Özel sektör çalışanlarının umudu, asgari ücretin artması

34
reklam alani

DPÖ’nün belirlediği hayat pahalılığı bazı kamu çalışanlarının maaşına yüzde 12.11; bazılarının ise yüzde 15 oranında yansıyacak. Özel sektör çalışanları ise hayat pahalılığı nedeniyle oluşan kaybı yerine koymak için yine asgari ücretin artmasını bekliyor

Kamu çalışanları ile kamudan ödenenler temmuz ayı maaş ve ücretlerini zamlı alacak. Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) belirlediği hayat pahalılığı bazı çalışanlarının maaşına yüzde 12.11, bazı çalışanların maaşına ise yüzde 15 oranında yansıyacak.

Bu doğrultuda halk arasında “Göç Yasası” olarak adlandırılan 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası, uygulamaya geçmeden önce kamuda işe başlayanlar maaşlarını yüzde 12.11, bu yasanın yürürlüğe girmesinin ardından işe girenlerse yüzde 15 zamlı alacak.

Ancak söz konusu hayat pahalılığı yine özel sektörde çalışanların maaşına yansımayacak. Hayat pahalılığının özel sektör çalışanlarının maaşlarına yansıması konusunda herhangi bir yasal düzenleme olmaması nedeniyle özel sektör çalışanları yine asgari ücretin artmasını bekleyecek.

KIBRIS Gazetesi’nden Ceren ÖZBİL’e konuşan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, kamu çalışanlarının maaşına yansıyacak hayat pahalılığı oranını değerlendirdi.

Bengihan, Göç Yasası’ndan önce işe girenlerle Göç Yasası’ndan sonra işe girenlerin maaşına yansıyacak zam oranda yüzde 2.89’luk bir fark olmasının nedeninin maaşlar arasındaki farkın daha da artmaması olduğunu söyledi.

Ancak bu farkın yeterli olmadığını kaydeden Bengihan, bu oranın lise hizmet sınıfında yüzde 4.66 ve yüksek öğrenimli hizmet sınıflarında da yüzde 5.27 olması gerektiğini anlattı.

Bengihan ayrıca, özel sektör çalışanlarının da durumuna değinerek, hayat pahalılığının asgari ücrete de yansıması için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.

 

Paylaş