Bir günde yanan Katedral, 182 yılda yapıldı.

246
reklam alani

Fransa’nın başkenti Paris in en turistik yapılarından tarihi Notre Dame Katedrali’nin çatısında çıkan dev yangın yaklaşık 10 saatlik çalışmaların ardından söndürüldü.

Fransa’nın başkenti Paris’in simge yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali’nde henüz bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Yaklaşık 800 yıldır ayakta olan ve Paris’in turistler tarafından en çok ziyaret edilen mekanlarından biri olan bu dini yapı tarih boyunca birçok badireler atlattı ve 1800’lü yıllarda yıkılması dahi düşünüldü.

Peki Notre Dame hakkında ne biliyoruz? Ünlü katedralin tarihçesi çok uzun bir geçmişe dayanıyor.

Fransız gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame Katedrali’nin yapımına 1163 yılında başlanmış ve 182 sene sürmüştür.

Notre Dame ismi Fransızca ‘bizim kadınımız’ manasına gelir ve katedral Meryem Ana’ya ithafen isimlendirilmiştir. Paris’in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri’nin kıyısında bulunur.

Reuters
Notre Dame’da süren restorasyon çalışmalarından bir kareReuters

İlk gotik katedrallerden biri olan yapının giriş kısmı olan batı yakası birbirinden ayrılan üç parçadan oluşur. Bu Roma mimari geleneğinden alınmıştır. Fransa ve Avrupa’daki birçok kilise ya da katedral bu şekilde inşa edilmiştir. Heykellerin ve işlemeli camların ortaçağ Roma mimari üslubundan sonra pek görülmemiş bir dünyevilik içermesi, natüralizm akımının eserlerdeki ağır etkisi sebebiyledir. Notre Dame halen bir Roma Katolik katedrali olarak kullanılıyor ve Paris başpiskoposluğuna ev sahipliği yapıyordu.

Kerem Çongar-Euronews
Notre Dame’ın heykeller ve kabartmalarla süslü ünlü batı yakası girişiKerem Çongar-Euronews

Piskopos Maurice de Sully inşaatı başlattı

Reuters
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Notre Dame’ın önündeReuters

1160 yılında Paris katedrali “Avrupa’nın krallarının bölge kilisesi” olduktan sonra Piskopos Maurice de Sully tarafından “mağrur görevi için yetersiz” bulunur ve “Paris piskoposu” unvanını aldıktan kısa süre sonra bu katedrali yıktırarak daha görkemli olan Notre Dame’ın yapımına başlanır. Kilisenin yapımı için birçok ev yıktırılır ve malzemelerin taşınabilmesi için yeni bir yol açtırılır.

1163’te Kral VII. Louis’nin hükümdarlığı döneminde başlamış olan inşaatın temel taşını Maurice de Sully’nin mi, yoksa Papa Alexander III’ün mü koyduğu tartışma konusudur, fakat her ikisinin de ilgili seremonide hazır bulunduğu bilinmektedir. Piskopos Sully ömrünün büyük kısmını ve parasını katedralin inşaatına vakfetmiştir.

Batı cephenin ve çarpıcı iki kulesinin yapımı 1200 yılları civarında başlar. Yapım süreci boyunca çok sayıda mimar çalıştığı için farklı stiller görmek mümkündür. 1210 ve 1220 yılları arasında dördüncü mimar gül pencerenin hizasına ulaşır ve 1245 yılında kuleler tamamlanır. Katedralin tamamlanması ise 1345’e uzanır.

Yıllar boyunca kiliseye pek çok org getirildiyse de, hiçbiri binanın yapısına uygun olmamıştır. Ne katedral, ne de org Paris’in en büyüğü olmamasına rağmen Notre Dame’ın piyanisti şehrin en kıdemlisi addedilmiştir. Kilisenin en iyi piyanisti 1900-1937 yılları arasında çalan Louis Vierne olarak görülür.

Kerem Çongar-Euronews
Notre Dame’ın önünde bir turist.Kerem Çongar-Euronews

Yapılış zaman çizelgesi

1160 Piskopos Maurice de Sully (Paris piskoposu) orijinal katedralin yıkım emrini verir.
1163 Temel taşı koyulur – yapım başlar.
1182 Apsis (Apse) ve koro bölümü tamamlanır.
1196 Nave (bir kilisenin orta bölümü) tamamlanır. Piskopos de Sully ölür.
1200 Batı Façade’de çalışma başlar.
1225 Batı Façade tamamlanır.
1250 Batı kuleleri ve Kuzey gül pencere tamamlanır.
1250–1345 Geri kalan kısımlar tamamlanır

Kerem Çongar-Euronews

Victor Hugo’nun romanı Notre Dame’ın Kamburu katedrale hayat verdi

19. yüzyıl başlarında Paris şehir planlamacıları katedralin bakımsızlığından ötürü katedrali yıktırmak istemişlerdir. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini çekmek için 1831 yılında Notre Dame’ın Kamburu adlı ünlü romanını yazmıştır. Romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüş ve dünya klasikleri arasına girmiştir. Roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlayarak katedralin yenilenmesinde de büyük rol oynamıştır.

Kerem Çongar-Euronews

Romanın baş kahramanı Quasimodo’dur. (Türkçe okunuşu Kazimodo) Victor Hugo, Quasimodo’nun sağ gözünü kapatan iri bir siğilden başka sırtında da kambur olduğunu tasvir eder.

4 yaşına doğru ebeveynleri tarafından Notre Dame Katedrali’nin merdivenlerinde terkedilmiş, çirkinliği sebebiyle kimse almak istemeyince rahip Claude Frollo tarafından evlat edinilmiştir. Büyüyünce katedralin çanlarını çalmakla görevlendirilen Quasimodo çan sesleri yüzünden zamanla sağır olur.

Kerem Çongar-Euronews

Sürekli çirkinliğiyle alay eden halkın içine karışmaktan hiç hoşlanmaz. Zamanla insanların her söylediğini bir alay veya lanet saymaya başlamış, insanlara duyduğu kin her gün büyümüştür. Notre Dame Katedrali’nin çan kulesi en sevdiği yerdir. Marie adını verdiği büyük çan en büyük neşe kaynağı ve sevgilisidir. Quasimodo bir gün Çingene kızı Esmeralda’yı görüp ona aşık olur. Ancak Esmeralda’ya Quasimodo’nun manevi babası Rahip Clause Frollo da aşık olmuştur.

Kerem Çongar-Euronews

Roman ayrıca müzikale dönüştürülmüştür. Müzikalin ismi de Notre Dame de Paris’tir. Bu müzikalin Belle, Tu Vas Me Detruire, Déchire gibi şarkıları klasikleşmiş, romanla bütünleşmiştir.

Romanın 1956 yılında filmi çekilir. Başrollerde Gina Lollobrigida, Anthony Quinn, Jean Danet yer almaktadır. 90’lı yıllarda bu filmin çağdaş versiyonu ve çizgi filmi de yapılmıştır.

NASIL OLDU

Reuters

Paris Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada yangının Notre Dame Katedrali’nde tadilat çalışmalarının yapıldığı bölümde çıktığı bildirildi.

Reuters

Açıklamada, yangın nedeniyle katedralden uzak durulması çağrısında bulunuldu. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını söndürmek için çalışma başlattı.

Reuters

1163 yılında yapımına başlanan taihi katedralde çıkan yangın sebebiyle yapının en yüksek kulesi de çöktü. Yangının nedeni şimdilik bilinmiyor.

Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Reuters
Paylaş