Ermeni tasarısı ABD Senatosu’nda kabul edildi; Türkiye’den tepkiler

27
reklam alani

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kongre’nin üst kanadı Senato, oy birliğiyle “Ermeni soykırımının resmen tanınmasını” öngören karar tasarısını kabul etti. Tasarının yasalaşması için bundan sonra ABD Başkanı Donald Trump’ın onayı gerekiyor.

Oturumu takip eden Demokrat Partili Senatör Bob Menendez, twitter hesabından haberi duyurdu.

Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanıyan söz konusu yasa tasarısı daha önce 3 kez Cumhuriyetçi senatörlerin karşı oyuyla engellelenmişti. ABD Senatosunda yapılacak tasarı oylamalarında herhangi bir senatör, karşı görüş bildirerek oylamayı engelleyebiliyor.

Altun: Ermeni kardeşlerimizden bu kararı engellemelerini bekliyoruz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD Senatosu’nun ‘Ermeni soykırımı’ tasarısını kabul etmesine sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.

Altun, “Kabul edilen Ermeni yasa tasarısı ikili ilişkilerimizi tehlikeye atmaktadır. Yaptırımlar ve tehditler ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumaktan vazgeçiremeyecek” ifadelerini kullandı.

Altun’un açıklamalarından satır başlıkları:

“Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonumuzun nedenlerini Amerikalı meslektaşlarımıza ifade etmiştik. Yaptırımlar ve tehditler bizi ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumaktan alıkoymayacak. ABD Kongresinin bazı üyeleri sırf Suriye’deki askeri operasyonlarımızdan rahatsız oldu diye ulusal güvenliğimizi tehlikeye atmayı reddediyoruz.”

“Daha önce de Amerikan Kongresi’nin bazı üyelerinin tarihi siyasallaştırma girişiminde bulunduğunda, gerçekleri araştırmak için bir çalışma grubu oluşturma fikrimizi yinelemiştik.Tarihin de ulusları bölen değil, birleştiren bir olgu olması gerektiğini ifade etmiştik. Ancak son birkaç aydır bazı Kongre üyeleri bir NATO müttefiki görüşünü ve hassasiyetlerini göz ardı etme girişiminde bulunarak sorumsuzca davrandı.”

“Bu karar, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere hiçbir fayda sağlamayacaktır. Ermeni kardeşlerimizden, bilimsel ve akademik kanallar aracılığıyla uzlaşma çabalarını zora sokacak bu kararı engellemelerini bekliyoruz.”

“Tarih, bu kararları ABD Kongresi’nden bazı üyelerinin Türkiye’ye karşı sorumsuz ve akılcı olmayan eylemleri olarak görecek. İki ülke arasında uzun süreli bir hasara neden olmaktan sorumlu taraf olarak tarihe geçecekler.”

TBMM’den 4 partiden ortak kınama

Bütçe görüşmeleri devam ederken TBMM’de bulunan dört parti, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti ABD Kongresinin kararı kınadı.

ABD Temsilciler Meclisi tasarıyı kabul etmişti

ABD Temsilciler Meclisinde 29 Ekim’de yapılan oylamada, 1915 Ermeni olaylarını “soykırım” olarak tanıyan karar tasarısı kabul edilmişti. Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili Adam Schiff tarafından nisanda sunulan söz konusu tasarı, 11 “hayır” oyuna karşılık 405 “evet” oyuyla Meclisten geçmişti.

Türkiye ise söz konusu tasarının “yok hükmünde” olduğunu açıklamış ve kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Çavuşoğlu’ndan ABD Senatosu’nun kabul ettiği Ermeni tasarısına tepki: Siyasi bir gösteriden ibaret

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosunun 1915 Ermeni olaylarını “soykırım” olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul etmesini “tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerinden” biri olarak nitelendirerek, kararın “Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabaları sekteye uğratmayı hedefleyen tahripkar bir teşebbüs olduğunu” bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “ABD Senatosunun 1915 olaylarıyla ilgili 12 Aralık 2019 tarihli kararı her türlü tarih bilincinden ve hukuki temelden yoksundur.” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu kararın bağlayıcılığının ve geçerliliğinin bulunmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Senatonun bu kararı, tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerindendir. Ancak, tarihi siyasi amaçları için kullananlar gerçekleri göz ardı ederek hedeflerine asla ulaşamayacaktır. Bu karar, aynı zamanda Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabaları da sekteye uğratmayı hedefleyen tahripkar bir teşebbüstür.”

Açıklamada, Türkiye’nin bölgesindeki hayati çıkarlarını korumak için verdiği mücadelenin, bu tür haksız ve izansız kararlardan etkilenmeden kararlılıkla devam ettirileceğinin altı çizildi.

Paylaş