Güney Kıbrıs’ta, domuz gribi tespit edildi.

65
reklam alani

Güney Kıbrıs’ta, özellikle Aralık ayı sonu itibarıyla Ada’da hakim olan düşük hava sıcakları nedeniyle, grip vakaları sayısında artış olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi,  uzmanların, Aralık ayı sonundan itibaren hakim olan düşük hava sıcakları nedeniyle, geçmiş yıllara oranla, grip salgının bu yıl, Kıbrıs’ı daha erken vurduğunu tespit ettiklerini yazdı.

Gazete konuyla ilgili haberinde, son günlerde gönderilen iki tahlilden birinin, günlük dilde domuz gribi olarak da bilinen “A Gribi (H1N1)” için pozitif sonuç verdiğini de belirtti.

Habere göre Makarios Hastanesi Pediatri Bölümü Müdür Yardımcısı Maria Koliu yaptığı açıklamada, grip vakalarında çok artış olduğunu ifade etti.

Koliu, şu anda tüm Güney Kıbrıs’ta grip vakalarının kaydedildiğini, tahlile gönderilen iki örnekten birinde H1N1 tespit edildiğini, bunun da çok yüksek grip aktivitesine sahip oldukları anlamına geldiğini belirtti.

Salgının ne kadar süreceğine ilişkin bir soru üzerine Koliu, bunu bilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Güney Kıbrıs’taki özel ve devlet olmak üzere hastanelerde, sürekli grip başvurularının yapıldığını söyleyen Koliu, bu verilerin hepsinin toplandığını, yavaş yavaş bunların inceleneceğini ve gerekli açıklamaların yapılacağını belirtti.

Koliu, gribin, zor bir durum, basit bir soğuk algınlığı olmadığını, titreme ve kemiklerde ağrıyla, aniden başladığını, bu nedenden dolayı her yıl, hassas gruplara mensup kişilere aşı yapma tavsiyesinde bulunduklarını söyledi.

Nüfusun,  gripten korunmasına yönelik tedbirleri alması gerektiğini de söyleyen Koliu, aynı şeyin çocuklar için de geçerli olduğunu belirterek, hasta çocukların okullara gönderilmemesi yönünde telkinde bulundu.

 

H1N1 hakkında bilinmesi gerekenler…

Tüm dünyada görülen ve halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen Pandemik Grip H1N1 virüsü, özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde etkili oluyor. Bu hastalığın normal gripten bir farkı olmadığı, uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen herkes tarafından bilinen “grip” belirtilerine benzerdir, domuz gribine özel bir belirti yoktur. Bunlar:

– Zor nefes almak ve nefes darlığı
– Bilinç bulanıklığı
– Sık ve uzun süreli kusma
– Baş ağrısı
– Boğaz ağrısı
– Burun akıntısı
– Öksürük
– Vücut ağrıları
– Ateş
– Üşüme ve yorgunluk

DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR?

Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir.

NASIL KORUNULUR?

Domuz gribinden korunmak için aşı yaptırılmalıdır. Özellikle risk grubu olarak belirlenen en önemli önlem ellerin yıkanmasıdır. Genel sağlık önlemlerine dikkat etmek gerekir, uykusuz kalınmamalı, fiziksel aktivite sağlanmalı, günlük stres kontrol edilmeli, bol sıvı ve besleyici gıdalar alınmalıdır. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmalıdır. Cansız yüzeylerin çamaşır suyuyla silinmesi yeterlidir.

Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:

• Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
• Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
• Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
• Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
• Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
• Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

Paylaş