Ya hastaneyi kapatsınlar, ya da çözüm bulsunlar

112
reklam alani

Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde sorunlar her geçen gün büyüyor. Doktor ve hemşire eksikliğinin yanı sıra Uzun süredir tomografi ve ultrason cihazı olmayan hastanede, 2 gündür de biyokimya kan tahlili cihazı arızalı ve kan tahlilleri yapılamıyor.

Personel eksikliği yanında, acil ve Hızır servislerinin birlikte olduğu hastane, nüfusu her geçen gün artan Girne bölgesine yeterli hizmet veremiyor.

“Yokları” bünyesinde barındıran Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde görev yapan uzman doktorlar, eksiklikleri ve sorunları anlatırken çok acı konuştu.

Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Özcan Hüdaverdi ve Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tunis Özdoğanoğlu, büyük bir çıkmazda olan hastanenin, şu anda bir sağlık ocağından daha yoksun bir durumda olduğunu söyledi.

Özdoğanoğlu, “Branş doktoru, acil serviste nöbet tutuyor”

Kulak Burun Boğaz (KBB) ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tunis Özdoğanoğlu, ayın belirli gecelerinde acil serviste nöbetçi doktor olarak çalıştığını ve bir uzman branş doktorunun, acil gibi önemli bir serviste nöbet tutmasının anlamsız olduğunu kaydetti.

Acil servise kalp krizi, ayak kırığı gibi farklı dallarda vakaların geldiğini ve zaman zaman bu vakaları danışabileceği bir doktorun hastanede bulunmadığından yakınan Özdoğanoğlu,  böyle gecelerin riskli geçtiğini söyledi.

Op. Dr. Tunis Özdoğanoğlu şöyle devam etti:

“Dahiliye doktoru sıkıntısı yaşayan bir hastaneyiz. Bu nedenle zaman zaman nöbetlerde yalnız kalıyorum. Önceki geceki nöbetim de yalnızdı. Karın ağrısıyla gelen hastayı, ultrason için ambulansla Lefkoşa’ya gönderip geri getirilmesini sağladım.

Bu durum, personel sıkıntısı yaşayan bir hastanede daha da sıkıntıya yol açıyor. Tomografi cihazı, ultrason cihazı olmayan ve ciddi personel sıkıntısı yaşayan bir hastanede, kalabalık bir nüfusa hizmet etmeye çalışıyoruz. Kan tetkikleri için çalışan cihaz da şu an arızalı. Sadece kan değerleri ve kalp kriziyle ilgili gerekli ölçümleri yapabiliyoruz.”

“Risk alıyoruz, riske atıyoruz”

Ben uzman doktorum. Beni uzman olmadığım bölümlerde çalıştırıyorlar ve bu beni rahatsız ediyor. Çünkü almamam gereken riskleri alıyorum. Kalp kriziyle ilgili sıkıntı olsa, ne yapacağımı bilmiyorum. Bazen burada dahiliye doktoru da olmuyor ve ben böyle gecelerde nöbet tutmak istemiyorum. Hastayı riske atıyoruz ve risk alıyoruz.

Kardiyolog yok. Acil serviste tek bir uzman doktor var. Bu çok sıkıntılı bir durum. Bu hastanenin ciddi şekilde onarımı yapılmalı. Girne’nin şu anki nüfusu ciddi şekilde arttı. Gece popülasyonunun daha yoğun olduğu bir yer. Her şeyi biz Lefkoşa’ya sevk edemeyiz ama şu an durum bu.

Ambulans gereksiz yere meşgul oluyor

Karın ağrısı yüzünden acil servise başvuran bir hastaya ultrason yapılması gerek. Ancak ultrason cihazı olmadığı için bu hastayı, ambulansla, ultrason için Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne sevk ediyorum. Orada bu hastanın ultrasona girip gelmesi 1.5 saate mal oluyor ve az personelle çalışan bir hastanede, ambulans bu kadar zaman boşa meşgul oluyor.

Acil serviste her şey eksik

Acil servis, tüm nöbetçi hekimlerin nöbet tutabileceği bir servis olmalı. Tüm doktorların olması gerekir. Ultrason ve tomografi cihazlarının ile laboratuarın çalışması gerekir. Bunların olmadığı bir ortamda doktorluk yapmak, sağlık ocağında çalışmaktan beterdir.

Girne Akçiçek Hastanesi’nin acil servisinde gece 23.00’ten sonra kayıt memuru yok. Hastaları elle kayıt ediyoruz. Şu an güvenlik şirketinde sıkıntı var ve hastanenin güvenliği de yok.”

Hüdaverdi: “Sağlık ocağının en alt kademesindeyiz”

Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Özcan Hüdaverdi de acı konuştu. Hüdaverdi, şu anda hastanenin, sağlık ocağının en alt kademesinde hizmet veren bir sağlık kuruluşu durumunda olduğunu söyledi.

