Srebrenitsa soykırımının kurbanları anılıyor

57
reklam alani

İkinci Dünya Savaşı‘nın ardından Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 23. yıl dönümü sebebiyle anma töreni düzenlendi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, Potoçari’deki eski akü fabrikasında düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Srebrenitsa soykırımının her geçen gün daha fazla inkar edilmesine artık tepki gösterilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Temmuz 1995’te sadece birkaç gün içerisinde 8 binden fazla çocuğun, yaşlının ve kadının katledilip toplu mezarlara gömüldüğünü anımsatan Boşnak lider, “normal bir insanın 20. yüzyılda Avrupa’nın orta yerinde böylesine korkunç bir suç işlenmesini zor anlayabileceğini” söyledi.

İzetbegovic, Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan eden Birleşmiş Milletler‘in (BM) de toplu katliamları engelleyemediğini vurgulayarak, “Srebrenitsa, engellemeye gücü olan ancak bunu yapmayan herkesin yüzünde kara bir leke olarak ebediyen kalacaktır.” dedi.

Uluslararası Savaş Suçları Mekanizması Genel Sekreteri Olufemi Elias da kurum olarak 1995’teki korkunç olayların unutulmaması ve inkar edilmemesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Adaletin sınırlı olduğunu, kaybedilenlerin geri gelemeyeceğini ve yaşananların silinemeyeceğini kaydeden Elias, “Ancak adalet geleceğe bakabilmek adına önemlidir.” diye ekledi.

Srebrenitsa’da ne oldu?

Srebrenitsa’nın, 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikler tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. 35 soykırım kurbanı bugün toprağa verilecek.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “NATO Zirvesi” için NATO’nun yeni karargahına geldi.

‘İnsanlık suçlarının tekrarlanmaması için birlikte mücadele edeceğiz’

Türkiye Cumhurbaşkanı ErdoğanSrebrenitsa soykırımına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu tür insanlık suçlarının tekrarlanmaması için hep birlikte mücadele edeceğiz.” dedi.

SOYDAŞLARIMIZI RAHMETLE ANIYORUZ !

Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP), 11 Temmuz 1995’de gerçekleşen Srebrenitsa katliamında hayatını kaybeden soydaşlarımızı rahmetle andıklarını belirtti.

MDP Açıklamasında şu ifadeleri kullandı.

Avrupa’nın göbeğinde, masum ve silahsız 8.372 Boşnak soydaşımızın, Birleşmiş Milletler askerleri tarafından Sırp canilere teslim edilmesi ve hunharca katledilmeleri bir insanlık ayıbı olarak tarihteki yerini almıştır.

Tam da bu sebepten ötürü, Kıbrıs görüşmelerinde masaya konulmak istenen garantilerin kalkması talebini, askersizleştirmeyi ve yabancı polis gücünü kabul edilemez buluyoruz.
Anavatan Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk’ünün tartışmasız yegane güvencesidir. Bu güvence, Kıbrıs Türk’ünün varoluş mücadelesinde bir temel taştır. Bunu yerinden oynatmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.

Çocuklarımızın ağzından, Bosna’daki kız çocuğu gibi “Anne, çocukları küçük kurşunlarla öldürürler, canım çok acımaz herhalde değil mi?” cümlesini duymamak için, tarihten gerekli dersleri çıkarmayı bilmeliyiz. Milli değerlerimize ve vatanımıza sahip çıkmalı, anavatan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile olan iyi ilişkilerimizi korumalı ve geliştirmeliyiz.

 

Paylaş