Kayıtlı silah sayısı 50 bin 136’ya çıktı

150
reklam alani

Ülkede son yıllarda artış gösteren ateşli silahlarla işlenen suçlar ve yaralanma olayları büyük bir artış gösterirken, ateşli silah elde etmenin oldukça kolay olduğu yönündeki eleştiriler de artıyor. Polis Genel Müdürlüğü Ateşli Silahlar Şubesi verilerine göre, ülkemizde kayıtlı toplam 50 bin 136 adet ateşli silah bulunuyor.

Kıbrıs Gazetesinden Ahmet KARAGÖZLÜ’nün haberine göre; Bu kayıtlı ateşli silahların 35 bin 136 adedinin av tüfeği, 11 bin 635 adedinin hava tüfeği ile hava tabancası, bin 655 adetinin de tabanca olduğu bilgisine ulaşıldı.

Yine aynı verilere göre en çok silah Lefkoşa’da, en az silah ise Lefke ile ilgili rakamların hala Güzelyurt başlığı altında gösterilmesinden dolayı İskele’de bulunuyor.

Ateşli silahların ilçelere göre dağılımı

Polis Genel Müdürlüğü’nden (PGM) edinilen bilgilere göre Lefkoşa’da 806 adet tabanca, 10 bin 597 av tüfeği, 3 bin 890 hava tüfeği ve 787 adet de hava tabancası olmak üzere toplam 16 bin 80 adet kayıtlı ateşli silah bulunuyor.

Gazimağusa’da toplam 12 bin 195 adet ateşli silahın 303 adeti tabanca, 8 bin 884 adeti av tüfeği, 2 bin 663 adeti hava tüfeği ve 345 adeti de hava tabancası olarak kayıtlara geçti.

Girne’de 388 adet tabanca, 6 bin 230 adet av tüfeği, 2 bin 256 adet hava tüfeği ve 321 adet hava tabancası olmak üzere toplam 9 bin 195 adet ateşli silah var.

Lefke altıncı ilçe olmasına rağmen hala PGM Ateşli Silahlar Şubesi’nde Güzelyurt’a bağlı gösterilmesinden dolayı Lefke’de kayıtlı bulunan ateşli silahlar Güzelyurt’un listesinde yer aldı. Buna göre Güzelyurt’ta (Lefke dahil) toplam 7 bin 379 adet silahın; 77 adeti tabanca, 5 bin 550 adeti av tüfeği, bin 611 adeti hava tüfeği, 191 adeti hava tabancası olarak kaydedildi.

İskele’de ise 81 adet tabanca, 3 bin 925 adet av tüfeği, bin 215 adet hava tüfeği ve 66 adet de hava tabancası, toplam 5 bin 287 adet silahı oluşturuyor.

Ateşli silah izni prosedürü

Fasıl 57 Ateşli Silahlar Yasası’na göre ateşli silah izinleri verilirken, öncelikle kişilerin gerekli görülen uygunluk araştırması ve soruşturmaları yapılır.

Yine bu yasaya göre öncelikle 21 yaşını doldurmamış kişiler kesinlikle silah sahibi olamazlar.

Ayrıca ateşli silah izinleri verilirken, mahkemeler tarafından kanunsuz olarak ateşli silah tasarruf etmekten mahkum olup men cezası alan kişiler ve bedeni aksaklık gösteren, sakatlık gösteren veya hastalık sahibi olan kişilerde ateşli silah sahibi olamazlar.

“Tabanca izinlerini Bakanlar Kurulu veriyor”

Fasıl 57 Ateşli Silahlar Yasası’na göre tabanca almaya uygun kişiler önce İçişleri Bakanlığı’na müracaatlarını yapıyorlar.

İçişleri Bakanlığı, tabanca almak isteyen kişi için Polis’ten araştırma ve soruşturma raporu isteyerek yapılan araştırma ve soruşturma neticesine uygun olan kişiler için bakanlık önerge hazırlatıp Bakanlar Kurulu’na gönderiyor.

Tabanca izni almak isteyen kişiler son olarak Bakanlar Kurulu’na gönderilen önergeye verilen karar doğrultusunda izinlerini alıyorlar.

Denetim

Polis, Fasıl 57 Ateşli Silahlar Yasası’na göre, ateşli silah ruhsatı bulunan kişileri ve ruhsata ait olan silahı herhangi bir zaman denetleyebilme veya ibraz edilmesini isteme yetkisine sahiptir.

Ayrıca yasaya göre Polis, ateşli silahını ibraz etmeyi reddeden ya da ibraz etmede ihmal eden kişilerin silahına el koyma yetkisine de sahiptir.

Tüm bunların dışında Polis, silahları, silahlara ait evrakları ve mermileri rutin olarak ya da belli aralıklarla kontrol etmektedir.

Paylaş