Girne Amerikan Üniversitesi’nin 33’üncü Akademik Yılı Resmi Açılış Töreni gerçekleşti.

182
reklam alani

Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) 33’üncü Akademik Yılı Resmi Açılış Töreni; devlet yetkilileri, GAÜ akademik ve idari kadrosu ile, öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti.

GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törene, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Girne Kaymakamı Mustafa Erişmen, Ulusal Birlik Partisi Milletvekili İzlem Gürçağ, TC Lefkoşa Büyük Elçiliği Başmüşaviri Kadir Akçeşme, TAK Haber Janası Müdürü Doç. Dr. Neriman Saygılı, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Başkan Vekilleri, Rektör Prof Dr. Kutsal Öztürk, Rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

GAÜ 2017-2018 Akademik yıl açılış töreni, GAÜ akademik kadrosunun selamlama girişinin ardından, Saygı Duruşu ve istal marşının okunmasi ile başladı. Açılış konuşmasını GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk’ün gerçekleştirdiği törende, Öztürk şunları söyledi;

Girne Amerikan Üniversitemiz büyük ailesiyle sevgi, saygı samimiyet ve hoşgörüye güvene dayalı olan güçlü bir aileyiz. Her türlü hak mücadelesinde hep birlikte birlik olarak varız. Yeni gelen öğrencilerimiz bu ailenin artık fertleridir ve çok önemli bir dünya üniversitesine geldiler 3 kıta da 7 ülkede kampüslerimiz var ve 135 farklı ülkeden gelen farklı öğrencilerimiz var. Bu dünyanın bir çok farklı ülkeden gelen ve kültürlerini beraber getiren burada kültürlerini paylaşan kültür mozaiğine sahibiz. Eğitimin yanında biz bu kültür havuzundan yararlanan ve bir dünya insanı olmayı hedefleyen öğrencilerimiz de yeni hayata başladılar. Öğrencilerimiz ilerde dünya insanın dediği gibi barış ve sevgi dileyecekler. Mezuniyet sonrası bizim dünya elçilerimiz olacak.

GAÜ çok değerli kadrosuyla bu yıl eğitimine başladı ve bizim her sene dünya çapındaki konulardan bir tanesini konsept olarak seçer ve onu işleriz. Bu sene ki konumuz inovasyon. İnovasyon yenilikçi değişim ile ifade edebiliriz. İnovasyon, yeni veya iyileştirilmiş ürün, hizmet veya üretim yöntemi geliştirmek ve bunu ticari gelir elde edecek hale getirmek için yürütülen tüm süreçleri kapsar. Yeni veya iyileştirilmiş ürün, hizmet veya üretim yöntemi geliştirme, yeni düşüncelerden doğar. İnovasyon sürekliliği olan önemli bir faaliyettir. Serhat bey bu konuda özellikle gerek medya’da gerekse konferanslarıyla bu kavramın yalnız üniversite için değil; KKTC içinde gerçekten önemli olduğunu belirtiyor. Bizde bu sene bu kapsamda dekanlarımız ve akademisyenlerimizle inovasyonla ilgili çalışmaları yürüteceğiz. Yeni Akademik yıl açılışının herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

AKPINAR: “SANAT VE BİLİM ALANLARINDA YARATICILIK VE GELİŞİMİNİ KUTLAMA YÖNÜNDE ETKİNLİKLERLE DOLU BİR YIL OLACAK”

Öztürk’ün ardından konuşma gerçekleştiren GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun aralarında olmasından dolayı büyük onur duyduğunu belirterek, Akademik yılın ilk dersini de kendisinin vereceğini söyledi. Akpınaar GAÜ’nün her Akademik yıl başlangıcında iki gelenekleirnin olduğunu söyleyerek, birincisinin Akademik yıl teması, ikincisinin ise, akademik yıl açılış dersi olduğunu söyledi. Bu yılın temasının “İnovasyon” olduğunu belirten Akpınar, bu temanın kendisine çok heycan verdiğini, “Bu tema bize heyecanlı ve insanlığın yaratıcılığını ve sanat, bilim alanlarındaki ilerlemelerini kutlamak adına, etkinlik dolu bir yıl vaad ediyor.” dedi.

