Vicdani Ret Değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilecek. 

28
reklam alani

Vicdani ret hakkı isteyerek seferberlik çağrısına uymayan ve yargılandığı mahkemede 2 bin lira para cezasına çarptırılan Halil Karapaşaoğlu davasının ardından hükümet hızlı bir şekilde ‘vicdani ret’ yasa tasarısı hazırladı ve Meclis’e gönderdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde vicdani ret hakkını tanıyan yasa tasarısı meclise geldi.

Yasal düzenlemenin gerekçesi olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) vicdani ret hakkını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında görmesi ve Avrupa Konseyi’ne üye tüm ülkelerden bu hakkı uygulamasının beklenmesi gösterildi.

KKTC Anayasası, uluslararası sözleşmeleri yasaların üzerinde tutuyor.

İKİ SEÇENEKLERİ VAR

Yeni yasada silahlı kuvvetlerde görev yapmak istemeyenlere iki seçenek sunulması öngörülüyor: Yetenekleri, mesleki becerileri ve öğrenim durumlarına göre orduda sivil bir hizmet yapmak veya silahlı kuvvetler tarafından kamu yararına kamu kurumlarında görevlendirilmek.

Yasa tasarısını Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Demokrat Parti (DP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) oluşan koalisyon hükümeti hazırladı.

AYRIMCILIK VE CAZALANDIRMA OLMADAN

Teklife göre vicdani retçiler “herhangi bir ayrımcılığa uğramadan ve cezalandırıcı nitelikte olmamak kaydıyla” görev yapacak. Bu, sivil hizmet süresinin askerlik süresiyle aynı olması anlamına geliyor.  Güneyde ise cezalandırıcı nitelikte vicdani ret bulunuyor: Silahlı hizmette süre 14 ay iken, sivil hizmet süresi silahlı hizmetten 1/3 oranında daha fazla tutuluyor.

HERKES YARARLANAMAYACAK

Yasa tasarısına göre vicdani ret hakkı herkese verilmeyecek, bu haktan faydalanmak isteyenler Vicdani Ret Değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilecek.

Başbakanlık Müsteşarı’nın başkanlığında toplanacak kurulda personel dairesi, eğitim işleriyle görevli bakanlığın temsilcisi, başsavcılığı temsilen bir savcı, silahlı kuvvetler temsilcisi, doçent veya daha kıdemli birer anayasa hukukçusu ve sosyolog da bulunacak.

Paylaş