Hüdaverdi, ana branş dalında çok az uzman doktorun bulunduğu, ancak kontrolsüz nüfus artışı, her geçen gün artan adli olaylar ve ciddi, büyük kazaların yaşandığı Girne bölgesindeki tek devlet hastanesinde isyan noktasına geldiklerine dikkat çekti.

Acil serviste, nüfusu 100 bine yaklaşan Girne’ye bakan, bir uzman doktor ve 6 hemşire bulunduğuna dikkat çeken Hüdaverdi, bu durumun “yetersiz ötesi” olduğunu belirtti.

Hüdaverdi, Hızır servisle acil servisin en kısa zamanda ayrılması gerektiğini de söyledi.

“ Hızır ve acil ayrılmadığı için, acil serviste çalışan personel, acil durumlarda Hızır servisle olay yerine gidiyor. Bu durum ise acil serviste az olan personelin daha da azalmasına sebep oluyor” diyen Hüdaverdi, bu gibi durumlarda da hastanenin diğer servislerinde görev yapan hemşireleri, acil servise destek için çağırdıklarını kaydetti.

Acil serviste çalışan tüm personelin isyan noktasına geldiğini, sağlık ve psikolojik sorunlar yaşadığına dikkat çeken Hüdaverdi,  yetkililerin bu sorunu çözmek için takviye yapması yerine, başka bir bölgeye hastane yapmayı planladığını belirtti.

“Hastalar ortada kaldı”

Hüdaverdi,  Girne nüfusunda kontrolsüz bir artış yaşanırken, hastanede birçok cihazın çalışmadığını ve birçok hastanın ortada kaldığını kaydetti.

Girne Akçiçek Hastanesi’nde ultrason cihazı olmadığı için hastayı ambulansla Lefkoşa’ya gönderip tekrar gelmesi için bir ambulansı 1.5 saat bloke ettiklerini anlatan Hüdaverdi, nüfusa göre yetersiz olan ambulansı, bu nedenle kullanmanın ciddi sıkıntı yarattığının altını çizdi.

“Sistem çarpık”

Acil serviste sadece bir uzman doktor olduğunu ve sistemin çarpıklığı nedeniyle farklı branşlardaki doktorların burada nöbet tutmak zorunda kaldıklarına vurgu yapan Hüdaverdi, dahiliye doktoru sıkıntısının ise hala giderilmediğini kaydetti.

3 doktorla nöbet çevirmeye çalışıyoruz

Hüdaverdi, tamamen kendi inisiyatifleriyle 3 dahiliye doktoruyla nöbet çevirmeye çalıştıklarını söyledi. Hastanenin ayda 12 gün mesaiden sonra dahiliye doktorsuz kaldığına dikkat çeken Hüdaverdi, Sağlık Bakanı’nın bu durumu bildiğini, her defasında, hastane başhekiminin bu sıkıntıyı iletmesine rağmen sessiz kalındığını söyledi.

Hüdaverdi, “Kendi branşı olmadan acil serviste nöbet tutan bir doktor, önemli vakalarda hiç risk almıyor, direkt Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne sevk ediyor. Bir gecede 2 ile 30 arası hasta Lefkoşa’ya yollanıyor” dedi.

Hastane bitmiş durumda

Girne Akçiçek Hastanesi’nin tamamen bitmiş durumda olduğunu ve teslim bayrağını çektiğini dile getiren Hüdaverdi, “Ya bu hastaneyi kapatıp bizi merkeze alsınlar, ya da bu hastaneye bir çözüm bulsunlar” şeklinde konuştu.

Şu anda hastanede, doktor, şoför, hemşire, düz personel, ultrason cihazı, tomografi cihazı, doğru dürüst ilaç ve ambulansın eksik olduğunu, bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğinin altını çizen Hüdaverdi,  hastanenin çıkmazda olduğunu vurguladı.

Dr. Özcan Hüdaverdi, şunları kaydetti:

“Özelikle dahiliye servisinde çalışan doktor arkadaşlar tamamen özveriyle çalışıyor. Aybaşından beridir boş olan 4 nöbeti biz dahiliyeciler aramızda gönüllü olarak, bir vatandaşın başına ciddi bir şey gelmesin diye, “on call” olarak idare ettik. Ama bu çark dönmüyor. Takviye ve yardım edilmesi gerekiyor. Şu an hastanede, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, 24 saat anestezi uzmanı yok. İlgili branşlar olmadığı için tüm vakalara dahiliye hekimleri çağrılıyor. 3 kişiyiz. Bu yaz dönemi izine çıkamıyoruz. Kimse izne çıkmıyor. Sağlık Bakanlığı, şu an 100 bin nüfusa ulaşan Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nin eksiklerini tamamlamalı. Doktor, cihaz, hemşire eksiklerini tamamlamalı, sonra başka bir bölgeye hastaneye açma planı yapmalı. Başka bir bölgeye hastane açma sözü veriliyor. Personel yok, cihaz yok. Nasıl olacak? Vatandaşa, bu şekilde yarım yamalak, tam hizmet veremediğimiz için çok üzgünüz”.

Elmas TOKAY Kıbrıs Gazetesi

Paylaş