Akpınar açıklamasının devamında ise şunları söyledi;

“Çok hızlı değişen bir dünyada yaşıyoruz, zaman zaman değişikliklere alışırken daha fazlası ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu çağda ve bugünde, süreci dönüştürmek, yeniden düzenlemek ve tekrar etme şansımız yok. Etrafınıza bakarsanız, diğerlerine göre yükselen insanların sadece dönüştürmek ve yeniden düzenlemek ile kalmayıp dünyada görmek istedikleri değişimlere liderlik ettiklerini görürsünüz.

Hayatlarımızda, dünyayı olduğu gibi kabul etmek daha kolaydır ve yapmayı bildiklerimizi yapmakta rahatlık buluruz. Bu sebeple davranışlarımızı alışkanlık haline gelene kadar tekrarlıyoruz. Hayatımızı tekrar eden bir döngü halinde rutinleştiriyoruz. Her yeni yıla gym’e gitmek, daha fazla kitap okumak, yeni bir hobi edinmek gibii kararlarla başlıyoruz.

Her nasılsa, eski alışkanlıklarımıza dönüveriyoruz. Çünkü varolan bir modeli kopyalamak yenisini yaratmaktan daha kolaydır. Halihazırda yapıyor olduklarımızı yapmak inovasyon değildir. Yaratıcılık, farklı ve yeni bir şey inşa etmektir.

33 yıl önce, bize bu üniversiteyi kurmamıza olanak sağlayan vizyon buydu. Vizyonumuzu bir misyonla birleştirerek bu üniversiteyi kurduk. KKTC’de kurulan ilk üniversite olarak, kolaylaştırıcı, öğrenmenin bir aracı olan bir üniversite kurma görevini üstlendik. 50. Yılımıza yaklaşırken, eğitimin rolünü yeniden düşünerek sürekli olarak kendimizi yenilemenin “innovate etmenin” yollarını arıyoruz. Bu yaklaşımla, BM Global Compact’a BM’nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyayı şekillendirecek, 10 Kalkınma Hedefinin Geliştirilmesinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne destekçi olarak katıldık.

Bugün yeniliğe olan bağlılığının bu üniversiteyi diğerlerinden ayıran şey olduğunu hatırlamak için güzel bir gün. Bizim hedefimiz öğrencileri sınırlar olmaksızın daha büyük ve yaratıcı düşünmeleri adına sınamak. Benim düşüncem, inovasyon politika ve coğrafyadaki ihmallerin güzelleşmesini sağlar. “İnovasyon” sınır tanımaz. Yerini alır.

Bütün öğrencilerimize, fakültelerimize ve bütün GAÜ ailesine hoşgeldiniz diyorum ve başarılı bir yıl için geleceğe bakıyorum” dedi.

GAÜ Müzik Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Ahmet Sönmezler ve müzik bölümü öğrencisi Yağmur Arslan’ın müzik dinletisinin ardından törende, 2017 -2018 Akademik Yılı’nın açılış dersine geçildi.

ERTUĞRULOĞLU: “AKADEMİK YIL AÇILIŞLARINDA İLK KEZ DERS VERME ONURU YAŞIYORUM”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise yeni akademik yıl açılışının “inovasyon” konulu ilk dersinde yaptığı konuşmada, bunca yıllık siyasi hayatında ilk kez bir akademik yıl açılışının ilk dersini verme onurunu yaşadığı açıkladı ve bu imkanı veren GAÜ ailesine teşekkür etti.

“KKTC’NİN BUGÜN VE YARINI İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ” 

2017-2018 Akademik Yılında GAÜ ailesine başarılar dileyen Ertuğruloğlu, yüksek öğretimin KKTC’nin bugün ve yarını için son derece olduğu önem taşıdığını söyledi.

