Makedonya’daki referanduma katılım yüzde 36’da kaldı

31
reklam alani

Makedonya‘da, Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen anlaşmanın kabulüne ilişkin yapılan istişare referandumunda oyların yüzde 98’i sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre katılım yüzde 36,8 seviyesinde kaldı.

Devlet Seçim Komisyonu (DİK) tarafından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin referandumda oyların yüzde 98’i sayıldı. Buna göre, sandığa gidenlerin yüzde 91,4’ü “evet”, yüzde 5,6’sı ise “hayır” oyu kullandı.

Başarılı olabilmesi için kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlasının oy kullanması gereken referandumda, katılım oranı yüzde 36,8’de kaldı.

“Referandumda karar alınamadığı çok açık”

DİK Başkanı Oliver Derkovski, düzenlediği basın toplantısında, en kısa zamanda resmi olmayan sonuçları bütünüyle açıklayacaklarına inandığını belirterek, resmi sonuçların ise gün içinde kamuoyu ile paylaşılacağını aktardı.

Derkovski, “Yasalara göre referandumun başarılı olduğunu ilan edebilmemiz için yüzde 50’nin bir fazlası katılım ve ‘evet’ oylarının daha çok olması gerekiyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, bu koşullardan birinin yerine getirilemediği ve referandumda karar alınamadığı çok açık.” ifadelerini kullandı.

Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin hukuki bağlayıcılığı olmayan bu istişare referandumunda halka, “Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı kabul ederek Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine var mısınız?” sorusu yöneltildi.

 

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan’ın komşu ülke halkının tercihine saygı duyacağı belirtildi.

Referandum sonucunun “çelişkili” olarak nitelendiği açıklamada, “Yeterli katılım olmadan ezici bir ‘evet’ çoğunluğu. Komşu ülke halkının geniş bir kesimi anlaşmaya destek verdi. Ancak, önemli bir kısmı da şüpheyle karşıladı.” ifadelerine yer verildi.

“Yunanistan Prespa Anlaşmasına bağlı kalacaktır”

Makedonya‘daki gelişmelerin yakından takip edildiğine işaret edilen açıklamada, (Yunanistan), Prespa Anlaşması’na bağlı kalacaktır.” denildi.

Bakanlık açıklamasında, milliyetçilik, yalan haber ile bağnazlık ve şüphe ikliminin anlaşmanın faydalarının değerlendirilmesine izin vermediği vurgulanarak, işbirliği ve demokratik diyaloğa ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Prespa Anlaşması’nın olumlu momentumunun korunması için, istisnasız tüm tarafların itidalli adımlar atmaları gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Çipras’tan Zaev’e telefon

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Makedon mevkidaşı Zoran Zaev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Yunanistan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Çipras’ın Zaev’i anlaşmanın uygulanmasındaki kararlılık ve cesaretinden dolayı tebrik ettiği belirtildi.

Yunan hükümetinin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) Partisi Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos ise sosyal medya hesabından referanduma katılıma ilişkin açıklamada bulundu.

Kammenos, komşu ülkede halkın çoğunluğunun katılım göstermediğine dikkati çekerek, referandum sonucunun geçersiz olduğunu savundu.

ABD sonuçtan memnun

ABD Dışişleri Bakanlığı, referandumun sonuçlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “ABD, 30 Eylül’de Makedonya Cumhuriyeti’nde yapılan ve Makedonya ile Yunanistan arasındaki Prespa Anlaşması’nın kabulüyle vatandaşların NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğine olan desteğini ortaya koydukları referandum sonuçlarını memnuniyetle karşılıyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ABD’nin söz konusu anlaşmanın tam olarak uygulanmasını güçlü bir şekilde desteklediğine vurgu yapıldı ve bu yolla Makedonya’nın NATO ve AB bünyesinde “haklı bir şekilde” yer alarak bölgesel istikrar ve güvenliğe katkı yapacağı savunuldu.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca, Makedonya Parlamentosunda yapılacak müzakerelerde liderlerin parti politikalarının üzerinde bir duruş sergilemesi gerektiği ifade edilerek, “Ülkenin Batılı kurumların tam bir katılımcısı olması için bu tarihi fırsatın değerlendirilmesi konusunda liderleri teşvik ediyoruz.” değerlendirmesi yapıldı.

Paylaş