Güzelyurt ve Doğu Mesarya’da su kuyuları kurudu.

85
reklam alani

Güzelyurt ve Meserya Ovalarını suya kavuşturacak “KKTC Su Temin Projesi” sözleşmesi geçtiğimiz gün imzalandı. Tarım arazilerini sulamak için imzalar atılırken, halihazır daha ülkemizin ana su kaynağı yeraltı suları aşırı kullanım nedeniyle gittikçe azalıyor. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın yayınladığı 2017 Tarım Master Planı verileri ürkütücü tabloyu gözler önüne serdi.

Tarım Master Planı verilerine göre; KKTC sınırları dahilinde on bir adet akifer bulunuyor. Bu akiferlerin beslenimleri yıllık yağışlardan ve buna bağlı olarak gelişen dere akışlarından sağlanıyor. Master Plan’da, Güzelyurt ve Doğu Mesarya akiferlerinin, fazla çekim nedeniyle deniz suyu girişine maruz kaldığına dikkat çekilerek, mevcut yeraltı suyu kaynaklarının sürekli kontrol edilmesi, ölçümlerle izlenmesi gerektiğine işaret edildi.

Master Planın verilerine göre temel su kaynaklarını yer altı suları oluşturmakta ve kaynaklarda son 25 yılda ciddi bir düşüş görülüyor.

KIBRIS POSTASI’ndan – Onur EVRENSEL’in haberine göre;  Güzelyurt ve Meserya Ovalarını suya kavuşturacak “KKTC Su Temin Projesi” sözleşmesi geçtiğimiz gün imzalandı. Tarım arazilerini sulamak için imzalar atılırken, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın yayınladığı 2017 Tarım Master Planı KKTC’nin ana su kaynağı yer altı sularında gelinen noktayı özetledi. Master Plan’da, Güzelyurt ve Doğu Mesarya akiferlerinin, fazla çekim nedeniyle deniz suyu girişine maruz kaldığına dikkat çekilerek, mevcut yeraltı suyu kaynaklarının sürekli kontrol edilmesi, ölçümlerle izlenmesi gerektiğine işaret edildi.

Temel su kaynağımız yer altı suları

KKTC su sıkıntısı çeken ülkelerden birisi. KKTC’de mevcut yerüstü su kaynaklarından içme-kullanma suyu olarak işletilen bir tesis olmadığına dikkat çekilerek, “Kıbrıs’ta eski yıllarda akış gösteren kaynaklar, aşırı çekim ve son yıllarda hakim olan kurak periyodun etkisi ile tamamen kurumuştur” ifadeleriyle, KKTC’nin ana su kaynağının yeraltı sularının oluşturduğuna dikkat çekildi.

Kıbrıs’ta kışlar ılık ve az yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçiyor. Son 3 yıllık ülke yağış ortalaması 354 mm/yıl’dır. KKTC geneline bakıldığı zaman yağış rejiminin düzensiz ve bölgelere göre dağılımın homojen olmadığı görülüyor. Tarımda su çok önemli bir faktör olup, su kaynaklarının esası yağışa dayanıyor. Temel su kaynaklarını yer altı suları oluşturmakta ve kaynaklarda son 25 yılda ciddi bir düşüş görülmektedir. Bazı bölgelerde deniz suyu yer altı su akiferlerine geçiş yapmakta bu da suların tuzlanmasına sebep olmaktadır. KKTC’de yıllık su kullanımı 107 milyon m3 olup bu miktarın 90 milyon m3’ünü yeraltı suyu ve pınarlar, 17 milyon m3’ünü ise yüzey su kaynakları oluşturmaktadır.

Güzelyurt ve Doğu Mesarya akiferleri deniz suyu girişine maruz kaldı

Tarım Master Planı verilerine göre; KKTC sınırları dahilinde on bir adet akifer bulunuyor. Bu akiferlerin beslenimleri yıllık yağışlardan ve buna bağlı olarak gelişen dere akışlarından sağlanıyor. Master Plan’da, Güzelyurt ve Doğu Mesarya akiferlerinin, fazla çekim nedeniyle deniz suyu girişine maruz kaldığına dikkat çekilerek, mevcut yeraltı suyu kaynaklarının sürekli kontrol edilmesi, ölçümlerle izlenmesi gerektiğine işaret edildi.  Yeraltı suyu kaynaklarının beslenim boşalım dengesi göz önünde bulundurularak kullanılmasının önemi de vurgulanarak, KKTC’nin yeraltı su potansiyeli açısından büyük önem taşıdığı hatırlatıldı.

Paylaş