorunlardan üniversitelerin sorumlu tutulmasının pek mümkün olmadığını anlattı.

Nadiri, üniversitelerin yurt dışından gelen öğrencilere ülkeyi ve ülkedeki yaşamı tanıtmak için oryantasyon günleri düzenlediğini belirtti ve ayrıca üniversitelerde öğrencilerin başvuracağı psikolojik danışmanlıklar da bulunduğuna vurgu yaptı.

Alkollü araç kullanmak, kavgaya karışmak gibi durumların sadece öğrenciler için geçerli olmadığına dikkat çeken Nadiri, aynı durumun turistler için de geçerli olduğunu söyledi.

Bıçaklı: Çalışma izni olmadan çalıştırılamaz

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, öğrenci olsun, olmasın, yurt dışından gelen kimsenin ülkede çalışma izni olmadan çalıştırılamayacağını söyledi.

Ülkede nasıl işçi çalıştırılabilineceğinin çalışma yasalarıyla belirlendiğini kaydeden Bıçaklı, “Vatandaş olsun olmasın, ülkede kimse kayıt dışı olarak çalıştırılamaz” şeklinde konuştu.

Kayıtsız işçi çalıştırmanın birçok riski olduğundan söz eden Bıçaklı, şunları kaydetti:

“Bir işçinin kayıtsız çalıştırılması birçok sorunu da beraberinde getirir. Örneğin, yatırımları yapılmaz ve geleceği riske girer. İş kazası geçirebilir. Bunu denetlemesi gereken merci Çalışma Bakanlığı’dır. Ancak denetim yapılmıyor. Bu ülkede kayıtsız işsiz çalıştırıldığını herkes bilmektedir”.

Bıçaklı, Çalışma Bakanlığı’nın gerekli önlemi almaması durumunda kaçak çalıştırılan öğrenci sayısında daha da artış olacağı uyarısında bulundu.

“İşveren kaçak çalıştırmazsa, kaçak işçi olmaz”

Kaçak ve kayıtsız işçi çalıştırılması durumunda işyerine kesilecek cezanın bu sorunu aşmak için yeterli olacağını belirten Bıçaklı, şöyle devam etti:

“Hiçbir çalışan gidip kendi başına bir işyerinde çalışmaya başlayamaz. Eğer kaçak işçi çalıştıran işyerine ceza kesilirse bu sorunun da önüne geçilmiş olur. Bunları denetlemek Çalışma Bakanlığı’nın ana görevidir. Yasalara uygun olmadan işçi çalıştıran, bunun cezasını çekecektir”.

Paylaş