Rum yönetimi, unutamadığı ‘Erenköy Direnişi’ni engellemek istedi.

129
reklam alani

Erenköy Direnişi’nin 53’üncü yıldönümü dolayısıyla bugün Erenköy’de tören düzenlendiErenköy Şehitliği’ndeki tören BRT’den canlı olarak yayınlanıyor.

Törende protokol sırasına göre anıta çelenkler konuldu.Saygı duruşu ve saygı atışı yapılacak, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Rumlar yine krizine oynadı. 8 Ağustos Erenköy direnişi ve bu direnişte şehit düşenleri anmak için Erenköy’e kara yolu ile gidecek vatandaşları taşıyan minibüslerin Güney Kıbrıs’a geçişi Rum engeline takıldı.

Rumların, Yeşilırmak sınır kapısında KKTC’den gelen 52 minibüsün geçişine izin vermeyerek, bu rakamı 30 ile kısıtlamak istemesi, Yeşiırmak Pirgo kapısında krize yol açtı. Rum Yönetimi’nin 30 minibüsü 15-15 iki parti olarak Erenköy’e götürme talebini reddeden Türk tarafı, tepki olarak Rum tarafından gelen araçlara sınır kapısını kapattı.

Kriz sona erdi

8 Ağustos Erenköy direnişi ve bu direnişte şehit düşenleri anmak için Erenköy’e kara yolu ile gidecek vatandaşları taşıyan minibüslerin Güney Kıbrıs’a geçişi sabah saatlerinde Rum engeline takıldı.

Rumların, gergin bir bekleyişin ardından 52 minibüsün tümüne geçiş izin vermesiyle Yeşilırmak sınır kapısında yaşanan kriz sona erdi. Şu anda Rum tarafına geçişler başladı.

Akıncı vatandaşları bekledi.

Kıbrıs Türk tarihinde önemli bir yeri bulunan şanlı Erenköy Direnişi ve bu direnişte şehit düşenler için bugün saat 10.00’da başlaması beklenen anma töreni, vatandaşların kara yolundan geçişlerde sıkıntı yaşaması nedeniyle gecikmeli başlayacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, törene kara yoluyla katılacak vatandaşların geçişine Yeşilırmak Sınır Kapısı’nda geç izin verilmesi nedeniyle, vatandaşlar Erenköy’e ulaşana kadar töreni bekletme kararı aldı.

 

Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanı Mustafa Arıkan, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine yaptığı açıklamada, “Barış Gücü, Rumlardan aldığı bilgiyi bize aktardı. Erenköy’e geçecek kişi ve otobüs sayısına sınır getirmeye çalıştılar, teklifte bulundular. Muhatap olduğumuz Barış Gücü’ne ‘ya hep beraber gideceğiz ya hiçbirimiz gitmeyecek’ dedik. Sorun çözüldü. Geçişler başladı. 50 civarında otobüsle Erenköy’de olacağız” dedi.

Arıkan, törenin sınırdaki bekleme süresi nedeniyle biraz geç başlayacağını kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, Yeşilırmak Sınır Kapısı’ndaki geçişte sıkıntı yaşayan vatandaşlar, otobüslerden inerek durumu alkışlarla, marşlarla protesto etti.

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta bir çözüm olsa da olmasa da, Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların barışçıl bir ilişki içinde olması gerektiğini belirtti.

Erenköy Direnişi’nin 53. Yıldönümü ve Şehitleri Anma töreninde konuşan Akıncı, tören öncesi geçişlerde yaşanan sıkıntıya değinerek, “Bizim istediğimiz bu değil. Biz bunu arzu etmiyoruz, istemiyoruz. Bu topraklarda çözüm olur ya da olmaz, barış ve huzur içinde insani, medeni bir ilişkiyi sürdürebilmenin koşullarını yaratmamız lazım. Ama bu tür davranışlarla olmaz” diye konuştu.

Akıncı törende yaptığı konuşmada Erenköy direnişinde hayatını kaybeden tüm şehitleri rahmetle ve saygıyla anarken direnişe katılan gazilere minnetlerini sunarak sözlerine başladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı verilen mücadelenin özünü anlatırken şunları kaydetti:

“ÖZGÜR İNSANLAR OLARAK YAŞAMAK İÇİN”

“Bu topraklarda özgür insanlar olarak yaşamak ve kimsenin tahakkümü altına girmeden ve bu güzel adanın her iki topluma da yeterli olduğunun bilinci içinde yaşamak ve bu adanın Yunanistan’a bağlanmasının önüne geçmek ve bu adayı her iki toplumun ve diğer toplulukların da özgürce yaşayabilecekleri bir coğrafya olarak varlığını korumaktı.”

Adayı Yunanistan’a bağlama hedefiyle ENOSİS mücadelesi uğruna acıların yaşandığını, şehitlerin ve gazilerin olduğunu belirten Akıncı, Rum Meclisi’nden bütün bu yaşananların ardından hala daha ENOSİS’in kutsanması kararı çıktığını ve bu kararı Rum liderin dolaylı da olsa bertarafını sağlayan bir yasayı Rum liderin imzalamak yerine Anayasa Mahkemesi’ne götürerek olayı taze ve sürüncemede bıraktığını kaydetti.

“Bu topraklar her iki topluma da yeter. Bu adada barış ve huzur içinde yaşamak mümkün,” diye konuşan Akıncı, toplumların birbirlerinin haklarına saygı göstermeleri takdirde bunun sağlanabileceğini dile getirdi.

“53 YIL ÖNCE NE İSE BUGÜN DE O”

53 yıl önce Erenköy Direnişinde mücadele verenlerin istediklerinin bugün yine aynı olduğuna işaret eden Akıncı, bugün de özgürce ve güven içinde yaşamak ve bu adada iki eşit toplum olarak var olma hakkının tescil edilmesi istenildiğini kaydetti.

“KKTC BİR BİR GERÇEKLİKTİR, GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ”

“KKTC bugün tanınmasa da bir varlık, bir vakadır, bir gerçekliktir” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bu varlığın kimse tarafından görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.

Rum tarafının aynı zihniyette olmadığını, olsalardı KKTC’nin iki kurucu devletten biri olacağı federal bir Kıbrıs’ın şimdiye kurulmuş olabileceğini belirten Akıncı, garantiler konusunda Kıbrıs Türkü’nün güvenliğini elbette tehlikeye düşürmeyecek şekilde gereken esnekliklerin gösterildiğini söyledi.

“YAPILAN AÇILIMLAR KARŞILIĞINI GÖRMEDİ”

Yapılan açılımların karşılığının görülmediğini dile getiren Akıncı, Rum tarafının Crans Montana’daki görüşmelere “sıfır asker, sıfır garanti” sloganıyla geldiğini ve aynı sloganla da oradan ayrıldığını ve Guterres çerçevesi denilen çerçevenin içine girmemek için de elinden geleni yaptıklarını anlattı.

AB ve BM dahil, görüşmelerde bulunan diplomatların da aleni bir şekilde dile getirmeseler de Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu çabayı gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Eylül ayında BM’nin Kıbrıs raporunda her iki tarafı da suçlayan dengeli bir yaklaşımın olma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

Paylaş