Yazılı anlaşma imzalanana kadar eylemlerimiz sürecek

63
reklam alani

KKTC Birleşik Taksiciler Birliği, turistik T izinlerinin durdurulması, taksicilerle ilgili bir takım yasal düzenlemeler yapılması ve aktif denetim talebiyle Meclis önünde eylem düzenledi.

Girne Taksiciler Birliği, Çatalköy Taksiciler Birliği, Lefkoşa Taksiciler Birliği ve Ercan Havaalanı Taksiciler Birliği ve Bafra Taksiciler Birliği’nin düzenlediği eyleme bazı muhalefet milletvekillerinin yanında, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Başkan Yardımcısı Bertan Zaroğlu ve Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) adına Arif Salih Kırdağ da destek verdi.

Eylemde, “Eşya Yolcu Denetim Yasası’ndaki ilgili maddenin değiştirilmesi, turistik “T” izinlerinin durdurulması, 2012 yılında imzalanan casino, otel ve acentelere VIP taşımacılık altında verilen izinlere kriter getirilmesi ve aktif denetim talepleri dile getirildi, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de istifaya davet edildi.

Polisin geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen eylemde “Hakkımızı Koruyamıyorsan İstifa Et”, “Ekmeğimize Dokunma Kemal Dürüst”, “Asfaltı Mandıraya Değil, Dağ Yoluna Dök” pankartları açıldı, taksiciler slogan, klakson ve havalı borularla hükümeti protesto etti.

Eylem sırasında hazırlanan basın açıklamasını Çatalköy Taksiciler Birliği Başkanı Muhammet Ercan okudu.

ERCAN: “YAZILI ANLAŞMAYA KADAR EYLEMİMİZ SÜRECEK”

Ercan, T izinlerinin kendileri hariç herkese verildiğini ve taksicilere 20 aydan beri verilen hiçbir sözün bugüne dek tutulmadığını savundu.

Bakan Dürüst ve İzin Kurulu Başkanı’nı “taksicilerin ekmeğini, başkalarına peşkeş çekmekle” eleştiren Ercan, Bakan Dürüst’ün yapacağı her işi dikkatlice düşünmeye davet etti.

Muhammet Ercan, talepleri hükümet tarafından kabul edilene ve yazılı anlaşma imzalanana kadar eylemlerin süreceğini ifade etti.

KARALAR: “HANGİ KISTASLARA GÖRE T İZNİ VERİLİYOR?”

KKTC Taksiciler Birliği Başkanı Murat Karalar, hükümetin konuya ilgisiz ve duyarsız kalmasını eleştirerek, İzin Kurulu Başkanı’nın 4 yıldan beri görevde olmasına rağmen, kendi görevinin ne olduğunu bilmediğini savundu.

Karalar, İzin Kurulu Başkanı’nın bazı taksicileri yanına alıp İstanbul’a “elektrikli araba getirmeye” gitmesini de tepki gösterdi.

Karalar, “Kendileri bizim ekmeğimizi alıp başkalarına verdi, şimdi bunu geri alsın yeniden bize versin, ayrıca hangi kıstaslara göre T izni verildiğini de bizlere açıklasın” şeklinde konuştu.

GÖZAY

Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay da Başbakan’a verilen talepleri içeren yazının kabul edilmesini beklediklerini aksi halde Meclis önündeki yolu trafiğe kapatacaklarını söyledi.

Bakan Dürüst’ün, İzin Kurulu tarafından verilen turistik “T” izinlerini durduracağı sözünü de verdiğini ifade eden Gözay, Dürüst’ün verdiği sözü unutup geçmişe göre daha fazla oranda turistik “T” izini vermeye başladığını savundu.

Gözay artık Kemal Dürüst’ü Ulaştırma Bakanlığı makamında görmek istemediklerini de sözlerine ekledi.

Taksiciler daha sonra “Başbakan Dışarı” sloganları atarak ve Meclis önündeki yolu da kapatarak bir süre daha oturma eylemi yaptıktan sonra birlik temsilcileri Meclis’te Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la görüştü.

 

MECLİS’TE T İZİNLERİ KONUŞULDU

Komitelerden gelen tasarı ve önerilerin ele alınmasının ardından, Genel Kurul’un gündeminde bulunan Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporu ele alındı.

Tasarının okunmasının ardından, madde madde görüşülmesine geçildi.

ANGOLEMLİ

Tasarının ilk maddesinde yer alan denetim konusunda söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Meclis önünde eylem yapan taksicilerin yıllardır denetimsizlikten şikayet ettiklerine işaret etti.

Taksicilerin tüm şikayetlerinde haklı olduklarını söyleyen Angolemli, okul taşımacılığının bile denetlenmediğini savundu.

Angolemli, eğitimsizlik ve denetimsizliğin ciddi sorun teşkil ettiğini ifade ederek, ilgili bakan ve yetkililerin eylemlerin konusunu iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Hüseyin Angolemli, eylemcilerin sorunlarına çare bulunması konusunda çağrı yaptı.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, denetim konusunda yapılması gereken çok şey olduğunu ifade ederek, T izni verilmesi konusunun ve verilen T izinlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hamzaoğulları, otel taşımacılığı yapanlar dahil olmak üzere, yolcu taşımacılığı yapan herkesin T izinli olması gerektiğini kaydetti.

Her önüne gelene T izni verilmesini de eleştiren Hamzaoğulları, polis raporlarının olumsuz raporlarına rağmen T izni dağıtıldığını savundu.

Hamzaoğulları, eylem yapan taksicilerin sözlerine kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler de, hükümetin getirdiği konulara değinerek, AB’ye uyum çalışmaları kapsamında yapılanlarla, kaçak taksicilikle mücadele konusunda yıllardır bir şeyler yapılmamasının çeliştiğini söyledi.

Ülkede bir çok konuda kaçak yapılan işlerin önlenememesinin sebebini soran Çeler,  bugün yasal olarak T iznine sahip olan insanların haklarını koruyacak yasalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Çeler, otellerin taşımacılık izni olmamasına rağmen bunu yapmalarına neden engel olunamadığını ilgili bakana sordu ve bahane olarak da AB’ye uyumun gösterilmemesi gerektiğini vurguladı.

DÜRÜST

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, “turistik T izni” ve “9 artı bir turistik T izni”yle ilgili öneri getirilmesi halinde birinci imzayı kendisinin atacağını söyledi.

Kimseye müsamaha gösterilmediğine işaret eden Dürüst, ülkede ulaşım hizmetleri ihtiyacı arttığını kaydetti. Dürüst, kürsüde yapılan konuşmalardaki uyarıları dikkate aldığını anlattı.

Taksicilerin eylemine dikkat çeken Dürüst, taksicilerin haklı seslerini dinleyeceklerini ancak taksicilerin hangi örgütle görüşeceklerine karar vermesi gerektiğini söyledi.

Dürüst, T izinleriyle ilgili bir çalışma yaptıklarını ve konun mevzuat dairesinde olduğunu belirterek, sorunun, verilen T izninin sayısında değil de her anlamdaki denetimi olduğunu vurguladı.

Kemal Dürüst’ün konuşmasının ardından tasarı madde madde görüşüldü ve tasarının bütünü oy birliğiyle onaylandı.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Taşınmaz Mal (Tasarruf Kayıt ve Kıymet Takdiri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı ele alınarak, oy birliğiyle kabul edildi.

Paylaş