Ülke üniversitelerinde eğitim gören özellikle yabancı öğrencilerin ülke geleceği için son derece önem taşıdığına ifade eden Ertuğruloğlu, buralardan mezun olacak olanların ülkelerine döndüklerinde KKTC’nin birer temsilcisi olabileceğine vurgu yaptı.

“KKTC NASIL BİR ÜLKE”

Tahsin Ertuğruloğlu, öğrencilerin eğitim aldıkları KKTC’nin nasıl bir ülke olduğunun farkında olmaları gerektiğine dikkat çekerek adanın siyasi gerçekleri hakkında doğru bilgilenmelerinin gerekliliğini vurguladı.

“1960 KIBRIS CUMHURİYETİ İLE BUGÜNKÜ AYNI DEĞİL”

1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti ile bugün uluslararası camia tarafından tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin aynı ülke olmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, geçmişte Kıbrıslı Türkler ile Rumlar tarafından ortak kurulan cumhuriyetin bugün sadece Kıbrıslı Rumlar tarafından tek taraflı temsil edildiğine vurgu yaptı.

“BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANMASININ TEMELİNDE BU GERÇEK YATIYOR”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, yaklaşık 50 yıldır süren Kıbrıs sorununun çözümünün başarısızlıkla sonuçlanmasının temelinde de bu gerçeğin yattığını kaydetti.

Yabancı öğrencilere Kıbrıs sorununun nasıl başladığıyla ilgili de bilgi aktaran Ertuğruloğlu, sorunun Kıbrıslı Rumların iddia ettiği gibi 1974’te “Türk istilası” ile başlamadığını, gerçek sorunun; Kıbrıslı Rumların 1963 yılı sonunda tek yanlı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni gasp etmeleri sonucu başladığını söyledi.

Öğrencilerin tüm gerçeklerin farkında olmalarını da isteyen Ertuğruloğlu, böylelikle konu açıldığında Kıbrıs sorununun ne olduğu konusunda sağlıklı görüş belirtebileceklerini kaydetti.

Ayrıca GAÜ’nün 33’üncü yıl akademik törenine katılan, GAÜ ABD Kampüs Koordinatörü Dr. Benjamin Davies ise inovasyonun iki farklı alanı hakkında konuşma gerçekleştirdi. Davies konuşmasında öğrencilere hitaben, kendileri için ilk inovasyonun GAÜ olduğunu belirterek, Serhat Akpınar ve akademik kadronun Washington Kampüsü için ciddi ve farklı olacak bir program hazırladığını bildirerek, kendilerine diğer üniversitlerde olmayan fırsatların tanınacağını kaydetti. Bu fırsatları dikkate almalarını tavsiye eden Davies, fırsatların hayatlarında büyük ayrıcalık ve farklılık yaratacağını vurguladı. Davies kouşmasının devamında ise şuınları söyledi;

“Üniversiteler bünyesinde bulunan Profosörler her akademik yıl başlangıcında sisleri birer boş kağıt olarka görür. Sizi tanımıyorlar, geçen dönem ne yaptığınızı, geçmişinizi, hikayenizi bilmiyorlar. Bu kağıda istediğnizi yazma hakkına sahipsiniz. Seçenek sizde. Her dönem hayatınızı değiştirebilirsiniz ve kendinizi yenileyebilirsiniz. Bunuda en iyi GAÜ’den başka biyerde yapabileciğinizi düşünmüyorum. GAÜ sizin hayatınızı değiştiricek ve sizde dünyayı değiştiriceksiniz. Bu avantajlardan faydalanın. Burada yenilik yapın ve hayatınızın kalanını yenileyin” dedi.

Akademik yıl açılış töreninin sonunda, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na katılımlarından ve vermiş olduğu açılış dersinden dolayı, teşekkür plaketi takdim etti.

Paylaş