Anastasiadis, Netanyahu ve Hariri ile telefon görüşmesi yaptı

32
reklam alani

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini de ele aldıkları uzun bir telefon görüşmesi yaptı.

Rum haber kaynaklarının Rum Başkanlık Sarayı’ndan yapılan açıklamaya dayandırdığı habere göre, Anastasiadis-Netanyahu görüşmesinde mevcut gelişmeler ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin göğüslenmesi konuları ele alındı.

Netanyahu’nun Anastasiadis’e İsrail’in bu konulardaki istikrarlı pozisyonunu yinelediği, Türkiye-Libya deniz yetki alanlarını sınırlandırma mutabakatını “kınadığı” ve EastMed için derhal İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında anlaşma imzalanmasını önerdiği kaydedildi. Benjamin Netanyahu’nun ayrıca Rum Bakanlar Kurulu’nun, uluslararası Holokost Anısı ittifakınca belirlendiği şekliyle Antiseminizm tanımını benimseme kararından memnuniyet belirtti.

Anastasiadis, Netanyahu ile görüşmesinin hemen ardından, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile de, ana konusu “Türkiye’nin bölge güvenliğini, istikrarını ve barışını tehlikeye atan faaliyetleri” olan uzun bir telefon görüşmesi yaptığı belirtilen açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı’nın 23 Aralık pazartesi günü de Ürdün Kralı 2’nci Abdullah ile telefon görüşmesi yapacağı bilgisi verildi.

Öte yandan Rum radyosu, Anastasiadis’in bu sabah İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştüğünü ve Rum kamuoyunda “casus van” olarak isimlendiren dava kapsamında yürütülen polis araştırması ve tutuklama prosedürlerinin gündeme gelmediğine işaret ederek, bu durumun Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğine inanç belirttiğini duyurdu.Noel dolayısıyla RMMO birliklerini ziyaretinde konuşan Anastasiadis, Türkiye’yi, “kriz yaratmaya çalışmakla” suçladı, Rum yönetiminin Türkiye’nin tavır ve söylemini izlemeyeceğini ve Türkiye’nin meydan okumalarını uluslararası hukukla ve başka ülkelerle işbirliği ile göğüsleyeceğini söyledi.

Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma konusunda defalarca irade ortaya koyduklarını ve Berlin’de BM Genel Sekreteri’nin inisiyatifine destek verdiklerini söyledi “ancak diyaloğun yeniden başlaması için referans şartlarında mutabakat yeterli değil. Kıbrıs Rum tarafının, Türkiye’nin yeni emrivakileri ve gambot tehdidi altında diyaloğa girmesinin beklenmesi mantığı yoktur” dedi.

Paylaş